Live acumObservator 06
Prime Time 20:00Sacrificiul

Cel mai puternic CUTREMUR înregistrat vreodată: 10 minute de teroare, valuri tsunami de 25 de metri şi peste 1.500 de morţi. Seismul din CHILE, 22 mai 1960: "acul s-a oprit" la 9,5 grade!!!

Pe 14 octombrie 1802, în România avea loc cel mai mare cutremur înregistrat vreodată, situat undeva între 7,9 și 8,2 grade pe scara Richter. Bucureștiul era distrus aproape în totalitate, iar unda de șoc ajungea până la Moscova, Sankt Petersburg sau Constantinopol. Cronicarii notează că ”s-au desfăcut pământul, eșind nisip și apă”. Pe 22 mai 1960, la ora 14:55, Pământul "făcea cunoştinţă" cu o putere nemaivăzută: cel mai puternic seism din lume!

Pe 14 octombrie 1802, în România avea loc cel mai mare cutremur înregistrat vreodată, situat undeva între 7,9 și 8,2 grade pe scara Richter. Bucureștiul era distrus aproape în totalitate, iar unda de șoc ajungea până la Moscova, Sankt Petersburg sau Constantinopol. Cronicarii notează că ”s-au desfăcut pământul, eșind nisip și apă”. Pe 22 mai 1960, la ora 14:55, Pământul "făcea cunoştinţă" cu o putere nemaivăzută: cel mai puternic seism din lume!

Istoria modernă consemnează cel mai mare seism înregistrat vreodată de seismografe ca având loc pe 22 mai 1960, la orele amiezii: 14:55! Măsurătorile au indicat 9,5 grade pe scara Richter, iar Chile a fost ţara cea mai afectată de această nenorocire. Specialiştii l-au denumit simbolic "Cutremurul Valdivian" şi până acum nicio altă mişcare a pământului nu a egalat acest moment tragic.

Tragedia nemaivăzută se produce cu doi ani înainte ca statul sud-american să organizeze Campionatul Mondial de Fotbal, un eveniment ce necesită cheltuieli uriaşe. Cutremurul dărâmă la propriu, dar şi la figurat, întreaga ţară, peste două milioane de chilieni rămânând fără adăposturi. Aceasta este, însă, cea mai mică dintre nenorocirile înregistrate după producerea seismului.

SEISMOLOGII RĂMÂN MUŢI CÂND VĂD APARATELE DE MĂSURAT, BILANŢUL MORŢILOR - UNUL ÎNFIORĂTOR!

Pământul s-a zguduit TIMP DE 10 MINUTE cu o forţă incredibilă, aproximativ 1.655 de persoane pierzându-şi pe loc viaţa, iar peste 3.000 suferă răni grave. Seismologilor nu le vine să creadă când văd aparatele de măsurat: 9,5 grade pe Scara Richter!!!

De asemenea, pagubele materiale se ridică la aproximativ 800 de milioane de dolari (6,3 miliarde de dolari, ajustat la valoarea actuală a dolarului şi inflaţie).

Epicentrul cutremurului este lângă Lumaco, adică la circa 570 kilometri sud de capitala Santiago, cel mai afectat oraş fiind Valvidia. Seismul provoacă valuri de tsunami înalte de, ATENŢIE!!!, 25 de metri, care mătură ţărmurile chiliene. Unda de şoc propagată de acest cutremur în Oceanul Pacific provoacă valuri care au atins 10 metri pe ţărmurile Japoniei şi Insulelor Hawaii.

Doi ani mai târziu, Chile organizează Campionatul Mondial de Fotbal. Câştigător: Brazilia, după ce aceasta a învinge Cehoslovacia în finală cu scorul de 3-1.

ROMÂNIA, ÎN FAŢA CELUI MAI PUTERNIC SEISM DE PE TERITORIUL EI!

Pe 14 octombrie 1802, într-o zi de vineri, la ora 13.30, Vrancea s-a cutremurat. Datele nu-s clare, dar se vorbește despre cel mai grav seism înregistrat, vreodată, pe teritoriul țării noastre. Avea să dureze două minute și 50 de secunde și era aproximat, pe scara Richter, între 7,9 și 8,2 grade. Unda de șoc ajungea până în Moscova, Sankt Petersburg, Constantinopole, Insula Creta ori Marea Egee.

În București, seismul este resimțit puternic. Și mărturisește caligraful Dionisie Eclesiarhul (n.r. - călugăr ce administra veniturile unei mănăstiri):

”S-au cutremurat pământul foarte tare, de au căzut toate turlele bisericilor din București și clopotnița cea vestită, care era podoaba orașului, cu ceasornic au căzut și s-au sfărmat, și era atunci mare frică”.

Locuitorii orașului care, la acea vreme, număra 50.000 de suflete, erau obișnuiți cu astfel de evenimente. La 1727, apoi la 1738, pe 31 mai, pământul se despicase puternic, de căzuse aproape toată Curtea Domnească, iar la margine se căscase o groapă imensă. Totuși, cel de la 1802 era cu adevărat violent.

”În ziua de Vinerea Mare, la leat 1802, octomvrie 14, s-au cutremurat pământul foarte tare. S-au ruptu și turnul cel înalt Colțea, iar din casele boerești și cele de obște prea puține au scăpat zdravene. În multe locuri s-au desfăcut pământul, eșind nisip și apă”, scrie și Dascălul Chiriță, cel care preluase conducerea Școlii de slovenie de la Sfântul Gheorghe Vechi.

Urmează șase replici destul de puternice. În Kiev, multe biserici sunt avariate. La Constantinopole e așa de tare, încât se crede că orașul va fi distrus complet. Pentru amatorii de legende, povestea zice că o bonă scapă din cărucior un copil la Moscova. Era Aleksandr Pușkin.