"I Want To Break Free" sau povestea unui clip INTERZIS, NEÎNŢELES şi devenit apoi ISTORIE! Freddie - nevoit să îşi radă mustaţa, Roger - şocat de reacţia publicului, Brian - "Atunci am pierdut America"

 
+8 click pentru
galerie


"Plictiseala e cea mai grea boală a lumii", spunea el. Şi s-ar putea spune că Freddie a murit bolnav de-atâta goană după anti-plictiseală, iar clipul piesei "I Want To Break Free" o dovedeşte din plin. 

În ceea ce îl priveşte pe Freddie Mercury, sclipirea de geniu şi scânteia de nebunie s-au contopit într-o explozie artistică care a încântat milioane de oameni. O explozie care l-a decimat, însă, şi pe el, înainte de vreme. Căci „minunea mercurială“ a durat doar 45 de ani. 

O minune care a mai purtat un nume: Queen, numele formaţiei cu care a bătut lumea-n lung şi-n lat, ales chiar de Freddie după o lecţie practică urmată la Ealing College of Art, din Londra. Tema lecţiei:„The Queen’s Garden Party“. Acolo, studenţii trebuiau să creeze oaspeţi imaginari pentru o petrecere şi apoi să le facă portretul…

"Dacă n-aş fi fost celebru, aş fi făcut aceleaşi lucruri pe care le-am făcut până acum".

Au vândut peste o sută de milioane de discuri, fiind mai productivi decât orice altă formaţie. Şi asta fiindcă în spatele geniului Freddie, ceilalţi trei erau şi ei extrem de inspiraţi, compunând la rândul lor hituri – să ne gândim doar la „We will Rock You“, care e al lui Brian May, „Radio Gaga“, scris de Roger Taylor, ori fenomenalul „I Want To Break Free“, semnat de John Deacon.

Dar să ne oprim puţin la cea din urmă...

 

“I Want To Break Free” este, fără îndoială, una dintre melodiile trupei Queen care au rămas adânc înfipte în inimile fanilor. Scrisă în 1983 de către basistul John Deacon, piesa a fost menită să prezinte perspectiva masculine a unei mişcări de eliberare feministă. Dar viitorul avea să îi pregătească cu totul altceva: single-ul a devenit IMNUL Africii de Sud la finalul anilor ’80, într-o vreme când Nelson Mandela se afla în închisoare, dar nu a avut parte de succesul dorit în Statele Unite, unde ajunge abia pe locul 45. 

Clipul, însă, atrage multe priviri, dar şi mai multe critici, ideea nefiind înţeleasă de privitori, aşa cum chiar membrii trupei o spuneau în urmă cu ceva timp.

“Desigur, toată lumea crede că a fost ideea lui Freddie, fiindcă arăta a ceva ce lui i-ar fi făcut plăcere dar de fapt ideea a aparținut prietenei lui Roger. Ea a venit cu propunerea să parodiem personajele feminine din Coronation Street”, a povestit Brian.

FREDDIE, NEVOIT SĂ RENUNŢE LA MUSTAŢĂ… SAU NU?!

Costumele sunt gata, platoul la fel, rolurile sunt împărţite. Dar stai, Freddie nu poate apărea cu mustaţă, spun toţi! Regizorul David Mallet, însă, se opune vehement ideii de a-l lăsa pe “lover of life” fără identitate.

“I-am spus că unicul lucru pe care nu trebuie să-l facă e să-și radă mustața. Mustața va aduce un plus de umor și trebuie să rămână”. 

De dragul artei, Mercury renunţă totuși la ea pentru o secvență dinspre final, în care e înconjurat de Baletul Regal, scena făcând trimitere la baletul din "După-amiaza unui faun", în care balerinul rus Vaslav Nijinski e complet bărbierit.

CLIPUL NU PRINDE, ESTE RETRAS DE PE MTV, “QUEEN” PIERDE TEREN…

Fred Mandel, cel care s-a ocupat de sintetizator în această piesă, a declarat în documentarul Days of our Lives că „era un umor de tip britanic, care nu a fost înțeles foarte bine în State. Eu sunt canadian și înțeleg foarte bine acest lucru”.

Clipul este interzis pe MTV, spre dezamăgirea tuturor: “În acel moment cred că am pierdut America. A fost regretabil și e păcat că o mulțime de melodii Queen nu sunt cunoscute acolo”, a explicat ani mai târziu Brian. 

Timpul, însă, a decis: QUEEN este una dintre cele mai bune trupe din istorie, iar "I Want To Break Free" - piesa pe care o cântă toată lumea în serile de karaoke, coveruri sau chiar în cabinele de duş...

SURSE: WIKIPEDIA.ORG, SONGFACTS.COMfacebook whatsapp twitter pinterest
PARTENERI