Live acumNeatza cu Razvan si Dani
Prime Time 20:30Chefi la cutite

Acum 140 de Thomas Edison a reușit să demonstreze cu succes obținerea primului bec electric durabil și practic din punct de vedere comercial

Lumina electrică, una dintre nevoile vieții cotidiene. La 140 de ani de la apariție, becul electric a fost cel care a schimbat esențial calitatea și ritmul existenței umane, extinzând, prin iluminarea nopții, activitățile care nu se puteau desfășura decât ziua.

Lumina electrică, una dintre nevoile vieții cotidiene. La 140 de ani de la apariție, becul electric a fost cel care a schimbat esențial calitatea și ritmul existenței umane, extinzând, prin iluminarea nopții, activitățile care nu se puteau desfășura decât ziua.

În 1879, Thomas Alva Edison a inventat becul, însă, chiar dacă nu a fost primul preocupat să inventeze becul cu incandescență, el a reușit să realizeze primul bec cu filament disponibil pentru comercializare.

Chiar dacă cei care au studiat istoria inventicii sunt de părere că înaintea lui Edison mai existau încă alte 20 de invenții în ceea ce privește lămpile incandescente, totuși el primește întregul credit, datorită faptului că versiunea sa este singura care reușește să depășească celelalte modele de becuri electrice, prin combinarea a trei factori – folosirea unui material incandescent eficient, un vacuum mai puternic decât reușiseră ceilalți inventatori și o rezistență infinit mai mare, ceea ce a permis ca distribuirea dintr-o sursă centralizată să fie și viabilă din punct de vedere economic.

Cine a fost Thomas Edison

Thomas Alva Edison (11 februarie 1847- 18 octombrie 1931) a fost un important inventator şi om de afaceri american al sfârşitului de secol XIX şi începutului de secol XX, fiind cunoscut şi ca “Magicianul din Menlo Park“. În lumea industriei introduce noţiunea de producţie de serie. Pentru meritele sale, Academia Americană de Arte şi Ştiinţă îi acordă în anul 1895 “Premiul Rumford” pentru activitatea din domeniul electricităţii. Iar în anul 1915 “Medalia Franklin” pentru contribuţia sa pentru binele umanităţii.

În 84 de ani de viaţă, Thomas Alva Edison a brevetat nu mai puţin 1093 de invenţii, în domeniul sistemelor electrice, fonografului, telegrafului, razelor X, becului cu incandescentă, cinematografiei etc. Dar printre cele mai trăsnite idei ale sale se numără cele privind realizarea de mobilă, frigidere şi chiar piane, folosind un ciment special, inventat de el!

Citește și: Mort la 39 de ani. Mâna dreaptă a mâinii drepte a lui Edison. ”Nu-mi vorbiți despre razele-X, îmi este frică de ele!”

În anul 1878, Thomas Edison începe deja să cerceteze metodele prin care să construiască un bec electric care să fie și practic, și durabil și economic, în octombrie publicând prima sa lucrare în legătură cu îmbunătățirile aduse luminii electrice. Continuă să testeze diferite materiale pentru filamente, până când, în anul 1879, aplică pentru un alt patent de invenție – “Folosirea filamentului de carbon conectat prin intermediul firelor de contact din platină”.

Chiar dacă în patent, Edison descrie diverse modalități de a crea filamentele de carbon, aici incluzând bumbac, lână, lemn și hârtie, abia după câteva luni de la acordarea patentului, acesta constată că un filament din bambus carbonizat poate să dureze și până la 1200 de ore.

Această descoperire duce la apariția primului bec electric și marchează începuturile producției pe scară largă a becului, în scopul comercializării. Efectul economic al electricității depășește cu mult așteptările acelei perioade, crescând imens timpul de lucru din cadrul unei zile. Profiturile generate de către lampa electrică au determinat achiziționarea de generatoare și de cabluri, infrastructura devenind disponibilă unor alte categorii de invenții – echipament și aparate care, până la sfârșitul anilor 1930, au transformat radical casele și spațiul de lucru.

Citește și: Thomas Edison a fost considerat “prea prost pentru a invata ceva”

Așadar, Edison a fost cel care a inventat becul electric și a reușit să reunească toate cunoștințele sale referitoare la electricitate și la becurile cu gaz, pentru a inventa un cu totul alt sistem de iluminare, implicând generatoare electrice, becuri, firele necesare pentru legarea caselor la rețeaua de curent, prizele, întrerupătoarele și lămpile. Edison a fost primul care a reușit să deslușească, într-o manieră proprie și eficientă, uriașul puzzle construit, pănă la un punct, de predecesorii săi.

Primele becuri

În anul 1802, Humphry Davy, chimist și inventator englez, experimentează în domeniul electricității, inventând bateria electrică. De aici și până la apariția primului bec a fost doar un pas. În momentul în care a conectat bateria deja inventată la niște cabluri și la o bucată de carbon, acesta din urmă producea lumină prin strălucire, invenția sa rămânând în istorie sub numele de lampă cu arc electric. Lumina produsă era, însă, de scurtă durată și mult prea intensă, pentru a putea fi folosită în scopuri practice.

În următoarele șapte decenii, alți inventatori au creat becuri electrice, cel mai cunoscut fiind cercetătorul britanic Warren de la Rue, care incorporează un filament de platină, într-un tub de vacuum, prin care trece un curent electric. Întreaga structură era construită pe principiul conform căruia punctul mare de topire al platinei va duce ca, în tub, să existe un număr redus de molecule de gaz, care să reacționeze cu platina, determinand, astfel, o creștere a longevității becului, procedeu care, din nefericire, era mult prea costisitor, pentru a fi comercializat.

Citește și: Thomas Edison ii supunea la un test cu 150 de intrebari pe cei care voiau sa lucreze cu el

În anul 1850, un fizician englez, Joseph Wilson Swan, inventează becul electric, prin încapsularea unor filamente de hârtie carbonizată, într-un cilindru de sticlă, reușind obținerea unui prototip viabil pana în 1860. Lipsa unui vacuum bun, dar și o încărcare electrică de slabă calitate au facut ca durata de viață a acestui produs nou să fie extrem de redusă, becul său nefiind eficient.

În 1874, în Toronto, Canada, un electrician, Henry Woodward și colegul său, Mathew Evans, construiesc lămpi care conțineau diferite dimensiuni de tije de carbon, susținute de electrozi, într-un cilindru de sticlă umplut cu nitrogen. Cei doi încearcă să comercializeze noul produs, fără succes, motiv pentru care îi vând patentul lui Edison, în anul 1879.

Citește și: 18 octombrie 1931: A murit marele inventator american Thomas Edison

Viitorul becului

Becurile moderne cu incandescență nu mai sunt suficient de eficiente, în momentul de față mai putin de 10% din electricitate fiind convertită în lumină, energia rămasă, pierzându-se sub formă de căldură. Cu toate acestea, becurile electrice sunt folosite încă, în multe țări, datorită costului redus, a disponibilității pe scară larg, a incorporării ușoare, în sistemele electrice, și datorită formelor și dimensiunilor variate.

În prezent, legislația în vigoare vizează înlocuirea becului cu incandescență, cu sisteme mai eficiente, cum ar fi lămpile fluorescente și lămpile de tip LED, care sunt însă mult mai scumpe decât vechile becuri și ridică destule semne de întrebare în ceea ce privește contaminarea cu mercurul pe care îl conțin.

Fanatik.ro

Salvatorul SMURD care a intervenit cu elicopterul la accidentul propriului copil: "Plângea, dar...

Observator Antena 1

Alexandra, dispărută în Borșa, găsită de polițiști

Observator Antena 1

Cutremur monden! S-au despartit?! Avem dovada

Spynews.ro

Fara numar de la Leo! 1 mliard de lei la semnatura! Ce trebuie sa faca Vulpita pentru bani😲

Spynews.ro

"Taxa Covid" pentru bătrâni. Persoanele cu vârsta de peste 65 de ani ar putea fi taxate...

AntenaSport

Marius Csampar își caută soţie. Cum arată femeia ideală pentru omul care a comis 6 crime...

AntenaSport

Daniela Crudu este istorie! Mihai Costea, într-o nouă relație cu o altă bombă sexy din lumea...

Antenastars.ro

Are sau nu are coronavirus? Horia Moculescu, primele declarații după ce a fost testat: „Am...

Antenastars.ro

Travis Scott a avut o relație cu Rihanna. Uite de ce au ținut-o ascunsă!

Zu TV

PATRU momente în care familia Kardashian a fost la un pas de moarte

Zu TV

5 zodii care redescoperă dragostea în 2018 – Cea mai iubită zodie este…

tvhappy.ro

Bill Gates pariază pe România! Acțiunile pe care le vede câștigătoare controversatul miliardar

Playtech.ro

BOMBĂ în cazul Caracal! Cine este bărbatul care ar fi dus-o pe Alexandra în altă țară

Playtech.ro

Tragedie în fotbalul românesc! Un jucător de la U Cluj a murit. Motivul decesului şi anunţul...

Telekomsport.ro

Umilință totală pentru Dragnea! Legătura neștiută cu Ceaușescu. S-a aflat totul

Capital.ro

Fiul lui Ion Țiriac, planuri de nuntă la 3 ani de la divorțul de Ileana. Cum arată logodnica...

Impact

Povestea incredibilă a asistentului medical SMURD care a fost trimis să-și salveze propriul...

Antena3.ro

Astăzi este Înălțarea Domnului! Ce este complet interzis să se facă în această zi...

Voxbiz.ro

Un mecanic a facut schimbul de ulei la o masina care a stat 13 ani. Cand a vazut ce iese din...

Cars.ro

COVID-19. Avem voie să ne scăldăm în piscină sau mare? Specialiștii americani au răspuns

Jurnalul
Cele mai noi stiri
Lajumate.ro