"Vrem sa lucram in spitale europene"
"Intamplator, dar fericit, chiar de ziua mea aniversara, voi prezenta la congresul european de la Glasgow rezultatele unei lucrari de care ma preocup de multi ani, referitoare la particularitatile fenotipice ale hiperparatiroidismului primar in contextul deficitului de vitamina D, extrem de prevalent in Romania. Expresia clinica a acestei boli s-a schimbat radical in tara noastra in ultima decada si sunt multumit ca am o contributie importanta in redefinirea si particularizarea acestei entitati. Privind inapoi, dar fara manie, de la aceasta varsta de maturitate, imi dau seama ca multe lucruri nu s-au facut pentru ca era prea devreme sau pentru ca eu le-am vazut inaintea celor care decideau pentru acceptarea lor.
Cu toate rateurile, adesea legate de subiectivismul altora, sunt multumit ca osteoporoza si bolile metabolice osoase ocupa o pozitie pregnanta in medicina romaneasca si sunt legate, in mare parte, de endocrinologie. Organizarea cursului european de osteoporoza anul trecut la Sinaia, cu prezenta unor lideri marcanti ai societatii internationale, sta marturie in acest sens. In acelasi timp, tot eu am lansat in Romania conceptul interdisciplinar al bolilor musculoscheletice, iar societatea pe care o conduc (Societatea Romana de Osteoporoza si Boli Musculoscheletice) promoveaza acest concept. Ca o recunoastere, sunt membru in comitetul stiintific international al primului congres de acest fel, care va avea loc anul viitor la Barcelona. Nu vreau sa fiu ministrul Sanatatii, dar as fi reconfortat daca as fi intrebat despre rolul acestei institutii intr-o tara in care medicina se chinuieste sa-si gaseasca locul pe care il merita: Reforma reala a spitalului - decizia manageriala sa fie a compartimentului medical, si nu a celui administrativ (hipertrofiat de altfel), evaluarea calitativa a actului medical (cea curenta este exclusiv contabila), schimbarea profunda a modului de finantare (nu bazat pe meschinul sistem DRG), finantare diferita pentru institutiile medicale de elita, schimbarea sistemului de achizitii publice. Noi, medicii, vrem sa avem o calificare europeana si sa lucram intr-un spital european, in care sa ai ceea ce-ti trebuie pentru un act medical decent nu se numeste risipa.
Cele mai frumoase trei amintiri ale vietii mele sunt: prima mea bursa americana (1990), cand credeam ca totul este posibil; infiintarea centrului de osteoporoza in Institutul de Endocrinologie in colaborare cu UMF Carol Davila si reusitele profesionale ale fostilor mei studenti, care acum sunt, din fericire, departe de casa."
Sursa, text si foto: jurnalul.ro