Antena Căutare

Cât timp poți păstra o sticlă de vin deschisă. Nu mulți știau acest lucru

Dacă nu ai de gând să consumi toată sticla de vin într-o singură seară, va trebui să o lași pentru mai târziu.

vin turnat in pahare
Cât timp poți păstra o sticlă de vin deschisă. Nu mulți știau acest lucru | Shutterstock

Iată câteva sfaturi despre modul corect de a păstra o sticlă de vin după ce ai desfăcut-o.

Citește și: De ce untul de la restaurant are un gust mai bun. Secretul a fost dezvăluit

Cât timp poți păstra o sticlă de vin deschisă

Răspunsul este unul scurt: între una și șapte zile, scrie Rd.com. Odată ce ai deschis o sticlă de vin, începe procesul de oxidare, iar vinul își pierde treptat aromele și gusturile. Da, puțin contact cu aerul poate fi benefic - de aceea amestecăm vinul în pahar înainte de a-l savura - dar prea mult oxigen poate duce la alterarea sa. După câteva zile de interacțiune cu aerul, culoarea vinului începe să se schimbe, iar mirosurile emanate din pahar pot varia de la fructe la un miros de oțet pur.

Durata exactă de viață a unui vin deschis depinde de mai mulți factori: modul în care îl depozitezi, dacă este vin roșu sau alb, dacă se află într-o sticlă sau într-o cutie și dacă este sec sau dulce. Spre exemplu, vinurile spumante rezistă doar între una și trei zile și își pierd rapid efervescența, în timp ce un vin de desert, precum porto sau Madeira, poate fi savurat chiar și după câteva săptămâni.

Cât timp rezistă o sticlă de vin roșu deschisă

Ar trebui să consumi restul vinului roșu în trei până la cinci zile de când ai scos dopul. Taninurile din vinul roșu pot ajuta la conservarea acestuia. Cu cât un vin conține mai multe taninuri, cu atât poate rezista mai mult, cu condiția să te asiguri că închizi sticla corespunzător și o depozitezi la frigider. De exemplu, un Barolo, un vin realizat din struguri Nebbiolo cu conținut mare de taninuri, poate rezista mai bine decât un Beaujolais, un vin roșu obținut din struguri gamay, care au în mod obișnuit mai puține taninuri.

Citește și: Fructul gustos și sănătos care are gust de carne de porc. Este ingredientul ideal la deserturi sau mâncăruri sărate

Cât timp rezistă o sticlă de vin alb deschisă

Vinurile albe rămân proaspete între trei zile și o săptămână. Stilurile mai bogate și mai pline, cum ar fi chardonnay-ul maturat în butoaie de stejar, vinul alb Rioja și vinurile albe din Rhone, au o durată de viață mai scurtă, în intervalul de trei până la cinci zile. Vinurile albe ușoare pot fi savurate timp de aproximativ cinci zile până la o săptămână, dar nu te mira dacă încep să-și piardă câteva dintre caracteristicile lor pe măsură ce zilele trec.

Dacă vinul și-a pierdut puțin din aromă, dar nu este complet nefolositor, poți să-l folosești în bucătărie.

Cât timp rezistă un vin dintr-o cutie deschisă

Dacă ești tipul de persoană care consumă unul sau două pahare de vin pe săptămână, poate ar trebui să explorezi lumea vinurilor din cutie. Vinurile din cutie au o durată de viață mult mai lungă în comparație cu cele îmbuteliate, odată ce au fost deschise. Datorită formatului cu sac și robinet etanș, vinul rămâne proaspăt timp de cinci până la șase săptămâni de la deschidere.

Cum poți prelungi durata de viață a unei sticle de vin deschise

După ce ai turnat un pahar de vin, închide imediat sticla cu dopul. Chiar dacă te întorci pentru încă un pahar mai târziu în seara respectivă, reducerea expunerii vinului la aer te va ajuta să-l menții proaspăt.

Alege un dop vid. Aceste dispozitive utile aspiră aerul din sticla de vin deschis, încetinind procesul de oxidare. În plus, sunt ieftine și ușor de folosit.

Indiferent dacă ai deschis o sticlă de vin roșu sau alb, depozitează restul în frigider. Păstrarea vinului în frigider te va ajuta să-l menții proaspăt după ce ai desfăcut sticla. Nu uita să ții sticla în poziție verticală! Dacă ești la vinul roșu, scoate sticla din frigider cu aproximativ jumătate de oră înainte să o termini, astfel încât să revină la temperatura camerei.

De ce untul de la restaurant are un gust mai bun. Secretul a fost dezvăluit... Rețeta de paste carbonara a lui chef Sorin Bontea. Secretul de aur al juratului de la Chefi la cuțite...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x