- Serialul "Ana, Mi-ai fost scrisă în ADN" are premiera pe 9 ianuarie. Sezonul 2 "Iubire cu parfum de lavandă" revine din 10 ianuarie! Rămâi pe Antena 1
- MAREA PREMIERĂ POWER COUPLE, SEZONUL 1! Vezi cele mai noi episoade din 13 ianuarie, de la 20:30, numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
Un baietel, imbracat intr-un tricou cu dungi, cu o sapca pusa smechereste pe varful capului, calatoreste pe o bicicleta. E Tandarica. Personajul care a dat numele Teatrului de Papusi din Bucuresti.
In holul Muzeului National de Istorie al Romaniei sunt expuse papusi si decoruri din multe spectacole care s-au reprezentat pe scena de la „Tandarica", dar si pe multe scene ale lumii. De exemplu, „Calutul cocosat", realizat in 1952. Din acest spectacol se pastreaza cele mai vechi papusi, iar la vremea respectiva din distributie a facut parte maestrul Radu Beligan.
„Taraf mic cu Maria Tanase. Umor pe sfori", 1954. Spectacolul a fost gandit ca o serie de numere artistice, cu cantece si teatru de papusi. Pentru una dintre reprezentatii, Maria Tanase a creat in mod special un cantec „In Gara la Leordeni". A fost primul spectacol de teatru romanesc jucat (de peste 800 de ori) si pe scene internationale.
Printre exponate regasim si personajele si decorurile „Cenusaresei", realizat in 1990, in regia lui Silviu Purcarete. Spectacolul se joaca si acum, cu aceleasi personaje si decoruri.
Teatrul de papusi este cel mai vechi gen de spectacol de pe teritoriul Romaniei. La inceputuri, reprezentatiile erau inspirate din Comedia dell'Arte, cu personaje si evenimente adaptate la specificul national. Abia in 1945 s-a infiintat Teatrul de Papusi si Marionete Tandarica, sub conducerea actritei Lucia Calomeri, ajutata de alti actori ai vremii. Vocile lor s-au reunit pentru prima data in spectacolul „Tandarica pe marile Sudului".
Cele mai importante spectacole care au fost jucate pana la sfarsitul anilor ‘80 au fost „Umor pe sfori", „Micul Print", „Cartea cu Apollodor", „Peter Pan", „Petrica si lupul", „Petruska", „Don Quijote" si asa mai departe.
Anii ‘90 au adus extinderea repertoriului de spectacole si infiintarea unei sectii de teatru de papusi in cadrul Academiei de Teatru Bucuresti, toate sub conducerea Michaelei Tonitza-Iordache. Din anul 2000, teatrul este condus de Calin Octavian Mocanu. Astazi, pot fi vazute piese ca: „Povestea Porcului", „Capra cu trei iezi", „Motanul Incaltat", „Pinocchio", „Pacala".
Expozitia poate fi vizitata pana la 9 ianuarie 2011, o contributie deosebita la realizarea ei avand artista Florentina Tanase, care de peste trei decenii insufleteste cu drag si har marea familie de marionete de la Teatrul Tandarica.
Sursa: jurnalul.ro
Foto: Intact Images
Concert Erasmus Musica Band la Elephant Pub... Stefan Hrusca a adus magia iernii pe scena Salii Palatului...