Live acumXtra Night Show
Prime Time 20:00Film: Asasin american

CRUZIMEA CIRCULUI! Ziua în care „Criminala Mary“, o femelă elefant, a fost ucisă prin spânzurare, iar moartea ei a fost UN ULTIM SPECTACOL cu mii de spectatori, în piața publică

Întrucât cei care susțin re-legalizarea folosirii animalelor sălbatice la circ folosesc ca argument "vechimea artei circului", să ne reamintim un episod marcant din istoria circului cu animale: moartea îngrozitoare a femelei elefant Mary, ucisă prin spânzurare pentru că și-a omorât dresorul abuziv!

"Vechimea artei circului": este argumentul folosit de cei care susțin re-legalizarea folosirii animalelor sălbatice la circ. Pentru a contracara această mișcare e de ajuns să ne reamintim un episod marcant din istoria circului cu animale: moartea îngrozitoare a femelei elefant Mary, ucisă prin spânzurare pentru că și-a omorât dresorul abuziv!

Lihnite de foame, de sete, și în pericol să fie omorâte în orice secundă, animalele din Grădina Zoologică din Alep au fost ”adoptate” de turci

În seara de 12 septembrie 1916, conform unui martor ocular, femela elefant Mary s-a aplecat după o bucată de pepene, în timpul unei reprezentații, ceea ce l-a făcut pe dresorul ei să o lovească cu un cârlig în spatele urechii, un punct vulnerabil. În fața durerii provocate, elefantul a reacționat violent, apucându-l pe dresor cu trompa și strivindu-l de pământ. Impactul a fost unul violent, iar dresorul a murit. Întâmplarea a avut loc în Statele Unite ale Americii, într-o perioadă când spectacolele de circ erau savurate pur și simplu de public, fiind în mare vogă. Mary era prezentă în reprezentațiile circului din orășelul Kingsport din statul Tennessee și din toată America. Animalul era recunoscut pentru obediența pe care o arăta față de dresori și blândețe.

Soarta crudă a lui Mary după ce dresorul a murit

După moartea dresorului, soarta femelei Mary a fost pecetluită: s-a aplicat Legea Talionului, iar elefantul a fost condamnat la moarte, primii care au cerut uciderea lui fiind chiar spectatorii din tribune.

Hench Cox, un fierar din oraş, a încercat să oprească elefantul, împuşcându-l, dar gloanțele menite să o ucidă pe Mary nu au reușit decât să o rănească. Charlie Sparks, proprietarul circului, a fost ameninţat de oamenii din oraşele învecinate că dacă nu ucide elefantul, nu e primit cu circul său. Pentru a câștiga notorietate, Sparks a pus în scenă un ultim spectacol pentru Mary: a planificat execuția elefantului prin spânzurarea de o macara în piaţa publică. Pe 13 septembrie 1916, elefantul a fost transportat cu trenul în oraşul Erwin, unde era deja strânși peste 2500 de oameni, mulți dintre ei fiind copii.

Moartea a fost una agonizantă: prima dată, lanțul s-a rupt, iar elefantul a căzut și s-a izbit de pământ, fracturându-și șoldul. Imobilizată de durere, femela a avut un al doilea lanț mai puternic atașat în jurul gâtului, fiind ridicată în aer și lăsată să moară prin sufocare. Actul de barbarie a fost pur și simplu savurat de public!

O examinare post-mortem a dovedit faptul că Mary avea o infecție dentară gravă, netratată, fix în locul în care dresorul o lovise cu cârligul. Practic, elefantul a reacționat la o durere ascuțită care pur și simplu l-a paralizat pe moment.

Ce s-a întâmplat cu animalele de la Circul Globus din București

În ianuarie, 11 animale ale Circului Globus, dintre care doi tigri siberieni, au murit într-un incendiu. Ulterior, Consiliul General al Municipiului Bucureşti a decis să elimine din spectacolele Circului Globus dresura de animale, din cauza relelor tratamente aplicate acestora în perioada în care sunt dresate.

Animalele aflate în responsabilitatea Circului Globus au fost relocate, în baza unui protocol încheiat între Primăria municipiului Bucureşti şi Fundaţia Vier Pfoten. Felinele mari au ajuns în rezervaţii din Africa, iar restul animalelor în diverse alte rezervaţii naturale sau în sanctuare pentru speciile protejate din țară, cum ar fi Grădina Zoologică de la Bucov din Ploiești.

Surse: www.odditycentral.com, themoonlitroad.com