Antena Căutare

Ce vinuri preferă românii?

Istoria vinurilor romanesti dateaza inca de pe vremea consemnarii asezamintelor dacice pe teritoriul nostru. Astfel, traditia de a infiinta asezari viticole a fost prezervata pana in prezent datorita multitudinii de locatii propice pentru cultivarea de varii soiuri si a conditiilor climaterice ce sustin dezvoltarea si coacerea lor.

Istoria vinurilor romanesti dateaza inca de pe vremea consemnarii asezamintelor dacice pe teritoriul nostru. Astfel, traditia de a infiinta asezari viticole a fost prezervata pana in prezent datorita multitudinii de locatii propice pentru cultivarea de varii soiuri si a conditiilor climaterice ce sustin dezvoltarea si coacerea lor. Aceasta a devenit, totodata, o indeletnicire profitabila pentru cei care au ales sa se specializeze in prelucrarea recoltelor pentru a da nastere unui produs finit de cea mai buna calitate. Ca rezultat, odata cu afirmarea creatiilor autohtone la targurile internationale si chiar la competitiile recunoscute pe plan mondial, Romania a devenit unul dintre cei mai mari producatori de vin din Uniunea Europeana. Sortimentele produse sunt cautate datorita calitatii asigurate de zeci de ani de experienta, dar si a preturilor competitive in comparatie cu alti producatori mari, precum Franta, Germania sau Spania.

Ce soiuri se cultiva in tara noastra

In ceea ce priveste alegerile viticultorilor pentru productia autohtona, strugurii albi par a fi preluat suprematia in materie de soiuri cultivate, in special Tamaioasa Romaneasca si Feteasca Regala. Pe de alta parte, daca ne referim la vinurile romanesti provenite din struguri rosii, desi sortimentele originare de pe alte meleaguri sunt mai des intalnite, cel mai bun exemplu de origine interna poate fi considerat Feteasca Neagra. Acesta este preferat datorita versatilitatii buchetului, ce isi schimba aroma odata cu inaintarea procesului de maturare. Considerata o regiune propice datorita existentei unei clime temperate si a unui sol mineral accesibil pentru viticultori, Romania este strabatuta de zeci de podgorii ce sunt la randul lor punct de plecare pentru un numar impresionant de crame ce fac cinste vinului romanesc prin productia recunoscuta la nivel international.

Dealu Mare - reprezentanta de seama a domeniilor viticole

Situata in zona judetului Prahova, regiunea Dealu Mare poate fi considerata una dintre cele mai propice regiuni pentru cultivarea vitei de vie, datorita pozitionarii perfecte la nivel geografic. Localizarea este favorabila datorita precipitatiilor in cantitati suficiente, precum si a caldurii ce persista pana tarziu pe timp de toamna, dand ocazia strugurilor de a inmagazina cat mai mult zahar si de a ajunge la maturitatea gustativa perfecta. Avand ca loc de provenienta acest teritoriu dedicat producerii vinului, crama Budureasca este inaugurata in anul 2013, cu toate ca brandul a aparut cu cinci ani mai devreme, ajungand odata cu trecerea timpulului sa devina una dintre cele mai reputate reprezentante ale vinului romanesc. Oferind o gama variata de sortimente, aceasta pune la dispozitia clientilor atat variatii ale soiurilor autohtone, cat si nume consacrate, precum Sauvignon Blanc, Chardonnay sau Pinot Noir, toate acompaniate de garantia calitatii fiecarei sticle ce poarta marca Budureasca.

Vinul rose - varianta preferata de iubitorii de vin

In ceea ce priveste sortimentul rose, un detaliu ce poate parea inedit la inceput este faptul ca aceiasi struguri ce dau nastere vinului rosu sunt raspunzatori si de crearea unor varietati rose cu un gust mai delicat si arome florale sau fructate. La crama Budureasca, soiurile folosite cu precadere pentru acestea sunt Feteasca Neagra, Pinot Noir, Merlot si, nu il ultimul rand, Busuioaca de Bohotin. Pe langa versatilitatea gustativa si aroma proaspata, acest tip de vin se prezinta in varietati mai dulci, demiseci sau seci, cantitatea de zahar continuta fiind ea insasi un indicativ pentru asocierile culinare ideale. Astfel, in functie de notele distinctive care il reprezinta, un sortiment rose poate acompania diverse preparate usoare de vara, precum salatele sau pastele. Datorita aromelor parfumate ce caracterizeaza vinul rose, acesta poate fi savurat perfect alaturi de deserturi.

Busuioaca de Bohotin - o alegere pe placul tuturor

Considerata o alegere eleganta pentru orice ocazie festiva, Busuioaca de Bohotin este creata din sortimentul de struguri cu acelasi nume, acesta fiind la randul sau o indicatie a gustului unic. Originar de pe meleaguri autohtone, acesta isi are provenienta pe dealurile Moldovei si este cultivat in putine locatii de pe teritoriul tarii.

Presarea boabelor rosiatice da nastere unui vin licoros, cu o aroma fructata, un gust dulce si un miros cu adevarat deosebit, aromele de baza impletindu-se intr-un amestec echilibrat de trandafir si busuioc. In ceea ce priveste asocierile culinare, aromele de fructe de padure prospete sunt complimentate de deserturi decadente.

Ideala pentru o seara romantica in doi sau o masa festiva alaturi de prieteni, aceasta varietate atinge apogeul gustativ la o temperatura de 18-20 de grade, usor de mentinut chiar si in serile calduroase de vara.

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei Sambata, 23.03.2024, 15:30
Ai Formula 1 în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x