Antena Căutare

Mai exact, care sunt efectele prabușirii lirei?

Chiar dacă are o prezență uriașă în lumea financiară, majoritatea din Marea Britanie (și cei din alte părți ale lumii, de asemenea) au acordat puțină atenție sau nu au înțeles, impactul modificărilor ratelor de schimb valutar.

Totul s-a schimbat la 24 iunie 2016.

Aceasta a fost ziua în care Marea Britanie s-a trezit cu vestea că țara a votat să părăsească UE.

S-au trezit de asemena că lira sterlină (GBP) a scăzut semnificativ în valoare, în timp ce ei dormeau, prin amabilitatea pieței valutare 24/7.

Cetățenii Marii Britanii nu dădeadu prea multă atenție cursului valutar până la acea dată, deși țara lor era amplu implicată în complexul proces de influențare a cursului valutar internațional.

Din acel moment a fost destul de greu a evita discuția.

Lira sterlină a scăzut sub 1,20 Euro, pentru prima dată în doi ani. Față de dolarul american, lira a scăzut cu 10%, iar acum este la valoarea cea mai scăzută față de dolar în trei decenii.

Cu o fluctuație de acest nivel, efectele vor fi mult mai evidente.

Practic, tot ceea ce consumatorii din Marea Britanie cumpără va costa mai mult.

Călătoriile de vacanță vor costa mai mult, deoarece lira va cumpăra mai puțini euro sau dolari. Și clienții TransferGo care trimit bani internațional și clienții noștri de afaceri ce fac achiziții vor vedea o schimbare destul de importantă de valoare.

Există unele aspecte pozitive ale scăderii lirei sterline. Turismul dinspre Europa sau restul lumii către UK este probabil să crească un pic întrucât biletul de avion, mâncarea și cazarea devin mai puțin costisitoare pentru călători. Este posibil, deasemenea, ca și companiile britanice care exportă produse să cunoască o creștere a vânzărilor.

Care sunt efectele asupra expaților britanici?

Nu doar rezidenții din Marea Britanie simt efectul prăbușirii lirei; fluctuațiile au de asemenea impact asupra celor peste 5 milioane de expați britanici.

Cei care trăiesc în străinătate și primesc o pensie care se plătește în lire sterline (un total de aproximativ 1 milion de persoane), precum și cei care lucrează în străinătate și sunt plătiți în lire - sunt printre cei mai afectați.

În mai puțin de un an se va simți o scădere de peste 15% a puterii lor de cumpărare.

Există un posibil aspect pozitiv pentru britanicii plecați de acasă. În cazul în care dețin proprietăți în UE sau în altă țară cu o monedă puternică (cum ar fi Statele Unite) și vând proprietatea pentru a reveni în Marea Britanie, ei vor face un profit mai mare.

În timp ce lira sterlină și-a oprit căderea liberă, rămane într-o stare foarte fragilă, care este probabil să continue pană când ieșirea din UE va fi completă.

Acest lucru înseamnă că această cursă nebună a lirei sterline este probabil să mai continue pentru câtva timp. Primul pas în părăsirea UE este transmiterea de cître UE a unui aviz la Articolul 50.

Primul ministru May a spus deja că acest lucru nu se va întâmpla până la 1 ianuarie 2017. Din acel moment, cele două părți au doi ani pentru a negocia o ieșire. Cu toate acestea, având peste 40 de ani de tratate și de reguli ce trebuie lămurite, mulți cred că procesul poate dura mult mai mult.

Cancelarul Philip Hammond, fostul Secretar de Externe, crede că procesul poate dura până la șase ani.

Noi înțelegem că atât clienții noștri persoane fizice, cât și companiile, operează cu rate de schimb valutar mai des decât un mare procent din populație. De aceea, pe siteul nostru puteți găsi cursul valutar actualizat în timp real la fiecare 60 de secunde. Cu atât mai mult cu cât cursul valutar este volatil, un serviciu transparent și ușor de folosit este ceea ce trebuie să căutați atunci când trimiteți bani internațional.

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x