- MAREA PREMIERĂ Te Cunosc de Undeva! Vezi ce surprize ți-am pregătit AZI de la ora 20:00, pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Chefi la cuțite, sezonul 15 - din 10 martie, pe Antena 1 și în AntenaPLAY
Si astazi, indiferent de greutatile carora vom fi nevoiti sa le facem fata, nu trebuie sa uitam ca romanul, si la bucurie, si la necaz, si-a pus dorurile in vers si in cant. Veniti sa ascultati cantece din zestrea romanilor si sa descoperiti comorile de la Suceava.
Institutie culturala cu o veche traditie in cultura suceveana, de care si-au legat numele numeroase personalitati, muzeul sucevean a traversat 110 ani, timp in care si-a depasit de mult conditia de simplu muzeu orasenesc.
Cum a fost creat acest asezamant cultural? In incercarea de a opri degradarea continua a ruinelor Cetatii de Scaun, de unde se lua piatra pentru constructiile din oras, in anul 1887 primaria a interzis distrugerea zidurilor si pasunatul in apropierea monumentului, prin introducerea unor amenzi severe. Cu un an inainte de a se lua aceste masuri, in apropierea Cetatii fusese descoperit si un tezaur cu 75 monede de argint pe care autoritatile locale, in lipsa unui muzeu local la Suceava, le-a donat muzeului din Cernauti.
De asemenea, in 1895, la 28 iulie, intr-o chilie de la Manastirea Sfantul Ioan cel Nou din Suceava sunt expuse primele obiecte descoperite la Cetatea de Scaun.
Cativa oameni inimosi au infiintat o societate care sa urmareasca indeaproape valorificarea si pastrarea vestigiilor istorice ale orasului, pana in momentul in care sucevenii au realizat importanta pastrarii identitatii lor culturale, dar si a vestigiilor gasite in oras.
A fost astfel creata "Societatea arheologica romana din Bucovina" avandu-l presedinte pe Dionisie Olinescu: "Infiintand o societate arheologica si un muzeu national in tara, ne facem pazitori si strajeri ai comorilor noastre artistice si istorice, ca sa nu se piarda mai mult dupa cum se intampla pana acum". Dupa indelungate staruinte, autoritatea centrala de la Viena a aprobat proiectul de infiintare a unui muzeu in Bucovina, care s-a deschis in anul 1893. In ianuarie 1900 a fost semnat un protocol prin care era infiintata Societatea "Muzeul" din Suceava.
Citeste articolul integral pe jurnalul.ro
"Amadeus" la Opera Nationala... Razvan Mazilu implineste astazi 36 de ani...