Expozitia de autor reuneste lucrari si planse realizate de artist de-a lungul carierei sale. La vernisajul programat joi, 8 septembrie 2011, de la ora 19.00, sunt invitati E.S. domnul António Antas de Campos, ambasadorul Portugaliei in Romania si domnul Dodo Nita, istoric in domeniul benzilor desenate, informeaza ICR.
Povesti in patratele este numele alternativ pentru banda desenata, in Portugalia. Benzile desenate au aparut in spatiul lusitan inca de la sfarsitul secolului al XIX-lea, precursorul acestei practici fiind Rafael Bordalo Pinheiro, unul din cele mai cunoscute nume in arta grafica. Printre cele mai sonore nume ale povestilor in patratele, lansate in anii '20-'30, se numara Stuart Carvalhais, considerat parintele BD in Portugalia, si Eduardo Teixeira Coelho.
In perioada 1961-1974, conditiile istorice sunt nefavorabile dezvoltarii benzilor desenate, insa odata cu instaurarea regimului democratic, entuziasmul pentru patratelele portugheze creste, manifestat prin noi autori, noi publicatii, aparitia fanzinelor, a asociatiilor de profil si a festivalurilor.
Primul salon (1977), prima celebrare a artistilor portughezi (1978) sau prima librarie dedicata benzilor desenate (deschisa in 1978) acompaniaza noua generatie de ilustratori: Sam, Jose Ruy, Fernando Bento, Vítor Péon etc. Dupa anii '80, benzile desenate incep sa fie sintetizate in studii, in cercetari, istorii, dictionare, iar era virtuala face loc miscarilor alternative, underground, impulsionand migrarea spre lucrarile digitale.
Accesul publicului la expozitie este liber. Muzeul Benzii Desenate este un proiect pilot derulat de Institutul Cultural Roman si Muzeul National de Arta Contemporana cu sprijinul clusterului EUNIC in Romania, al Centrului Belgian de Banda Desenata si in parteneriat cu Asociatia Bedefililor din Romania, in perioada 16 iunie - 16 octombrie 2011.
Sursa: hotnews
A1.ro iti recomanda azi filmul "Trezirea la realitate"... Forumul „Arta si cultura – catalizator al dezvoltarii urbane” Sinop - Turcia...