Live acumObservator 16
Prime Time 20:30Chefi la cutite

Ceaușescu a fost ucis de blestemul Spitalului Brâncovenesc: ”Și de moarte năpraznică, în zi de Crăciun să crape cel care se va atinge de aceste locuri”...

Ridicat din averea Saftei Brâncoveanu, soția marelui ban Grigore Brâncoveanu, întru ajutorarea oamenilor nevoiași, Spitalul Brâncovenesc din București a fost inaugurat pe 14 octombrie 1838, în prezența domnitorului Alexandru Dimitrie Ghica Voievod. Considerat a fi, multă vreme, cea mai modernă și mai bine utilată unitate medicală din România, Ansamblul va fi demolat începând cu 29 martie 1984, din ordinul lui Nicolae Ceaușescu. Conform legendelor, la urcarea pe scara principală, se putea citi: ”“Se face acest spital pentru sáraci si de moarte nápraznicá, in zi de Cráciun sá moará cel care se va atinge de acest spital”.

Ridicat din averea Saftei Brâncoveanu, soția marelui ban Grigore Brâncoveanu, întru ajutorarea oamenilor nevoiași, Spitalul Brâncovenesc din București a fost inaugurat pe 14 octombrie 1838, în prezența domnitorului Alexandru Dimitrie Ghica Voievod. Considerat a fi, multă vreme, cea mai modernă și mai bine utilată unitate medicală din România, Ansamblul va fi demolat începând cu 29 martie 1984, din ordinul lui Nicolae Ceaușescu. Conform legendelor, la urcarea pe scara principală, se putea citi: “Se face acest spital pentru sáraci si de moarte nápraznicá, in zi de Cráciun sá moará cel care se va atinge de acest spital”

Nenorocirea a picat, în 1984, într-o vineri, pe 26 martie. Planurile de demolare pentru zona Uranus - Casa Poporului - Victoria Socialismului - Piața Unirii fuseseră, deja, aprobate, când Nicolae Ceaușescu, personal, a dat ordin ca Ansamblul Brâncovenesc, cel ce conținea și faimosul spital, să dispară de pe suprafața pământului. Atunci pornea la drum legenda.

Grigore Basarab Brâncoveanu, pe care toți îl știau drept Marele Ban al Valahiei, Principe al Austriei și cavaler al Marelui Ordin Stanislav al Poloniei lăsase, cu limbă de moarte, către soția sa, Băneasa Elisabeta ”Safta” Brâncoveanu, nu numai toate averile, ci și dorința ca aceasta să ridice un spital, pentru ajutorarea oamenilor nevoiași. La al său rând, femeia vânduse pogoane, dealuri, vii, chiar și bălți pentru finanțarea locului, în așa fel încât să nu se ducă lipsă de bani. Construcția pornise la drum pe 28 august 1835, se terminase pe 28 noiembrie 1837, iar inaugurarea din 14 octombrie 1839 se făcuse în prezența domnitorului Alexandru Dimitrie Ghica Voievod.

Înștiințare a Eforii Spitalului Brâncovenesc și a așezământului ctitoricesc pentru ocârmuirea din lăuntru a acestuia. București. Tipografia pitarului Constandin Pencovici. 1840

Se lucrase mult, pământul de pe malurile Dâmboviței era șubred, se bătuseră ”pari lungi de un stânjen”, ziduri de cărămizi, tot dichisul. Existau 60 de paturi, cu secții de chirurgie și medicină internă, pacienții erau bine primiți, ”fără deosebire de orce naţie, stare şi religie şi vor fi, parte bărbătească şi femeiască, potrivit cu numărul paturilor”. Safta Brâncoveanu întocmise un regulament de ordine interioară, în care relata ”Datoriile dohtorului”: ”„Dohtorul va căuta bolnavii cu toată silinţa şi va vizita neapărat de două ori pa zi, dimineaţa şi pă subt seară, le va orândui în toate zilele dohtoriile şi dieta trebuincioasă, scriindu-se de hirurg după a sa dictaţie în condeca reţetelor şi adeverindu-se cu a sa iscălitură (…). Dohtorul când i se va întâmpla neapărata trebuinţa a lipsi pentru câteva zile mărginite de la Spital, însuş va însărcina alt Dohtor în care va putea a’şi avea toată încredinţarea să-i împlinească toate datoriile sale. La întamplarea de vre-o epidemie, Dohtorul nu va părăsi Spitalul (…). Va lua în băgare de seamă de se păzeşte curăţenia trebuincioasă, şi buna orânduială, şi de se caută bolnavi cu silinţa de către poslusitori lor. Va cerceta hrana ce se dă bolnavilor şi darea dohtoriilor, şi totdauna va povăţui pă hirurg, şi pă ipohirurg, şi pă toţi poslusitorii bolnavilor ce sunt subt a sa ascultare. Va arăta cele de lipsă şi de trebuinţa Iconomului a le îndeplini; iar pentru vre-o deosebită măsură ce se va socoti folositoare, pentru bolnavi, se va înţelege cu Direcsia şi cu Eforia. La sfârşitul fiecăruia an Dohtorul va înfăţişa Direcsii lista de numărul bolnavilor ce s’au căutat în Spital împărţită după felul boalelor”.

Vedere din ”interiorul” Spitalului Brâncovenesc, cel ce ”îmbrăca” Biserica Domnița Bălașa

În urma unui incendiu, spitalul este grav afectat, dar reconstruit între 1880 și 1890 prin soluții arhitectonice moderne în formă de ”U”, cu Biserica ”Domnița Bălașa” rezidită în interior. Se ajunsese la 240 de patruri. Pe la 1904, planșele din lemn fuseseră schimbate cu unele din beton armat, o premieră în România. În 1921 vine reforma agrară. Moșiile familiei Brâncoveanu sunt expropriate, iar spitalul rămâne fără sursă de venit. Regele Carol al II-lea, personal, intervine pentru acordarea de fonduri. În cel de-al Doilea Război Mondial funcționează ca spital militar, cu o capacitate dublă, 500 de paturi. În 1949 aici apare prima ”Clinică de Ortopedie și Traumatologie” din țară. Trece sub proprietatea statului în guvernul Petru Groza, fiind botezat ”Spitalul de Stat nr. 2”. Cu toate acestea, continuă să fie un simbol al Bucureștiului.

Scapă de cutremur, nu și de demolare!

Vine cutremurul din 4 martie 1977. Imediat după, Nicolae Ceaușescu gândește să scape de clădirile vechi, se pune la punct un plan de sistematizare a zonei Uranus, cu ”epicentrul” stabilit la Casa Poporului. Chiar dacă Spitalul Brâncovenesc nu se află fix pe axa prevăzută pentru Bulevardul ”Victoria Socialismului”, Ceaușescu decide, pe 26 martie 1984, să începă demolarea lui.

Care pornește la drum luni, 29 martie 1984. Spitalul fusese proaspăt renovat, sălile de operație erau din marmură, dar n-a mai contat nimic. Angajații au fost distribuiți pe la celelalte unități medicale din București, iar istoria Spitalul Brâncovenesc, veche de 146 de ani, se stinge...

Martie 1984. Ultima imagine a Spitalului Brâncovenesc în viață

Vreme de un deceniu și jumătate nu se poate vorbi prea mult despre spital. Apoi, brusc, pe 25 decembrie 1989, lumea-și aduce aminte de un blestem. Cei care au lucrat acolo susțin că înainte de a urca spre scara centrală, pe un perete al spitalului se putea citi: “Se face acest spital pentru sáraci și de moarte nápraznicá, în zi de Cráciun sá moará cel care se va atinge de acest spital”. Blestemul lui Ceaușescu. Din investigațiile făcute pe inscripțiile păstrate în incinta Curții Vechi din București, nu rezultă așa ceva. Dar românii, mari amatori de legende, preferă să nu schimbe nimic...

Fanatik.ro
Cele mai noi stiri
Lajumate.ro