Antena Căutare

Rețeta de zacuscă tradițională. Are o vechime de 100 de ani și se prepară după un truc care a făcut-o să rămână în istorie

Îți prezentăm în rândurile de mai jos cum să faci cea mai bună zacuscă după o rețetă de acum 100 de ani. Iată ce face această variantă atât de specială!

Rețeta de zacuscă tradițională. Are o vechime de 100 de ani și se prepară după un truc care a făcut-o să rămână în istorie Galerie
Rețeta de zacuscă tradițională. Are o vechime de 100 de ani și se prepară după un truc care a făcut-o să rămână în istorie | Shutterstock

Pentru că suntem în sezonul în care se prepară zacusca, îți recomandăm o rețetă cu care nu vei da greș. Deși nu este ușor de preparat, rezultatul te va cuceri de la prima înghițitură, fiind de departe cea mai gustoasă pe care ai încercat-o până acum.

Însă, ca zacusca să fie cu adevărat ca la carte, gospodinele recomandă un mic truc în timpul preparării. Iată despre ce este vorba!

Citește și: Cum se depozitează corect roșiile. În acest fel vor rămâne proaspete mai mult timp

Cum prepari zacusca după o rețetă veche de 100 de ani

Pentru început ai nevoie de următoarele ingrediente:

  • 2 kg ardei kapia;
  • 6 kg vinete;
  • 2 kg ardei gogoșari;
  • 2 kg roșii;
  • 500 ml ulei;
  • 1 kg ceapă;
  • usturoi;
  • foi de dafin;
  • 100 gr zahăr;
  • piper;
  • sare neiodată.

Secretul care oferă aroma deosebită preparatului din zacuscă se referă la coacerea legumelor, potrivit Adevărul, care citează Antena 3.

Acestea pot fi coapte pe tablă sau pe grătar, însă la fel de bine pot fi pregătite și în cuptor. Singura diferență este că legumele vor ieși mai închise la culoare. Însă, nu uita să le înțepi înainte pentru a se elimina aburul în exces.

Mod de preparare:

Se coc vinetele, se curăță și apoi se lasă bine la scurs. În cazul în care nu le prepari atunci sau în următoarele două zile, atunci vinetele pot fi congelate. La fel se procedează și în cazul ardeilor și gogoșarilor.

Între timp, se pregătește bulionul sau sucul de roșii. Pentru acesta ai nevoie de o ceapă, tocată mărunt, care se lasă la călit într-un ceaun mare. După 15 minute se adaugă bulionul de roșii şi se amestecă periodic. Compoziţia se fierbe pentru aproximativ 20 minute.

Pentru a mai lua din aciditatea roșiilor, se adaugă în timpul fierberii bulionului și cantitatea de zahăr recomandată, acesta fiind un alt secret al variantei tradiționale de zacuscă.

După ce s-au copt vinetele, gogoșarii și ardeii, se toacă mărunt la robot sau la mașina de tocat. După, într-un alt ceaun se toarnă puțin ulei și se adaugă vinetele și ardeii tocați, care se vor căli timp de 20 de minute. După ce se scurge timpul, amestecul de vinete se toarnă în ceaunul în care se află ceapa și bulionul.

Tot conținutul se amestecă și se condimentează după gust, iar când începe să fiarbă, se dă focul la mic și se lasă vreo două-trei ore la fiert. Se amestecă periodic.

Cel mai important la această rețetă este să ai răbdare să fierbi preparatul cât mai mult. Acesta este gata în momentul în care zacusca devine lucioasă și densă, iar uleiul iese la suprafață, potrivit surselor citate mai sus.

Preparatul astfel obținut se pune fierbinte în borcane curate și uscate, după ce au fost sterilizate la cuptor timp de 30 de minute, la 150 grade. Poftă bună!

Citește și: De ce mucegăiește bulionul și cum poți să păstrezi pasta de roșii pentru mai mult timp. Câteva trucuri care fac diferența!

Cum se depozitează corect roșiile. În acest fel vor rămâne proaspete mai mult timp...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x