In mod normal nu scriu despre nunti, botezuri, inmormantari si parastase. Totusi, sambata m-am dus la o comemorare. Astazi se implinesc 70 de ani de cand rusii au ocupat Basarabia, Bucovina de Nord si Herta.
Pentru localnicii de acolo, a inceput un calvar. Indiferent de nationalitate, in numele luptei de clasa, bolsevicii au inceput sa-i persecute pe cei cu o bruma de avere, pe oamenii care avusesera functii in aparatul administrativ romanesc, pe "nationalisti" sau pe cei suspectati de relatii cu capitalistii. Practic, oricine putea sa devina o victima. Unii au fost pur si simplu masacrati, dupa modelul Katyn. Altii au fost umflati peste noapte si deportati in Siberia sau in Kazahstan, unde au fost supusi unui regim de munca fortata, similar, in multe cazuri, cu exterminarea lor. Putini s-au mai intors.
Sambata, la Biserica Sf. Gheorghe, Asociatia Romana a Victimelor Represiunilor Staliniste a organizat o comemorare a celor care si-au pierdut viata dupa 28 iunie 1940, ca urmare a ocupatiei bolsevice.
Si parintele Vlad, unul dintre pretii bisericii, care a oficiat slujba religioasa, a avut o parte a familiei dusa in Siberia. M-am intalnit cu aproximativ 20 de persoane in varsta, fiecare dintre ele avand o poveste tragica, cu rude ucise sau cu averi pierdute peste noapte. Doamna Veronica Sefer, una dintre membrele asociatiei, mi-a spus ca fostii deportati nu au primit nici un fel de compensatii de la statul rus, mostenitorul URSS.
Am mancat coliva si am baut un pahar cu vin in memoria celor ucisi de sovietici, care sunt destui. Mi-am dat seama ca am in fata victimele unei tragedii care multa vreme a fost ignorata. Din cauza asta, in numerele urmatoare ale ziarului nostru vom reveni cu istorii cutremuratoare povestite de cei care le-au trait, despre foamete, frig si moarte in Siberia.
Sursa: jurnalul.ro
Foto: Jurnalul National
Un regal de muzica traditionala... "Ciresarii" sau ce bine e cand te simti cu adevarat copil!...