Rapperul Dave a câştigat Mercury Prize pentru albumul „Psychodrama”

 

Rapperul Dave a câştigat, joi seară, Mercury Prize în valoare de 25.000 de lire sterline pentru albumul de debut „Psychodrama”, potrivit BBC.

Albumul, reflecţie asupra perioadei copilăriei lui Dave în Londra, a fost descris ca „cel mai curajos şi cel mai bun album rap britanic dintr-o generaţie”.

Lansat în martie, „Psychodrama” a debutat pe primul loc în topurile britanice şi a fost vândut până în prezent în aproximativ 130.000 de copii.

Pentru ediţia de anul acesta au fost nominalizate, între alţii, trupele The 1975 şi Foals. Juriul a fost format din rapperul Stormzy, muzicianul jazz Jamie Cullum şi cântăreaţa Jorja Smith, alături de jurnalişti şi DJ.

„Nu m-am aşteptat la asta”, a spus Dave (pe numele real David Orobosa Omoregie) la gala care a avut loc la Londra.

El a dedicat premiul familiei şi prietenilor şi mai ales fratelui lui Christopher, care este condamnat la închisoare pe viaţă pentru crimă.

„Psychodrama” a fost inspirat de terapia pe care Christopher o primeşte în închisoare.

Un moment indit în cadrul ceremoniei l-a avut protagonist pe rapperul Slowthai, care a cântat piesa „Doorman” ţinând un cap artificial al lui Boris Johnson. El a explicat apoi pentru BBC că melodia, la fel ca întreg albumul pentru care a fost nominalizat, „Nothing Great About Britain”, are ca scop oferirea unei voci „oamenilor din comunităţile restrânse care au fost uitate”.

Aceasta a fost a 28-a ediţie a galei Mercury Prize. Au fost luate în considerare albume ale artiştilor britanici şi irlandezi lansate între 21 iulie 2018 şi 19 iulie 2019. Peste 200 au fost înscrise în competiţie.

Mercury Prize a fost acordat prima dată în 1992, când a revenit grupului Primal Scream. Între cei recompensaţi cu acest trofeu se numără Benjamin Clementine, PJ Harvey, Skepta şi, anul trecut, trupa Wolf Alice.

Sursa : news.rofacebook whatsapp twitter pinterest
PARTENERI