Antena Căutare

Cum a refuzat Jean Paul Sartre Premiul Nobel

Unii asteapta toata viata Premiul Nobel, dar nu-l obtin. Sartre si Pasternak l-au primit, insa l-au dat inapoi, dupa ce au multumit!

O scurta istorie. Premiul Nobel pentru literatura este acordat, an de an, autorului care a alcatuit „cea mai remarcabila lucrare intr-o tendinta idealistica”. Greoaie cuvintele lui Alfred Nobel. Au creat multe controverse, insa esenta este aceeasi. Nu conteaza tara, nici limba de origine, lucrarea trebuie sa fie de-a dreptul exceptionala. Din 1901, atunci cand a fost decernat pentru prima oara acest titlu si pana astazi, au fost decernate peste 100 de premii pentru literatura.

Dar doi dintre scriitori nu l-au vrut! Unul dintre acestia este Jean Paul Sartre, scriitor, filosof si jurnalist francez. Teoriile sale au influentat generatia care i-a urmat, in special tineretul din perioada de dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial. Model al epocii, Sartre nu a tinut cont de repercursiunile gestului din 22 octombrie 1964. Fix acum 48 de ani, a decis sa refuze Nobelul pentru literatura, motivand ca „niciun om nu merita sa fie consacrat din timpul vietii”. Un gest curajos, dar care a starnit un adevarat scandal la acea vreme.

Dupa Sartre, Pasternak

Cel de-al doilea autor care a renuntat la premiul Nobel pentru Literatura a fost Boris Pasternak. Scriitorul rus a acceptat initial distinctia, insa pe 29 octombrie 1958, a trimis o telegrama, prin care isi exprima refuzul. Asta, dupa ce presa din URSS a dus o campanie extrem de dura impotriva sa, apogeul fiind amenintarea deschisa cu expulzarea din tara, in cazul in care ar fi acceptat premiul.

Daca tot suntem la capitolul date si cifre, cel mai tanar laureat al premiului Nobel pentru literatura este Rudyard Kipling, care avea 42 de ani la data decernarii distinctiei, in 1907. La polul opus, cel mai in varsta detinator al prestigiosului premiu este Doris Lessing, aureolat, in 2007. Peste doua primaveri facea...90.

Si nu puteam sa omitem reprezentantele sexului frumos care au primit distinctia. Au fost 12 la numar. Prima dintre acestea e autoarea suedeza Selma Lagerlöf, care a primit premiul in 1909. Mai ales ca romanca Herta Muller este ultima doamna care plecat acasa cuo astfel de distinctie, in 2009.

Asadar, nici doamnele nu s-au lasat mai prejos. Avem insa un „regret”: niciuna nu a refuzat distinctia...

22 octombrie 1906: A incetat din viata pictorul francez Paul Cezanne... Bregovic le zice la Deva, pe 26 octombrie...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x