Căutare Live

S-a intamplat pe 28 iunie! Romania a cedat Basarabia si nordul Bucovinei catre URSS

Stiati ca intr-o zi de 28 iunie a anului 1914 a fost asasinat la Sarajevo arhiducele Franz Ferdinand al Austriei? Sau ca in 1940 Romania a fost nevoita sa cedeze Basarabia si nordul Bucovinei in fata ultimatumului dat de URSS, tot intr-o zi de 28 iunie? Ori ca mitropolitul romanilor din Ardeal, Andrei Saguna, a murit tot la aceasta data in 1873? Mari batalii, decizii capitale pentru omenire, crime, mari descoperiri, catastrofe, nasterea sau moartea unor personalitati care au schimbat lumea, toate s-au petrecut intr-o asemenea zi. Aflati mai jos mai multe despre evenimentele care au influentat fata Terrei si s-au intamplat intr-o zi de 28  iunie!

1358 - Primul privilegiu comercial cunoscut acordat negustorilor brasoveni pentru Tara Romaneasca; se confirma existenta unui drum comercial ce pornea din Transilvania pe Valea Prahovei si pe Valea Buzaului spre Dunare, cunoscut, mai tarziu, sub numele de „drumul Brailei".

1519 - Carol al V-lea este ales imparat al Sfantului Imperiu Romano-German.

1577 - S-a nascut pictorul flamand Petrus Paulus Rubens, autor al picturilor "Andromeda" si "Maria cu pruncul".

1581 - A iesit de sub tipar „Evanghelia cu invatatura" sau „Cazania", ultima si cea mai de seama carte tiparita de diaconul Coresi.

1712 - S-a nascut scriitorul si filosoful Jean Jacques Rousseau, autor al lucrarilor "Discurs asupra originii si fundamentelor inegalitatii dintre oameni" si "Contractul social".

1836 - A murit James Madison, presedinte al Statelor Unite ale Americii.

1837 - S-a nascut Petre P. Carp, unul dintre intemeietorii ''Junimii'', seful Partidului Conservator (1907-1912), de mai multe ori ministru si prim-ministru, critic literar si traducator.

1838 - A fost incoronata regina Victoria a Marii Britanii.

1859 - A avut loc primul concurs chinologic din lume, la Newcastle-upon-Tyne, Anglia.

1867 - S-a nascut Luigi Pirandello, dramaturg, prozator italian, laureat al Premiului Nobel pentru Literatura in 1934.

1873 - A murit Andrei Saguna, patriot roman transilvanean. A fost un mitropolit ortodox al Transilvaniei, militant pentru drepturile ortodocsilor si ale romanilor din Transilvania.

1881 - Austro-Ungaria si Serbia au semnat un tratat secret.

Citește și
imagine cu daniel onoriu in masina, poarta un tricou negru
Daniel Onoriu, nepotul lui Gabi Luncă, s-a trezit din comă după 55 de zile. Pilotul de raliuri era în stare critică
Daniel Onoriu, nepotul lui Gabi Luncă, s-a trezit din comă după 55 de zile. Pilotul de raliuri era în stare critică
colaj delia
Ipostaza incendiară în care Delia apare foarte rar. Cum arată vedeta în costum de baie, la mare
Ipostaza incendiară în care Delia apare foarte rar. Cum arată vedeta în costum de baie, la mare
colaj de fotografii cu liviu varciu, anda calin iubita lui si fata lor
Cum arată vila de sute de mii de euro a lui Liviu Vârciu. Ar fi primit 50.000 de euro împrumut de la Nea Marin
Cum arată vila de sute de mii de euro a lui Liviu Vârciu. Ar fi primit 50.000 de euro împrumut de la Nea Marin
Mai multe articole

1882 - A fost semnata conventia anglo-franceza care a stabilit viitoarea granita dintre Guineea si Sierra Leone.

1883 - Mihai Eminescu este arestat la Baia Mitrasevschi si internat la spitalul doctorului Alexandru A. Sutu.

1894 - Ziua Muncii a devenit sarbatoare oficiala in SUA.

1895 - El Salvador, Nicaragua si Honduras au format Marea Republica a Americii Centrale.

1912 - S-a nascut dirijorul de renume mondial Sergiu Celibidache.

1914 - La Sarajevo a fost asasinat arhiducele Franz Ferdinand de Habsburg de catre nationalistul sarb Gavrilo Princip. Acest atentat a provocat izbucnirea primului razboi mondial.

1916 - A murit, in noaptea de 27 spre 28 iunie, pictorul Stefan Luchian. Este autor al picturilor: "Marea Neagra la Tuzla", "Moara de la poduri", "Anemone", "Maci", "Safta florareasa", "Un zugrav - Autoportret".

1919 - A fost incheiat Tratatul de pace de la Versailles, intre Puterile Aliate si Germania. Delegatia romana, prezenta la Conferinta de Pace, formata din I.I.C. Bratianu si Constantin Coanda, a semnat Tratatul de pace cu Germania.

1921 - Regele sarb Alexandru I Karagheoghevici a promulgat noua Constitutie a Regatului Sarbilor, Croatilor si Slovenilor, asa numita Constitutie de Vidovdan.

1922 - A inceput razboiul civil din Irlanda odata cu atacul fortelor Statului Liber Irlandez asupra Four Courts, principala institutie de justitie.

1936 - Japonia a fondat statul marioneta Mengjing in nordul Chinei.

1940 - URSS a trimis a doua nota ultimativa Romaniei. Consiliul de Coroana a preferat sa accepte ultimatumul si tara noastra a cedat Basarabia si nordul Bucovinei.

1942 - Al Doilea Razboi Mondial. Germania a lansat ofensiva strategica de vara impotriva URSS.

1948 - Cominformul a dat publicitatii "Rezolutia privind situatia din Partidul Comunist din Iugoslavia". Iugoslavia a fost expulzata din lagarul comunist.

1950 - Razboiul din Coreea. Orasul Seoul a fost capturat de fortele nord-coreene.

1950 - Razboiul din Coreea. A inceput masacrul de la Bodo League. Trupele sud-coreene vor executa intre 100.000 si 1.200.000 de simpatizanti comunisti.

1950 - Razboiul din Coreea. Fortele sud-coreene au aruncat in aer podul Hangang pentru a incetini inaintarea spre sud a nord-coreenilor.

1956 - In orasul Poznan a avut loc primul protest impotriva regimului comunist din Polonia. Pornit de la fabrica de echipamente de transport, protestul s-a intins in tot orasul si peste 100.000 de oameni s-au adunat in piata centrala. Manifestatia va fi inabusita de interventia violenta a armatei care va lasa in urma 57 de morti si peste 600 de raniti.

1957 - S-a nascut politicianul bulgar Gheorghi Parvanov, presedinte al Bulgariei intre 2002 si 2012.

1957 - A murit scriitorul german Alfred Döblin.

1962 - S-a nascut atleta Anisoara Cusmir-Stanciu, care a detinut in mai multe randuri recordul mondial la saritura in lungime.

1964 - Malcom X a fondat Organizatia Unitatii Afro-Americane in SUA.

1967 - Israelul a anexat Ierusalimul de est.

1973 - Alegerile pentru Parlamentul Irlandei de Nord au dus la impartirea pentru prima oara a puterii intre unionisti si nationalisti.

1981 - O bomba de mare putere a explodat la Teheran, provocand moartea a 73 de oficiali ai Republicii Islamice Iran.

1984 - Marea Adunare Nationala a adoptat "Programul de alimentatie stiintifica a populatiei".

1987 - Fortele aerine irakiene au folosit pentru prima data in istoria militara arme chimice impotriva populatiei civile la Serdasht.

1989 - La aniversarea a 600 de ani de la Batalia de la Kosovo, Slobodan Milosevici a tinut celebrul sau discurs de la Gazimestan, care este considerat punctul de pornire in dizolvarea Iugoslaviei.

1992 - A fost promulgata noua Constitutie a Estoniei.

1994 - Membri sectei japoneze AUM au aruncat gaz sarin in localitatea Matsumoto. Sapte oameni si-au pierdut viata si peste 600 au fost raniti.

1996 - A intrat in vigoarenoua Constitutie a Ucrainei.

1997 - A avut loc meciul pentru titlul mondial la categoria grea intre Mike Tyson si Evander Holyfield. Tyson a fost descalificat in runda a treia dupa ce si-a muscat adversarul de ureche.

2001 - Slobodan Milosevici a ajuns la Haga, sub arest, pentru a fi judecat de Tribunalul International pentru fosta Iugoslaviei.

2004 - Au inceput lucrarile summit-ului NATO de la Istanbul, primul summit in formula largita de 26 de membri, la care Romania a participat in calitate de membru al Aliantei.

2004 - Un guvern interimar a fost instalat in Irak, marcand sfarsitul administratiei americane.

2005 - Razboiul din Afganistan. 16 soldati americani Navy Seals au fost ucisi, alaturi de un numar neprecizat de talibani.

2007 - David Miliband a fost numit in functia de ministru de Externe al Marii Britanii, fiind cel mai tanar politician care preia acest post in ultimele trei decenii.

2008 - Numele fostului lider sud-african Nelson Mandela a fost inlaturat de Congresul american de pe lista teroristilor. Decizia elimina eticheta de "terorist" si restrictiile de calatorie impuse lui Mandela si altor cadre din Congresul National African (ANC), care au luptat pentru inlaturarea dominatiei minoritatii albe din Africa de Sud.

A1.ro iti recomanda azi filmul "Vanatorii de capete". Vezi trailerul!...
Ultimele știri