Economisești bani
Cine a spus că trebuie să strângi cureaua dacă vrei să pui un ban deoparte? Îți poți respecta micile plăceri ale vieții fără a fi necesar să-ți golești portofelul. Dacă alegi să cumperi cărți ieftine, îți rămân bani și pentru cafeaua pe care o vei sorbi în timp ce te vei bucura de lectură și, de ce nu, pentru situațiile neprevăzute care pot apărea în viața de zi cu zi. Astfel, dacă decizi să calci pragul unui anticariat, vei reuși să faci economii substanțiale, deoarece prețurile de aici sunt mult mai mici decât în librării!
Prețul nu reflectă calitatea cărții
Vorbim despre cărți ieftine la propriu, nu la figurat. În anticariate vei descoperi, desigur, volume vechi, dar și apariții contemporane. În unele cazuri, poți găsi chiar și noutăți editoriale. Este important de știut că exemplarele de aici sunt într-o stare bună sau foarte bună. De asemenea, vei găsi și cărți noi-nouțe, provenite din lichidări de stoc. Chiar dacă dispui de un buget redus, asta nu înseamnă că nu te poți bucura de o lectură de calitate, atât prin conținut, cât și prin prezentare.
Cartea are deja o poveste
Orice iubitor de lectură care a achiziționat vreodată cărți ieftine dintr-un anticariat, va fi curios cu privire la cititorul precedent. Cine a fost? În ce context a ajuns cartea la el? Ce emoții i-a creat? Astfel, se va lega de orice mică însemnare pe care o va găsi în paginile cărții pentru a afla detalii despre ultimul posesor. Dacă e norocos, volumul său va purta o dedicație a celui care a dăruit cuiva cartea la un moment dat. Poate chiar autograful autorului! Aceste cărți sunt speciale deoarece poartă asupra lor două povești: cea scrisă de către autor, și cea trăită, de la tipografie și până la raft.
Aspect vintage
Când vine vorba despre cărți ieftine, ai tendința să te gândești la niște obiecte prăfuite, îngălbenite sau chiar rupte, pe care nimeni nu le mai vrea. Ei bine, volumele pe care le achiziționezi din anticariate nu sunt așa. Mirosul de carte veche și grafica folosită în editare, îți dau impresia că ești posesorul unui obiect valoros, demn de a fi lăsat moștenire generațiilor viitoare.
Grijă față de mediul înconjurător
La prima vedere, pare un gest mărunt să cumperi cărți ieftine, însă lucrurile nu stau chiar așa. Oricine poate observa că aici nu este vorba doar despre grija față de portofelul tău. Este și grija față de mediul înconjurător. Dacă alegi să cumperi și să reutilizezi cărți care au fost deja editate, contribui la menținerea la standard a fotosintezei și la reducerea amprentei personale de carbon asupra mediului înconjurător.
Pe lângă motivele menționate mai sus, trebuie să amintim și faptul că dacă achiziționezi cărți ieftine dintr-un anticariat, le dai acestora o nouă șansă la lectură. Așadar, data viitoare când vei mai trece pe lângă un raft, privește cu atenție volumele așezate pe acesta. S-ar putea să descoperi niște comori literare la prețuri foarte mici!