Live acumObservator 06 Weekend
Prime Time 20:00Film: Maleficent

30 de ani de mister. Cine l-a "sinucis" pe celebrul realizator al televiziunii naționale în zilele Revoluției?

Pe 22 decembrie 1989, Ion Simion Pop, celebrul prezentator al emisiunii postului național ”Floarea din grădină”, aflat în concediu, cu familia, primește un telefon suspect. Se întoarce la București, cu toată opozișia rudelor. Două zile mai târziu, soția, Livia, este anunțată că omul de televiziune s-a sinucis, aruncându-se de la etajul al cincilea al blocului în care locuiau, lângă ”Bucur Obor”. La 30 de ani de atunci, moartea sa continuă să fie învăluită în mister

Pe 22 decembrie 1989, Ion Simion Pop, celebrul prezentator al emisiunii postului național ”Floarea din grădină”, aflat în concediu, cu familia, primește un telefon suspect. Se întoarce la București, cu toată opoziția rudelor. Două zile mai târziu, soția, Livia, este anunțată că omul de televiziune s-a sinucis, aruncându-se de la etajul al cincilea al blocului în care locuiau, lângă ”Bucur Obor”. La 30 de ani de atunci, moartea sa continuă să fie învăluită în mister

Pe vremea când nu exista internet, motoare de căutare ori jocuri precum ”Conquiztador”, postul național de televiziune, TVR, difuza, în anii '70, o emisiunea de cultură generală - ”Cel mai bun continuă”, în care reprezentanții județelor de duelau, răspunzând la întrebări felurite, cu public în sală. Era momentul în care unul dintre concurenți - Ion Simion Pop - uimea România cu prestațiile sale.

Ion Simion Pop a plecat din Bonțida, ajungând, apoi, la Universitatea ”Babeș-Bolyai” din Cluj, specializarea ”Geografie”. Șef de promoție în 1972, dobândea o bursă de studiu în valoare de 900 de lei, o sumă imensă pentru acele vremuri. S-a căsătorit, în același an, cu Livia și a venit la București, unde, în 1974, avea să câștige, ”en fanfare”, emisiunea-concurs. I se propunea un post la televiziunea națională, accepta, așa că se muta în orașul lui Bucur.

30 de ani de mister. Cine l-a "sinucis" pe celebrul realizator al televiziunii naționale în zilele Revoluției?

Din 1976, începe să lucreze la emisiunea ”Floarea din grădină”. Realizată de Simona Patraulea și prezentată de Mihai Florea, ”Floarea din grădină” avea o audiență uriașă, promovând tinerele talente ale muzicii populare. ”Lucra foarte mult, de cele mai multe ori venea târziu acasă. De asemenea, mergea în țară, pe teren”, își aducea minte Horea Pop, fiul său.

După retragerea și decesul lui Mihai Florea (mort într-un accident de mașină, la Azuga, în 1986), Ion Simion Pop devine prezentatorul emisiunii ”Floarea din Grădină”. Fiind una dintre puținele vedete ce apărea, constant, pe ”sticlă”, începe să fie recunoscută de toată lumea. ”Efectiv era oprit pe stradă”, continuă Horea.

30 de ani de mister. Cine l-a "sinucis" pe celebrul realizator al televiziunii naționale în zilele Revoluției?

În decembrie 1989, întrega familie se află în concediu, în vacanță în Bonțida. Chiar în seara de 22 decembrie 1989, Ion Simion Pop primește un telefon, de la București. Este chemat acolo. Capitala "fierbe". Soția, Livia, se opune, dar el spune că e important. Pleacă. Două zile mai târziu, Livia este ”rugată” să ajungă, urgent, în capitală. ”Eu și sora mea, Simona, eram mici, mama a dorit să ne protejeze. Ne-a spus că tata este grav rănit”, continuă Horea. Livia Pop ajunge în blocul de lângă ”Bucur Obor”. Au un apartament acolo, la etajul al cincilea. Nu poate introduce cheia în ușă, pentru că pe interior se află cele ale soțului. Cere ajutorul unui vecin, intră pe balcon. Fereastra era deschisă, iar în fața sa se afla un prelungitor electric, întins, legat de un picior al biroului. Ion Simion Pop era întins pe caldarâm. Se sinucisese, aruncându-se de la etaj. Cel puțin, așa s-a spus.

30 de ani de mister. Cine l-a "sinucis" pe celebrul realizator al televiziunii naționale în zilele Revoluției?

Familia n-a acceptat, niciodată, ”verdictul”. Nu s-a găsit niciun bilet de adio, iar cei care l-au cunoscut au afirmat că vedeta nu avea niciun motiv să recurgă la gesturi extreme. ”Nu știm exact ce a făcut în acele zile, la București, dar există voci care spun că ar fi fost vizitat de Securitate fix în clipa în care a ajuns acasă”, susține Horea. De atunci au trecut aproape 30 de ani, însă incertitudinile persistă și e din ce în ce mai clar că adevărul nu se va mai afla niciodată. ”N-avea curajul să se arunce de la etaj. A fost o înscenare a Securității”, conchide Alexandru Pop, fratele.

Sursa: Gândul

Recomandari