Uniunea Europeana
Fotograful a acceptat sa comenteze, pentru publicatia Wall Street Journal, o parte dintre imaginile surprinse de aparat. "Fotografiile lui Tamas Dezso prezinta o imagine a unei realitati uitate si curajoase. Imaginile sugereaza asezari pentru povesti mitice, in care semizeii si creaturile fantastice au parasit scena", noteaza publicatia americana.
Caprita de fan
Imaginea capritei de fan a primit din partea fotografului denumirea de "Gaura din steag". "Capritele de fan inalte sunt caracteristice pentru Romania rurala. Nicaieri in lume nu am gasit asa ceva, desi urmaresc fenomenul. Circula nenumarate legende legate de acestea in Romania. Iarna, cu zapada deasupra, capritele arata precum un taran cu palarie in cap. Sunt realizate manual de oameni care lucreaza cantand. Cand se aseaza stelele pe cer, oamenii se refugiaza in fan si incep romantele. Iarna, romantele se incheie cu casatorii, iar fanul ajunge la vaci. In perioada ocupatiei otomane, oamenii se ascundeau in capritele de fan, iar turcii impungeau cu sabiile fanul ca sa verifice daca se afla cineva acolo. Intotdeauna am iubit modul gingas si impresionant in care sunt asezate capritele, ca niste puncte pe campurile Romaniei, un fel de limbaj lizibil doar pentru pasari", a explicat Tamas Deszo.
Drama Domnicai
"Domnica Garleuleb din satul Damuc, din centrul Romaniei, priveste din gradina familiala printre plantele insamantate de ea, dar lasate in voia sortii. In fiecare zi, ea urmareste din geam degradarea continua a gradinii, destinata la un moment dat pentru copiii ei. Acestia au plecat de mai multi ani la munca in Germania, la fel cum au facut-o si altii din aceasta zona a Romaniei", a punctat fotograful.
Satul fara pod
Tamas Dezso:"O masina se aproprie de satul Reghiu prin albia raului, dupa ce apa a luat o parte din podul care facea legatura cu satul. In 2005, doua treimi din teritoriile Romaniei au fost atinse de un val de inundatii".
De Sfantul Nicolae..
Tamas Dezso: "Localnicii din satul Calvini petrec intr-un cort ridicat in curtea casei parohiale cu ocazia zilei de Sfantul Nicolae, cel mai important sfant al Bisericii Ortodoxe".
Drumul spre o lume mai buna
Tamas Dezso: "Intr-o dimineata de iarna, un baiat pleaca la munca pentru a aproviziona localnicii din Odobesti si satele invecinate cu lemne de foc. Aceasta fotografie a fost realizata cu un an inainte de aderarea Romaniei la Uniunea Europeana. Am ales aceasta imagine ca incheiere la aventura mea din Romania. Pentru mine, aceasta fotografie simbolizeaza drumul spre o lume mai buna, in care acest tanar paseste, aruncand o ultima privire la tara sa natala".
Citeste si Jurnalul!
Festivalul "Drumul lung spre Cimitirul Vesel", in Maramures... Promenada Operei, un concert extraordinar in aer liber in Capitala...