Antena Căutare

Fructul gustos și sănătos care are gust de carne de porc. Este ingredientul ideal la deserturi sau mâncăruri sărate

Jackfruit este fructul exotic care, prin preparare, capătă un gust de carne de porc. Acesta este o alternativă gustoasă atât pentru vegani, cât și pentru carnivori.

Galerie
fructul este foarte dulce și poate fi folosit la diferite deserturi. Însă când este conservat verde, gustul și textura acestuia este asemănătoare cărnii | Shutterstock

Fructul cu gust de carne de porc este originar din India și Bangladesh, însă este comercializat în lumea întreagă. Acesta se găsește și pe rafturile magazinelor din România, sub formă de conservă. Românii îl pot consuma și copt, dar și crud.
Potrivit Libertatea, este cel mai mare fruct din lume care crește în copac. Acesta poate ajunge și la greutatea de 35 de kilograme. Este cunoscut drept „carnea vegetală” și este foarte solicitat de vegani.

Cu ce este înrudit jackfruit-ul

Face parte din familia plantelor Moraceae, care include smochine și dude. Jackfruit-ul are coaja țepoasă și verde sau galbenă. Pulpa este galbenă și conține sute de semințe mici, de câțiva centimetri, care au culoarea maronie.

Copacul în care crește poate atinge înălțmi amețitoare. Acesta produce în jur de 200 de fructe pe an, însă cei mai în vârstă produc chiar și 500 de fructe pe an. De asemenea, se pot consuma și petalele fructelor necoapte.

Articolul continuă după reclamă

Citește și: Rețetă de toamnă. Cum prepari zacuscă de fasole boabe

Fructul gustos și sănătos care are gust de carne de porc

Atunci când e copt, fructul de jackfruit este foarte dulce și poate fi folosit la diferite deserturi. Însă când este conservat verde, gustul și textura acestuia este asemănătoare cărnii. Tocmai de aceea este considerat înlocuitorul perfect.

Cel mai des se consumă „carnea” sau păstăile de fructe. Acestea se pot consuma atât coapte, cât și necoapte. De asemenea, semințele sunt comestibile.

Mod de preparare

Jackfruit-ul poate fi consumat atât crud, cât și gătit. Pentru a-l prepara, trebuie tăiat în jumătate pentru a fi îndepărtate păstăile și semințele galbene.

Partea albă, fibroasă, din interiorul fructului este extrem de lipicioasă, astfel că pot fi utile niște mănuși în timp ce se pregătește fructul pentru a fi gătit.

Se pot pregăti atât deserturi, cât și alte feluri de mâncare deloc dulci.

Beneficiile consumului de jackfruit

Fructul exotic aduce beneficii uriașe sănătății. Acesta este slab în calorii, aproximativ 92% din calorii provin din carbohidrați, în timp ce restul provin din proteine ​​și o cantitate mică de grăsimi.
De asemenea, jackfruit-ul conține o parte din aproape fiecare vitamină și mineral de care omul are nevoie, precum și o cantitate potrivită de fibre.

Rădăcinile și extractul de jackfruit au fost utilizate în medicina tradițională indiană și din Sri Lanka pentru tratarea mai multor afecțiuni, inclusiv astm, diaree și ulcer gastric. Însă ceste efecte nu au fost niciodată dovedite științific.

La 165 de grame de jackfruit consumate, valoarea nutrițională este:

Calorii: 155

Carbohidrați: 40 grame

Fibre: 3 grame

Proteine: 3 grame

Vitamina A: 10% din DZR

Vitamina C: 18% din DZR

Riboflavină: 11% din DZR

Magneziu: 15% din DZR

Potasiu: 14% din DZR

Cupru: 15% din DZR

Mangan: 16% din DZR

Citește și: Cum se face șunca feliată, de fapt. O filmare dintr-o fabrică i-a bulversat pe cumpărători. Ce au descoperit

Consumul jackfruit-ului reglează nivelul zahărului din sânge, deoarece are un indice glicemic scăzut. În plus, acesta oferă unele proteine, care pot ajuta la prevenirea creșterii nivelului de zahăr din sânge prea repede după masă.

De asemenea, fructul exotic este bogat în antioxidanți: vitamina C, carotenoizi și flavanoni.
Printe alte beneficii se numără și: stimularea sistemului imunitar, datorită vitaminelor A și C; sănătatea pielii și cea a inimii, datorită conținutului de potasiu, fibre și antioxidanți.

Cu toate aceste, nu este indicat pentru persoanele cu alergie, cele care suferă de diabet - în cazul cărora este nevoie de ajustarea dozelor, în cazul în care îl consumă regulat.

Rețete pentru a prepara jackfruit

Acesta poate fi consumat crud sau gătit, sub formă de desert sau mâncăruri sărate.

Citește și: Mai mulți neurologi au dezvăluit ce mănâncă la micul dejun pentru a avea un creier sănătos. 5 idei de rețete benefice

Burger vegetal cu jackfruit

Ingrediente:

400 g jackfruit în conservă

5 linguri de sos barbeque

¼ varză roșie, mărunțită

un morcov, curățat și răzuit

două cepe verzi tocate

5 linguri maioneză vegană

două chifle de burger

o lingură de coriandru proaspăt tocat

sare și piper

Mod de preparare:

Se preîncălzește cuptorul la 200 de grade Celsius. Se clătesc și se scurg fructele de jackfruit. Se depozitează apoi într-un castron. Se folosește o furculiță pentru a sfărâma bucățile. Se adăugă sosul barbeque și se amestecă pentru a acoperi toată compiziția.

Se acoperă o tavă de copt cu folie și se stropește cu puțin ulei vegetal. Se transferă jackfruit-ul pe tava de copt într-un singur strat, după care se coace 15-20 de minute, până când jackfruit-ul este ușor rumenit pe margini. Între timp, se adaugă ceapa, varza și morcovul într-un castron și se incorporează suficientă maioneză vegană pentru a face o salată de varză. Se condimentează cu sare și piper. Se asamblează hamburgerii cu ingredientele disponibile în bucătărie.

Citește și: Hello Chef revine cu cel de-al şaselea sezon! Damian Drăghici i se alătură Roxanei Blenche. Ce surprize aduce noul sezon

Salată cu jackfruit prăjit

Ingrediente:

500 g varză albă sau roșie

200 g morcov ras

150 g jackfruit în suc propriu

o legătură de mărar

50 ml de zeamă de lămâie

maioneză vegetală

sare și piper

Mod de preparare:

Varza se curăță, se spală și se taie fin. După care se freacă bine cu sare pentru a se înmuia. Se stropește cu zeama de lămâie. Morcovul se curăță, se spală și se dă pe răzătoarea mare.
Fructul de jacfruit se scurge de zeamă, se condimentează și se prăjește în ulei de măsline. Mărarul se spală și se toacă mărunt. Într-o salatieră, se amestecă varza cu morcovul. Lângă se așază bucățile de jackfruit și se decorează cu maioneză vegetală și mărar.

A mâncat afine în fiecare zi, timp de o săptămână. Ce s-a întâmplat apoi, după experiment... De ce untul de la restaurant are un gust mai bun. Secretul a fost dezvăluit...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Super Neatza, 15 ianuarie 2025. Prognoza meteo cu Ramona Olaru: Vreme friguroasă, cu maxime de până la 5 grade
Super Neatza, 15 ianuarie 2025. Prognoza meteo cu Ramona Olaru: Vreme friguroasă, cu maxime de până la 5 grade Miercuri, 15.01.2025, 08:39
Un 2025 de excepție! Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x