- Liga Națiunilor: România vs. Kosovo se vede vineri, 15 noiembrie, de la 21:45, pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite începe din 17 noiembrie, numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
In unele parti ale lumii, traditiile sunt ignorate, in altele, inca se respecta. Carmen Mihalache, etnolog si cercetator la Muzeul Taranului Roman, prezinta cu lux de amanunte traditiile romanesti si povestea lor.
Legenda Facerii Lumii
Una dintre numeroasele legende care circulau in popor la un moment dat zice ca, pentru Facerea Lumii, Dumnezeu si dracul au lucrat impreuna. Dupa aceea insa diavolul a vrut sa ramana singurul domnitor si stapan peste toata lumea. Nu stia ce sa mai nascoceasca pentru a scapa de Dumnezeu.
Ca sa Il poata insela usor si lega, a facut intr-o zi un scaun de aur, care se putea inchide si deschide. O capcana. Apoi L-a poftit pe Dumnezeu sa se suie pe scaunul acela. Dumnezeu insa, in atotputernicia si intelepciunea Sa, a inteles siretenia diavolului.
De aceea Dumnezeu i-a zis ca El nu stie cum sa se aseze si i-a cerut sa-I arate cum se face. Diavolul, s-a lasat pacalit si, bucurandu-se in sinea lui, s-a asezat in scaunul infernal pe care-l construise. Prins in capcana, a inceput sa se vaiete si sa planga.
L-a intrebat pe Dumnezeu cand vor lua sfarsit chinurile sale. "Atunci cand nu vor mai face femeile oua rosii si pasca", i-a raspuns Dumnezeu. Atunci se va elibera diavolul si va stapani pamantul, cand romancele vor inceta sa faca oua rosii si pasca. E o poveste frumoasa despre puterea credintei si a traditiilor.
In consecinta, doua lucruri nu trebuie sa lipseasca de Paste de pe masa oricarui roman: ouale rosii sau pictate si pasca. Pasca este un colac ritual din aluat copt, branza si oua, impodobit cu semnul crucii. De asemenea, mielul gatit in diferite feluri are rostul lui.
Duminica Pastelui
In dimineata duminicii Pastelui, in fiecare casa exista un vas curat cu apa, o moneda, un ou inrosit si unul alb, uneori si busuioc, in care toti ai casei se spala pe obraz sa fie rumeni si sanatosi peste an.
Crestinii ciocnesc intre ei oua rosii, pe care apoi le mananca. Se crede ca cei care respecta acest obicei se vor intalni pe lumea cealalta si nu se vor rataci. Timp de 40 de zile de acum inainte pana la Inaltare, oamenii se vor saluta cu "Hristos a inviat!" si "Adevarat a inviat!".
Udatul fetelor
In mai multe zone ale tarii exista obiceiul ca a doua zi de Pasti, tinerii sa stropeasca fetele, iar acestea la randul lor sa le dea baietilor de baut si sa le ofere daruri, caci se crede ca nici unei fete nu-i va merge bine daca nu este udata. Inainte, stropitul se facea cu apa de fantana, insa astazi este datina ca fetele sa fie udate cu apa de colonie.
Una dintre legendele care explica acest obicei spune ca a doua zi de Pasti, o fata credincioasa vindea oua. O alta fata pagana a venit sa cumpere oua, zicand totusi ca nu intelege legea crestineasca, zicandu-i celeilalte „Te-oi crede daca s-or inrosi ouale pe care mi le-ai vandut!". Indata, acele oua s-au inrosit, iar fetele au lesinat de spaima. Doi flacai ce treceau pe acolo le-au stropit cu apa de la fantana pentru a le trezi.
Sursa: eva.ro, pastefericit.com
Sursa foto: photobucket.com