- Serialul "Ana, Mi-ai fost scrisă în ADN" are premiera pe 9 ianuarie. Sezonul 2 "Iubire cu parfum de lavandă" revine din 10 ianuarie! Rămâi pe Antena 1
- MAREA PREMIERĂ POWER COUPLE, SEZONUL 1! Vezi cele mai noi episoade din 13 ianuarie, de la 20:30, numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
Jurnalul National: Care au fost primii pasi in realizarea bienalei?
Belu Simion Fainaru: Ideea mi-a venit acum cativa ani. Ca si curator-artist am vrut sa exprim anumite idei care nu erau suficient de bine reprezentate si mai ales sa creez un ambient de arta bazat pe arta popoarelor din regiunea Marii Mediterane, in care sa includ si Romania, si tarile balcanice - care au legatura cu cultura de vest, dar au si o legatura cu o cultura arhaica ce nu este foarte vizibila.
Artistii din aceasta regiune nu au avut posibilitatea de a expune indeajuns si am gasit necesara crearea unui loc care sa reprezinte o baza pentru exprimarea artistilor din tari precum Turcia, Romania, Bulgaria, Cipru, Israel, Irak, Siria - si care au anumite puncte de vedere care ar duce la schimburi culturale. Astfel am ales Haifa.
In primul rand pentru ca sunt din Haifa, in al doilea rand pentru ca Haifa este pe lista oraselor-port cosmopolite. Sunt multe religii aici care traiesc impreuna. Intalnim aici musulmani, crestini, evrei, arabi chiar si baha'i si traiesc impreuna in pace.
Expozitia va migra catre alte locuri? Se spune ca ar putea ajunge si la Constanta.
Este posibil. Exista aceasta idee. Astazi este la Haifa, maine ar putea fi la Constanta, la Shanghai sau la Marsilia - orase-port care au legatura cu Haifa. Aceasta insa va fi o a doua viata a expozitiei.
Cat timp s-a scurs de la prima idee pana la vernisajul expozitiei?
La inceput a fost numai un vis. Mi-a luat cativa ani sa pot sa ajung in acest stadiu. Oamenii ascultau, insa aveau dubii ca acest lucru este posibil. Nimeni nu credea ca acest lucru va fi posibil. Cand faci prima oara un lucru, lucrurile nu sunt niciodata clare si sunt multe semne de intrebare. Este ceva nou, care nu s-a mai facut. Teoretic, expozitia poate fi urcata pe vapor si dusa la Tel Aviv fara prea mare dificultate.
Romania
Romania este foarte bine reprezentata la Bienala.
Intr-adevar sunt foarte multi artisti. Dupa artistii israelieni, romanii sunt cei mai multi. Ei nu sunt prea cunoscuti aici, insa eu ii cunosc si cunosc sensibilitatea lor.
Care au fost criteriile dupa care au fost alesi?
Am ales artisti importanti, nu pe prietenii, ci pe calitate. Sunt artisti care expun teme universale, care pot starni interes pe plan mondial. Cu toata aprecierea fata de locul din care vin, daca nu ar fi promotorii unor teme universale, nu i-as fi ales. Nu toti ma cred pe cuvant, dar, cand vad lucrarile si vad ca au sens, imi dau dreptate. Sunt artisti foarte buni si am vrut sa arat lumii arta contemporana romaneasca - nu foarte cunoscuta in lume.
Citeste interviul integral pe jurnalul.ro
Sursa foto: Jurnalul National
Financiarul: Biblia. Viata lui Iisus... Maia Morgenstern, in juriu la Gala Teatrului Tanar...