Antena Căutare

Cum să alegem inteligent bateria pentru maşină

Bateria este o componentă a maşinilor care produce şi cedează energia electrică pentru ca motorul să pornească şi, totodată, pentru a alimenta consumatorii electrici.

Bateria este o componentă a maşinilor care produce şi cedează energia electrică pentru ca motorul să pornească şi, totodată, pentru a alimenta consumatorii electrici.

Funcţiile bateriei sunt de a alimenta demarorul în faza de pornire a motorului, de a alimenta bujiile în timpul funcţionării motorului, de a oferi curent consumatorilor electrici şi de a alimenta sistemele electronice active.

Ce funcţii are bateria auto

Bateria are rolul de a porni motorul atât la temperaturi foarte scăzute, cât şi la temperaturi foarte mari. Practic, bateria oferă curentul necesar pentru pornire, aprindere sau iluminare.

Articolul continuă după reclamă

În ceea ce priveşte locul în care este aşezată bateria, acesta depinde de lungimea cablurilor de alimentare a demarorului, asigurarea temperaturii normale de funcționare şi protecția împotriva vibrațiilor. De asemenea, este important şi accesul facil pentru a face verificări sau pentru a o înocui. De regulă, bateria este aşezată în compartimentul motor, însă acest lucru diferă şi în funcţie de tipul autoturismului.

Modul de funcţionare a bateriei se bazează pe o reacţie chimică. Piesele metalice din fiecare celulă a bateriei sunt electrozi, reacţiile chimice dintre aceştia producând curent. Cele mai utilizate sunt bateriile cu plumb, o noutate în domeniu fiind cele pe bază de gel.

Bateriile auto sunt de tip plumb-acid, ceea ce înseamnă că au în interior celule din plumb şi acid sulfuric, iar acestea dau o tensiune de 12 volţi. În general, această tensiune este asigurată de 6 celule a câte 2 volţi fiecare, legate în serie.

Bateria a început să fie utilizată la începutul secolului XX, la acel moment având 6 volţi. Ulterior, pe la jumătatea secolului XX, au fost create bateriile cu 12 volţi, maşinile fiind din ce în ce mai puternice şi având nevoie de putere mai mare la pornire.

Multora dintre noi ni s-a întâmplat să ne moară bateria, iar uneori au găsit cauze precum vremea sau becuri lăsate aprinse. Este evident că vorbim despre un produs care, la un moment dat, trebuie să fie schimbat.

Durata de viaţă a unei baterii, limitată

Astfel, durata de viaţă a unei baterii auto este de cel mult şase ani. După această perioadă, potrivit specialiştilor, nu mai poate produce curentul necesar, reacţiile chimice pierzând din proprietăţi.

Este important ca atunci când schimbaţi bateria să ţineţi cont de mai multe aspecte, primul fiind cel de a consulta indicaţiile din manualul autoturismului.

Bateria trebuie să fie potrivită maşinii, însă nu trebuie să fie sub necesităţile autoturismului. Recomandat este ca schimbarea acumulatorului să fie făcută într-un service, însă dacă totuşi vreţi să o faceţi personal, trebuie să o fixaţi astfel încât să nu se mişte, fiind necesară deconectarea echipamentului electric din autovehicul pentru a evita accidentele.

Un sfat important este să căutaţi baterii auto de calitate, care să se potrivească maşinii dumneavoastră. De altfel, calitatea vă va ajuta să nu scoateţi prea des bani din buzunar pentru un acumulator, având durată mai lungă de viaţă.

Chiar dacă preţul unor baterii poate părea atractiv, trebuie să ţineţi cont de siguranţa dumneavoastră pentru că fiecare piesă ajută la buna funcţionare a autoturismului. Cu atât mai mult bateria, care este un element esenţial în buna funcţionare a maşinii.

Trup de zeiță și mișcări de profesionistă! Fata asta dansează și te hipnotizează, pe loc. Mai sexy de atât nu se poate!... De ce trebuie să ţinem cont când ne alegem faianţa...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 8, 7 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Ancăi Țurcașiu
Hello Chef sezonul 8, 7 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Ancăi Țurcașiu Sambata, 07.12.2024, 15:00
2025 de exceptie Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x