Live acumChefi la cuţite
Prime Time 20:30Chefi la cuţite

Tablou, tablou, gaură, tablou. Doi polițiști au furat artă de 2.375.000.000 lei!

Pe 18 martie 1990, dimineața, doi polițiști se ițesc la ”Isabella Stewart Gardner Museum” din Boston, SUA. Spun că au primit un telefon, ceva e în neregulă. Sunt lăsați să intre, să verifice. Falșii ofițeri pleacă la subraț cu 13 obiecte de artă, cifratre la 500.000.000 de dolari. Paguba nu este recuperată, niciodată, nici hoții identificați. Cel mai mare jaf de artă din istoria omenirii

Pe 18 martie 1990, la primele ore ale dimineții, doi polițiști se ițesc la ”Isabella Stewart Gardner Museum” din Boston, SUA. Spun că au primit un telefon, ceva e în neregulă. Sunt lăsați să intre, să verifice. Falșii ofițeri pleacă la subraț cu 13 obiecte de artă, cifrate la 500.000.000 de dolari. Paguba nu este recuperată, niciodată, nici hoții identificați. Cel mai mare jaf de artă din istoria omenirii

17 martie 1990 pare o seară ca oricare alta la ”Isabella Stewart Gardner Museum” din Boston, Statele Unite. Un loc plin cu obiecte de artă de o valoare inestimabilă. Colecționara, Isabella Stewart Gardner (1840-1924) adunase, în cursul vieții, o galerie de artă impresionantă și lăsase, prin testament, ”rugămintea” ca acestea să poată fi vizitată și admirată de publicul larg.

În fața intrării, doi polițiști așteaptă cam de o oră într-un ”Dodge Daytona” de culoare roșie. Au sosit acolo în jurul miezului nopții, nu coboară din mașină vreme de o oră. Locul începe să se golească, se face liniște, lumea merge să bea, e ”Saint Patrick's Day”. La 1.24 dimineața, pe 18 martie 1990, sună la ușă. Spun că s-a primit un telefon, că au de verificat o plângere, că ceva e în neregulă în curte. Paznicul Richard Abath știe că nu trebuie să lase înăuntru persoane neidentificate, mai ales după ce-și privește ceasul, dar nu se poate pune cu polițiștii. Până să se trezească, e "așezat” cu fața la perete și legat. Își dă seama, prea târziu, că are de-a face cu polițiști falși: mustața unuia era din ceară! Al doilea bodyguard e chemat, ajunge în cameră, e legat și el.

Muzeul de unde s-a ”operat” faimosul furt, ”Isabella Stewart Gardner”, acum un an

Cei doi ”polițiști” nu se feresc. Urcă în ”Camera Olandeză”. Iau un Rembrandt, apoi altul, apoi altul. Taie ”Concertul” lui Vermeer, apucă un Govaert. Urmează cinci Degas, un Manet. E timp berechet, 81 de minute! Fac două drumuri la mașina ”de Poliție”, pentru a-și căra prada! Lucrează murdar, sparg, dărâmă. La plecare, merg să-și ia rămas bun de la paznici: ”O să mai auziți de noi cam într-un an!” Băieții sunt eliberați de dimineață, pe la 8.15, când vine Poliția. Cea adevărată.

Isabella Stewart Gardner achziționase ”Concertul” lui Vermeer la Paris, la o licitație, în 1892, pentru 5.000 de dolari. Peste 100 de ani, la momentul furtului, tabloul era valorat la 200.000.000 $ !!!

Furtul e estimat la 500.000.000 de dolari. Numai ”Concertul” ajunge la 200.000.000!!! E una dintre cele 34 de opere cunoscute ale lui Vermeer. Altă capodoperă ”speriată”, ”Furtună pe Marea Galileii”, a lui Rembrandt, e unicul peisaj...cu apă al fainmosului pictor. Un ”Vultur Imperial" din bronz, care a stat pe un steag de luptă din vremea lui Napoleon, e dispărut și el!

Rembrandt și-a imaginat faimoasa potolire a furtunii, una dintre minunile lui Iisus, în 1632

FBI intră pe fir. Sute de interviuri. Se dă sfoară în țară la colegii de la Scotland Yard, la Interpolul japonez ori Francez. Degeaba. Se intră pe pista organizațiilor de tip mafiot, se ajunge în Philadelphia ori New York. Se oferă, la început, o recompensă de 5.000.000 de dolari pentru orice informație concretă. Nimic. Se ”urcă” la 10.000.000 $! În van! Apoi, în 2013, FBI anunță că a găsit ceva. Alarmă falsă, totul se stinge în 2015. Investigatorii cred că e vorba despre niște amatori: au trecut pe lângă două Rafael, un Botticelli și un Tițian și nu le-au sesizat. La două Degas au spart ramele, au tăiat cu un cater, strâmb, pânza. Apar tot felul de vești, dar operele nu mai sunt găsite, niciodată!

De atunci, au trecut 29 de ani. Nici hoții, nici tablourile nu au mai apărut. Cel mai mare furt de artă din istorie! Undeva pe la 2,4 miliarde de lei...

Fanatik.ro
Cele mai noi stiri
Lajumate.ro