- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Piatra de la mormântul lui Vali Sterian, de la Cimitirul Bellu din Capitală, a fost vandalizată. Incidentul a avut loc la aproximativ 18 ani de la moartea artistului.
Deocamdată nu se cunoaște cine a vandalizat piatra de mormânt a celebrului artist și nici ce motiv ar fi avut.
Valeriu Octavian Sterian, cunoscut ca Vali Sterian, a fost un uriaș muzician, cântăreț și compozitor român de muzică folk și rock.
Născut pe 21 septembrie 1952, Vali Sterian a fost unul dintre liderii generației care a pus bazele folkului românesc, cea din anii ’70.
Remarcându-se deopotrivă ca muzician și poet, Vali Sterian a adus contribuții majore în dezvoltarea genurilor folk și folk-rock în România, dar și în realizarea fuziunii între starea și mesajul exprimate de versuri și linia melodică folk-rock.
Iubitor de protest și cu un spirit acid, Sterian a reprezentat un segment artistic practic neîntâlnit în întreg peisajul muzicii românești. Pendulând între ironie și cinism, el a criticat constant în cântecele sale lipsa de orientare a omului societății contemporane, nedreptatea, subproducțiile muzicale și de critică ale vremii sau ororile determinate de Războiul Rece.
De-a lungul activității sale a colaborat cu importanți muzicieni români precum Dan Andrei Aldea, Alexandru Andrieș, Nicu Alifantis, Doru Stănculescu, Mircea Bodolan sau Maria Gheorghiu. A cântat pe aceeași scenă cu nume sonore ca Joan Baez și Cliff Richard și a sprijinit mulți tineri muzicieni de folk, rock sau pop.
Atras de limbile străine, Vali Sterian a început să corespondeze cu tineri din Anglia și Franța. Aceștia i-au trimis albume cu Beatles, motiv pentru care tatăl său a fost chemat să dea declarații la Securitate. În primăvara lui 1971, cu puțin timp înaintea încheierii clasei a XII-a, este exmatriculat pentru două săptămâni din liceu pentru că, în cadrul unui festival-concurs, a cântat piese din repertoriul Beatles. Atunci, tatăl său a fost rechemat la Securitate. Vali s-a închis în camera lui și a strigat: „Vino, Doamne, să vezi ce-a mai rămas din oameni!”. Acest strigăt de furie și de durere al unui tânăr căruia i se cerea să nu mai fie el însuși a devenit refrenul uneia dintre cele mai cunoscute și importante creații ale sale, „Nopți” - imn al Revoluției din decembrie 1989.
Artistul a murit răpus de cancer, pe 16 septembrie 2000, în București.
Petrecere și emoții MARI în familia Observator! Mihaela Călin s-a căsătorit. Cât de frumoasă a fost înainte de a păși sp... FOTO! Cum arată fiica Elenei Udrea, în brațele tatălui, după ce ea a fost arestată: "Dor de mami"...