Live acumTe cunosc de undeva! (r)
Prime Time 20:00Chefi la cutite Sezonul 9

Fondatorul clubului ”Steaua” a băgat fantoma unui general rus în cel mai sacru loc al nostru! ”Eroii români nu au mormânt!”

În august 1947, la 30 de la luptele de la Mărășești, pentru a sublinia pritenia româno-rusă, colonelul Dumitru Petrescu, unul dintre fondatorii viitorului club ”Steaua”, decide să înhumeze acolo, în Masuoleu, rămășițele lui Feodor Alexandrovici Coloacev. Acesta nu a existat, însă, niciodată, în timp ce Constantin Christescu, eroul nostru, nu a primit...permisiunea de a repauza acolo!!!!

Sarcofagul lui...Feodor Alexandrovici Coloacev, un general rus care...nu a existat niciodată, deși rămășițele sale sunt înhumate în Mausoleul de la Mărășești!!! Eroul român Constantin Christescu n-a primit permisiunea liberalilor de a repauza aici!!!

În Mausoleul de la Mărășești (ridicat în perioada 1923 - 1938) își dorm somnul de veci 5073 de ostași români, eroii din vara lui 1917, uciși în luptele din zonă, unele extrem de importante. Țara noastră era redusă, în acel moment, la o parte de Moldovă, cu Bucureștiul cucerit și cu Regii Ferdinand I și Maria exilați la Iași. Pierderea acelor încleștări ar fi dus, poate, la dispariția noastră ca stat.

În 1947 se aniversau 30 de ani de la Bătălia de la Mărășești, celebrată, până atunci, ca o victorie a Armatei Române, cea care luptase, practic, singură, astupând o breșă generată fie de retragerea de pe front, fie de lipsa de combativitate a trupelor ruse. Dar vremurile se schimbaseră. Pentru a celebra ”noua” prietenie româno-rusă, în ”Scânteia”, oficiosul comuniștilor, se trasau noile directive: ”în tranșeele din lunca Siretului soldații români au luptat împreună cu cei ruși” în timp ce ostașii noștri deveneau simple ”mase populare”. Apărea Inspectoratul General al Armatei pentru Educație, Cultură și Propagandă, condus de fostul ilegalist Dumitru Petrescu, ”uns”, peste noapte, colonel.

Fondatorul clubului ”Steaua” a băgat fantoma unui general rus în cel mai sacru loc al nostru! ”Eroii români nu au mormânt!”

Colonelul Dumitru Petrescu (ultimul din dreapta, în 1945), alături de Petru Groza ori Gheorghe Gheorghiu Dej, a fost cel care a venit cu ideea ”adoptării” unui general rus ca erou al Bătăliei de la Mărășești

Cine era băiatul?

Implicat în ”Greva ceferiștilor” din 1933, strungar în fier, este condamnat la 20 de ani de muncă silnică. Fuge în U.R.S.S., de unde se întoarce pe tancurile sovietice, după evenimentele din august 1944. Aplicând modelul Ț.S.K.A. Moscova, propune ideea constituirii unei societăți sportive militare. Așa apare ”A.S. Armata”, viitorul club ”Steaua București”, club născut pe 7 iunie 1947.

Măriuca, copilul-erou din Primul Război Mondial. A murit la 12 ani, la Mărășești. Ne-am bătut joc de monumentul ei!

Revenim la problemele legate de Mausoleul de la Mărășești. În vara lui 1947, Dumitru Petrescu e în căutarea unui „erou” rus care să aibă legătură cu luptele din 1917. Structura pe care o conduce vine cu propunerea: ”generalul rus Feodor Alexandrovici Colaciov (n.r. - Coloacev), comandat al artileriei Corpului 8 Armată Rus, cavaler al Ordinului Mihai Viteazul, căzut în sectorul Răzoare în timpul luptelor de la Mărășești”. Acesta devine simboul ”frăției de arme” dintre marele popor sovietic și țărișoara nostră. Un număr de 10 generali bolșevici fuseseră decorați cu cea mai înaltă distincție de război română, Ordinul ”Mihai Viteazul”, în timpul Primului Război Mondial. Pe ultima poziție, Petrescu vede numele lui ”Feodor Coloacev”, despre care nu se știa nimic! Nu exista în realitate, deși își pierduse viața la...Mărășești. Documentele nu-i rețineau niciun act de bravură, dar era înmormântat pe teritoriul României!!! Petrescu se mișcă repede! Găsește un sarcofag gol! Este cel rămas așa de mai bine de 24 de ani: aici trebuia să odihnească generalul român Constantin Christescu, decedat în 1923, dar căruia liberalii îi refuzaseră înmormântarea în Mausoleu, fiind depus la Cimitirul ”Bellu” din București.

Petrescu este cel care aranjează tot! Cu o săptămână înaintea datei oficiale de 6 august 1947, la o repetiție pentru ceremonie, are loc așa-zisa ”înhumare”. Regele Mihai, încă în țară, nu este invitat, deși bunica sa, Regina Maria, fusese una dintre susținătoarele proiectului mausoleului. Societatea Națională a Femeilor Ortodoxe din România, cea care patrona locul, nu mai este organizatoare. Totuși, la eveniment participă Patriarhul Nicodim Munteanu, președintele Așezământului Național Regina Maria pentru Cultul Eroilor. Acesta are un discurs dur la adresa celor care folosesc evenimentul în folosul propriu sau a unor puteri de peste granițe! Dar nu poate face mare lucru! Astfel, un general rus...inexistent, ajunge să-și doarmă somnul de veci lângă marele Eremia Grigorescu, unul dintre eroii noștri de la Mărășești!!! Rușii nu spun nimic - generalul sovietic Ivan Susaikov, reprezentantul Comisiei Aliate pentru Control nu întreabă - și așa ajungem să vorbim despre o fantomă care bântuie cel mai sacru loc al nostru, unde odihnesc sufletele care au făcut posibilă Marea Unire.

Omul care a făcut Unirea. Comuniștii i-au luat tot, l-au ucis la Jilava. L-au înmormântat lângă un gard​

Dar, totuși, cine este acest Coloacev?

Meritele artileriei ruse în punctul culminant al Bătăliei de la Mărășești sunt incontestabile! Însă doi scribi agramați - unul interbelic și unul comunist - își bat joc de tot. Generalul Feodor Alexandrovici Kolodeev (n.r. - ”Kolodii” în ucraineană), ofițer al Armatei Țariste, a luat parte la luptele din zonă, fiind decorat cu ”Ordinul” Mihai Viteazul. În mai 1920, se îmbolnăvea de tifos exantematic decedând pe final de an. Cum corpurile celor care mureau de această boală erau incinerate, nu există niciun mormânt al generalului. Așadar, marele popor sovietic nu avea cum să trimită, niciodată, către România, rămășițele sale pământești spre a fi ”reînhumate” în Mausoleul de la Mărășești, pentru că acestea nu existau!!! Scribi transformă ”K”-aul inițial în ”C”, pierd codița de la ”d”, care devine ”a”, la fel și primul ”e”, transformat în ”c”. Astfel, de la Kolodeev se ajunge la...Coloacev!!! Înscrisul de pe sarcofag e și el plin de greșeli: ”Comandant al Artileriei” stă dăltuit, deși corect ar fi fost ”inspector al artileriei” iar denumirea marii unități ruse este trecută cu cifre romane, în loc de cele arabe!!!

Fondatorul clubului ”Steaua” a băgat fantoma unui general rus în cel mai sacru loc al nostru! ”Eroii români nu au mormânt!”

Este greu de crezut, dar, de 73 de ani, lângă Eremia Grigorescu, eroul nostru de la Mărășești, ”odihnește” un general rus...inexistent!!!

  • 480 de ofițeri și 21.000 de soldați și-au pierdut viața în Bătălia de la Mărășești

Deși e foarte greu de crezut, vorbim despre o farsă ce dăinuie de mai bine de 73 de ani, într-unul dintre locurile noastre de suflet: Mausoleul de la Mărășești. Corect, până în 1990 lucrurile nu aveau cum să se miște, dar în ultimii 30 de ani ”reparația” putea avea loc . Mai mult, istoricii se întreabă dacă nu cumva sarcofagul este...gol? Generalul Kolodeev nu poate fi, Coloacev reprezintă o...ficțiune. În plus, rușii nu s-ar putea supăra, pentru că nici ei nu au habar cine odihnește acolo! La mai bine de 100 de ani de la acele zile eroice, macabra farsă continuă să fie...vizitată de sute și mii de oameni: Eremia Grigorescu repauzează lângă o...fantomă, în timp ce comandanții celor mai glorioase divizii ce au luptat atunci - 5, 9, 10, 13 și 14 - odihnesc în alte părți: Aristide Razu (București), Constantin Scărișoreanu (București), Henri Cihoski (ucis de comuniști pe 18 mai 1950, în Închisoarea Sighet), Ioan I. Popescu-Sanitarul (ucis de comuniști în 1954, în Penitenciarul Făgăraș) sau Grigore Bunescu (București).

Sursă: Historia

Recomandari