Cea de-a 12-a ediţie a galei premiilor Gopo, cel mai important eveniment anual dedicat celebrării succeselor cinematografiei româneşti, a avut loc marţi seară, în Sala Mare a Teatrului Naţional "I.L. Caragiale" din Bucureşti.
La 50 de ani de la începerea filmărilor la 'Reconstituirea' (regia Lucian Pintilie), actorii George Mihăiţă şi Vladimir Găitan au primit Premiul pentru întreaga carieră, oferit de Primăria Municipiului Bucureşti prin Arcub.
Filmul regizorului Lucian Pintilie, considerat unul dintre cele mai bune filme româneşti ale tuturor timpurilor, a reprezentat o rampă de lansare pentru cei doi actori, aflaţi pe atunci la primele lor roluri pe marele ecran, şi totodată începutul unei prietenii care durează de cinci decenii.
"50 de ani în care putem vorbi despre o viaţă de om. Au fost anii cei mai frumoși pentru că parcă aveam mai mult timp să ne iubim şi era mai normal, faţă de tot ce se întâmplă acum, în jurul nostru. Sunt ostalgic. Ne distram. Viaţă îşi urma cursul cu toată dictatura care era în jurul nostru (...) Munceam foarte mult, făceam trei filme pe an. Cinematografia noastră era prolifica! Regizorul reuşea să păcălească sistemul. Era forma noastră de protest faţă de putere", povestește actorul cu nostalgie.
Chiar dacă și-a dedicat întreaga viață teatrului și filmului, actorul Vladimir Găitan recunoaște această artă nu a fost prima lui iubire: "Tatăl meu a fost deţinut politic. Mie mi-a plăcut cartea, am dat la geologie, însă am căzut cu o medie foarte mare, neexplicandu-mi nimeni că nu am nicio şansă să intru cu dosarul meu la o facultate patronată de securitatea statului. Lucurile erau foarte stricte. Am revenit acasă şi cineva mi-a deschis ochii: "De ce nu dai la teatru?".
George Mihăiţă s-a născut pe 23 septembrie 1948 şi a absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică "Ion Luca Caragiale" în 1971, la clasa profesoarei Sanda Manu.
Printre cele mai cunoscute roluri ale sale se numără Nano în "Volpone" de Ben Jonson, Trofimov în "Livada cu vişini" de A. P. Cehov sau Titel în piesa "Poker" de Adrian Lustig. Activitatea sa cinematografică include peste 30 de filme, dintre care amintim "Brigada Diverse", "Mama" (regia Elisabeta Bostan), "Ilustrate cu flori de câmp" (regia Andrei Blaier), "Pentru patrie" (regia Sergiu Nicolaescu), dar şi producţii recente precum "Nunta mută" (regia Horaţiu Mălăele), "Undeva la Palilula" (regia Silviu Purcărete) sau încă nelansatul lungmetraj al lui Stere Gulea - "Moromeţii 2".
Vladimir Găitan s-a născut la 2 februarie 1947, la Suceava. A absolvit în 1970 Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică, secţia Actorie, clasa prof. George Carabin şi Elena Negreanu, şi a debutat pe scena Teatrului de Comedie, unde a realizat roluri memorabile în piese ca "Mutter Courage" de Bertolt Brecht, "Trei surori" de A.P. Cehov, "12 oameni furioşi" de Reginald Rose sau "Pierrot" de Moliere. După debutul cinematografic în "Reconstituirea", au urmat roluri în filme precum "Căldura" (regia Şerban Creangă), "Puterea şi adevărul" (regia Manole Marcus), "Pe aici nu se trece!" (regia Doru Năstase), "Zbor periculos" (regia Francisc Munteanu), "Secretul lui Nemesis" (regia Geo Saizescu), "Omul zilei" (regia Dan Piţa) sau "Detectiv fără voie" (Silviu Jicman).