Se spune că totul este mai bun cu unt și e greu să nu fii de acord. Cel mai gustos unt poate face ca aproape orice să fie delicios. Gândește-te la ce pot face una sau două lingurițe de unt pentru mâncăruri banale și pline de amidon, cum ar fi orezul, tăiețeii și cartofii.
De ce untul de la restaurant are un gust mai bun. Secretul a fost dezvăluit
Să clarificăm un lucru: ideea de "mai bun" este complet subiectivă, deci există multe motive diferite pentru care cineva ar putea crede că untul de restaurant are un gust mai bun decât ceea ce mănâncă acasă, scrie Rd.com.
Și nu numai atât, dar toate restaurantele servesc mărci și stiluri diferite de unt! Un restaurant fast-food poate servi lingurițe preambalate cu unt foarte rece. Un bistro de la fermă poate face propriul unt pentru a-l întinde pe pâinea făcută în casă, în timp ce un restaurant clasic poate servi unturi compuse pentru a se topi pe fripturile fierbinți.
Este plin de grăsime din unt
"Consider că untul de la restaurant adesea pare mai gustos pentru că are un procent mai mare de grăsime", spune Luke Ilardo, brutarul șef și proprietar al Doppio Pasticceria din Baltimore. "Cele mai multe magazine de alimente oferă unt cu 80% grăsime din unt, dar prin intermediul distribuitorilor noștri, putem găsi cu ușurință unt cu până la 86% grăsime din unt."
Citește și: A mâncat afine în fiecare zi, timp de o săptămână. Ce s-a întâmplat apoi, după experiment
Bucătarii nu economisesc când vine vorba de condimente
Când untul este servit ca parte cheie a unui fel principal, cum ar fi întins pe pâine artizanală sau topit într-un sos pentru a fi înmuiat homarul, bucătarii îl tratează ca pe un ingredient - nu ca pe un detaliu de pe urma meniului. Untul este degustat și condimentat astfel încât să se potrivească perfect cu tot restul din farfurie.
Este folosit mai repede
Untul nu este altceva decât o masă mare de grăsime, iar grăsimile sunt excelente la absorbția mirosurilor. Dacă untul este lăsat nepreacoperit sau parțial acoperit în frigider pentru suficient timp, va începe să aibă gustul a ceea ce miroase în frigider - și chiar dacă frigiderul tău este imaculat, acest lucru nu e bine. În restaurante însă untul neacoperit rămâne rar pentru mult timp, iar probabilitatea ca el să rămână suficient timp pentru a prelua mirosurile ciudate ale frigiderului este mică.
Cum poți obține unt ca la restaurant acasă?
Nu ar trebui să mergi la un restaurant pentru a te bucura de unt de înaltă calitate ori de câte ori simți nevoia - și nu trebuie să o faci.
Cumpără lucruri de calitate
Untul standard de supermarket este bun atunci când gătești sau pui la copt, dar dacă cumperi unt pentru a-l întinde pe pâine sau a-l amesteca cu paste fierbinți, investește puțin mai mult și răsfață-te cu ceva de calitate. Unturile cu conținut mai mare de grăsime au un gust mai bogat, în timp ce unturile provenite de la animale hrănite cu iarbă au un gust mai complex. S-ar putea să coste puțin mai mult decât untul obișnuit, dar merită.
Păstrează untul la temperatura camerei
Pentru stocarea pe termen lung, este mai bine să păstrezi untul în frigider sau congelator. Dar dacă planifici să-l întinzi pe pâine, clătite sau orice altceva îți face cu ochiul, lasă-l să stea la temperatura camerei. Atât timp cât bucătăria ta are o temperatură confortabilă, lăsând untul să stea la temperatura camerei cel puțin 20 de minute îl va face perfect de întins.
Poți lăsa untul rămas la temperatura camerei pentru încă o zi sau două, atâta timp cât crezi că îl vei folosi. În caz contrar, pune-l înapoi în frigider, deoarece untul lăsat la temperatura camerei timp de mai mult de două zile poate începe să dezvolte gusturi neplăcute. Dacă depozitezi untul în afara frigiderului, alege untul sărat, deoarece sarea face ca untul să fie nefavorabil pentru bacterii. Desigur, trebuie să acorzi atenție strictă datelor de expirare ale untului.
Adaugă puțină aromă
Îți dorești să te bucuri de unt cu arome sofisticate la tine acasă? Poți, tot ce ai nevoie este un mixer! Folosind un mixer de masă sau unul de mână, bate untul moale și nesărat la viteză medie până când se desface, apoi adaugă aromele dorite. Nu există o rețetă strictă aici, deci simte-te liber să experimentezi. Poți încerca să adaugi un pic de sirop de arțar cu o părticică de mirodenii pentru plăcinta de dovleac, o grămadă de ierburi proaspete tocate sau puțin brânză moale și sfărâmată, cum ar fi brânza Roquefort sau chèvre.
Bate-l bine
Dacă untul de restaurant pe care îl iubești este ușor și pufos, asta se datorează faptului că a fost bătut. Și este foarte ușor de făcut. Pur și simplu bate untul ușor moale (lasă-l pe blat timp de aproximativ 10 minute sau așa) la viteză medie, ceea ce va încorpora mii de bule de aer mici care vor face untul tău să fie deosebit de ușor de întins. Poți face asta atât cu unt sărat, cât și cu unt nesărat, dar dacă folosești ultimul, gustă-l înainte de servire. S-ar putea să vrei să adaugi o părticică sau două de sare de calitate superioară (cum ar fi sarea de mare) pentru a-ți amplifica gustul.
Untul bătut ar trebui să fie păstrat în frigider într-un recipient ermetic. Dacă faci asta, va rămâne bun pentru luni de zile.