Antena Căutare

ICR Berlin - programul lunii iunie

Institutul Cultural Roman „Titu Maiorescu” din Berlin are din nou pe agenda manifestarilor din luna iunie trei importante evenimente de arta contemporana. Pe 11 iunie va avea loc vernisajul expozitiei „Luv” a artistului Ciprian Muresan, in cadrul parteneriatului strategic cu Galeria Plan B. Expozitia, care va fi deschisa pina la data de 31 iulie 2010 il are drept curator pe Mihnea Mircan si este structurata pe principiul afectiv si artistic al textelor dramatice ale Savianei Stanescu. Sint prezentate cele mai noi proiecte ale artistului (printre altele si filmul Dog Luv, dupa un scenariu de Saviana Stanescu). Expozitia dovedeste o data in plus diversitatea mijloacelor de exprimare ale artistului: filme de animatie, desene, instalatii video, obiecte

In paralel cu expozitia de la Plan B, Ciprian Muresan va expune si la Neuer Berliner Kunstverein (n.b.k.), in cadrul unui overview-solo show al carui curator este chiar directorul n.b.k., cunoscutul teoretician Marius Babias. Vernisajul celei de-a doua expozitii a artistului roman va avea loc pe 2 iulie a.c.

Nascut in 1977 in Dej, Ciprian Muresan traieste si activeaza la Cluj-Napoca. Expozitii: The Seductiveness of the Interval (Bienala de la Venetia 2009), The Generational: Younger Than Jesus, New Museum, New York (2009), Centre Pompidou, Paris (2010), Bienala de la Sydney (2010).

Tot pe 11 iunie 2010 se deschide Bienala de Arta Contemporana de la Berlin, in cadrul careia Institutul Cultural Roman din Berlin sprijina participarea artistului Ion Grigorescu. In cadrul programului vor fi prezentate lucrarea video Sleep (2008), fotografia Topbottomsi unul dintre jurnalele artistului. Bienala de Arta Contemporana de la Berlin este organizata de KW-Institutul de Arta Contemporana si finantata de Fundatia Federala de Cultura a Germaniei (Kulturstiftung des Bundes) si se afla deja la cea de-a sasea editie.

Al treilea eveniment de arta contemporana in care prezenta romaneasca este sustinuta de ICR „Titu Maiorescu" din Berlin este seria intitulata Rencontres Internationales Berlin 2010 - un proiect interdisciplinar amplu, cuprinzind filme, expozitii si evenimente multimedia, care se va desfasura intre 29 iunie si 4 iulie 2010 la Haus der Kulturen der Welt. Seria „Rencontres Internationales" se desfasoara inca din anul 1997 la Berlin, Paris si Madrid. Obiectivele festivalului sint de a face cunoscute pe plan international lucrarile artistilor contemporani, de a sprijini colaborarile interculturale si de a facilita schimburile de experienta dintre artisti, regizori, specialisti.

Articolul continuă după reclamă

In cadrul festivalului, vor fi prezentate peste 160 de lucrari din 40 de tari, selectate dintr-un total de 5500 de lucrari propuse. Ca reprezentanta a Romaniei, a fost selectata pentru a participa la „Rencontres Internationales" regizoarea Aurelia Mihai, cu filmul „Cinematograful rosu".

Programul ICR Berlin mai cuprinde si conferinta intitulata „Crohmalniceanu in Berlin", cu Herbert-Werner Mühlroth, care va avea loc la sediul institutului, in 15 iunie 2010, incepind cu orele 19.30. Conferinta prezinta ultima parte a vietii lui Ovid S. Crohmalniceanu (unul dintre cei mai apreciati critici si istorici literari romani, autorul Istoriei literaturii romane intre cele doua razboaie mondiale si alAntologiei poeziei franceze de la Rimbaud pina azi). Despre „exilul" sau la Berlin s-a speculat mult, probabil si din cauza faptului ca foarte putine persoane au fost realmente aproape de marele profesor de literatura, care este prezentat publicului berlinez si din perspectiva unui apropiat.

Herbert-Werner Mühlroth s-a nascut in 1963 la Jimbolia, a studiat germanistica, romanistica si filosofie la Universitatea din Heidelberg si la Freie Universität Berlin, obtinand titlul de Magister Artium si activeaza ca autor liber-profesionist, traducator, publicist. Printre altele, a tradus in limba romana romanul Die wunderbaren Jahre de Reiner Kunze si a publicat primul Dictionar roman-aroman. In 2009 a aparut primul sau volum de poezii, Nachtlaub, la Marien-Blatt Verlag, Lübeck. Evenimentul este realizat in colaborare cu Societatea Romano-Germana.

La data de 22 iunie 2010, ora 19.30 vor fi prezentate operele compozitorului Norbert Hann von Hannenheim, in interpretarea Aidei-Carmen Soanea (viola) si a lui Igor Kamenz (pian). Norbert Hann von Hannenheim a fost unul dintre putinii compozitori dodecafonici din Romania. In afara de operele sale vor fi prezentate si lucrari de Johannes Brahms. Aida-Carmen Soanea si Igor Kamenz vor inregistra in iulie 2010 opera completa a lui Norbert Hann von Hannenheim, la Deutschlandfunk.

Aida-Carmen Soanea s-a nascut la Iasi. A studiat in Germania si Franta, la Kim Kashkashian, Gérard Caussé, Yurj Bashmet etc. A castigat diverse premii, printre altele premiul I la Interlochen Music Festival USA, premiul II la Yurj-Bashmet-Wettbewerb Moscova si premiul I la concursul Valentino Bucchi Roma 2005. Bursiera a fundatiilor Studienstiftung des Deutschen Volkes, Deutsche Stiftung Musikleben si a orchestrei de tineret Gustav Mahler. Colaborari cu cele mai importante orchestre din Europa, precum Berliner si Wiener Philharmoniker sau Budapest Festival Orchestra, deseori ca solista.

Pianistul si dirijorul Igor Kamenz s-a nascut in 1968 Habarovsk ( Siberia). La sase ani, a inceput studii de dirijat la scoala de muzica pentru tineri, din Novosibirsk, la Arnold Katz, precum si studii de vioara si de pian, la Conservatorul din Novosibirsk. In 1975, a debutat ca dirijor al Orchestrei Filarmonice din Novosibirsk si, la 10 ani, a fost prezent pentru prima data pe scena de la Kremlin, ca dirijor al orchestrei Bolsoi. Igor Kamenz a fost elevul lui Vitaly Margulis si al lui Sergiu Celibidache. a obtinut 18 premii la concursuri internationale, printre care: 1985 - „Claude Kahn" (Franta), 1987 Zaragoza „Pilar Bayona" (Spania), 1988 - Cincinnati „AMSA" (SUA), 1989 - Valencia „José Iturbi" (Spania), 1989 - Vercelli „Viotti" (Italia), 1991 - Bonn „Deutscher Musikrat".

Simbata, 26 iunie 2010 urmeaza sa fie prezentat la sediul ICR Berlin filmul "Ultimele zile ale lui Nicolae si Elena Ceausescu" - inregistrarea si prelucrarea ca film a reprezentatiilor piesei cu acest titlu, realizata de International Institute of Political Murder (IIPM) la finalul anului 2009.

Imaginile din timpul procesului si executiei cuplului Ceausescu, in prima zi de Craciun din 1989 s-au intiparit in mintea multor generatii de telespectatori, ca unul dintre evenimentele mitice ale istoriei. 20 de ani mai tirziu, International Institute of Political Murder a pus in scena, cu 16 actori, acest eveniment, pornind de la documente video autentice si de la declaratii ale martorilor, intr-un decor realizat dupa spatiul original.


Institutul Cultural Roman "Titu Maiorescu"-Berlin

Sculptorita Louise Bourgeois a murit la varsta de 98 de ani... Pictura de Tudor Marinescu la Institutul Cultural Roman...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 8, 21 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul lui Fuego
Hello Chef sezonul 8, 21 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul lui Fuego Sambata, 21.12.2024, 14:53
NBA Christmas Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x