Primele preocupari in domeniul alimentatiei dateaza din perioada imperiilor Bizantin si Roman. La Roma, in Thermopoliums erau organizate saloane unde se serveau mancaruri calde si bauturi.
Primele “restaurante” au fost tavernele medievale si birturile. Tavernele de obicei ofereau mancare obisnuita pe timpul zilei, la ore fixe si preturi fixe.
In secolul al XVI-lea, englezii din toate clasele sociale incepeau sa serveasca masa din ora si din ce in ce mai des. Tavernele ofereau preturi fixe la mancare, vin, bere si tutun.
Cuvantul „restaurant" a aparut in secolul al XVI-lea si desemna un aliment care potolea foamea, o fiertura bogata si consistenta, capabila sa refaca fortele.
Brillat-Savarin considera ca „restauratoare de forte" ciocolata, carnea rosie si consomme-ul.
Meniul, ca modalitate de a vedea ce poti manca, exista de aproximativ 200 de ani.
La Paris, prin 1765, un negustor de fierturi pe nume Boulanger, si-a inscris sub firma: „Boulanger vinde alimente divine". Acesta poate fi considerat primul restaurant in sensul modern.
Insa primul restaurant parizian, demn de acest nume, a fost cel pe care Beauvillers l-a fondat in anul 1782, in rue de Richelieu, sub numele "Marea Taverna a Londrei". In acest local masa se servea pe mese individuale, preparate care erau scrise pe o lista .
"Almanahul gurmanzilor” de Grimond de la Reuniere a fost primul ghid gastronomic al capitalei franceze in care se enumerau o suta de localuri.
Serviciile de alimentatie de azi din Europa sunt foarte diversificate atat topologic cat si structural fata de SUA.
Fiecare tara europeana are o bucatarie specifica si regiuni cu bucatarie traditionala. Personalul care lucreaza in serviciile de alimentatie este calificat si diversificatatat ca functii si ierarhie. Cel mai edificator exemplu este sistemul francez in care o persoana trebuie sa parcurga sapte trepte ierarhice pentru a ajunge maestru.
In SUA bucataria franceza patrunde dupa Revolutia Americana. Presedinti ca Jefferson si Washington serveau in mod curent preparate din bucataria franceza in toate ocaziile. Multi bucatari francezi au emigrat in SUA dupa Revolutia Franceza, aducand cu ei si elemente din traditia culinara.
Utilizarea procedeelor de congelare a facut ca din 1925 sa se dezvolte productia de tip catering.
Cafenelele au aparut pentru prima oara in Anglia in jurul anului 1650. La inceput serveau doar cafea, ceai si ciocolata, ceva nou pentru Europa. Apoi au inceput sa serveasca vin, bere si ocazional mese calde. Alta atractie a cafenelelor erau ziarele si revistele pe care puteai sa le citesti dimineata, in drum spre serviciu.
Potrivit Cartii Recordurilor, cel mai vechi restaurant care exista si in zilele de azi este Sobrino de Botin, din Madrid, Spania - deschis in anul 1725.
In China, istoria restaurantelor incepe inca din secolul al XI-lea, in Kaifeng, capitala Chinei din prima jumatate a Dinastiei Song.
Un restaurant faimos in acea vreme era Ma Yu Ching's Bucket Chicken House. Creat in 1153, el mai exista si astazi.
Restaurantele cu auto-servire sunt o inovatie Americana. In S.U.A primele restaurante au aparut in 1680. Primul a fost deschis in New York in 1885.
Pana in 1955, s-au deschis aproape 200.000 de restaurante in S.U.A, cate unul la 800 de persoane, se serveau peste 60 milioane de mese pe zi si anual se faceau aproape 9 miliarde de dolari.
Placinta de casa cu ciuperci salbatice si castane... GALERIE FOTO! Restaurantele cu cele mai frumoase privelisti din lume...