Bulionul de roșii este un preparat care se regăsește în casa tuturor gospodinelor. Dar cu toate că este depozitat cu multă grijă, în condiții optime, există situații în care pasta de roșii nu se păstrează foarte bine și mucegăiește până să ajungă să fie folosită la gătit. Iată care este motivul, dar și cum poți evita această neplăcere!
Motivele banale pentru care bulionul ar putea mucegăi mai repede
În cazul în care te pregătești să prepari proviziile pentru iarnă și vrei ca bulionul făcut în casă să reziste cât mai mult timp și să nu mai mucegăiască, trebuie să ai în vedere aceste secrete, pe care nu multe bucătărese le cunosc.
Citește și: Cât timp se fierbe de fapt bulionul, după ce l-ai pus în borcan. Din această cauză se strică foarte repede
Roșiile nu trebuie să fie necoapte sau „lovite”
Unul dintre motivele pentru care bulionul ar putea mucegăi mai repede are legătură cu felul în care roșiile se prezintă. Acestea nu trebuie să fie nici prea vezi, dar nici prea coapte sau zemoase, potrivit Spynews.
În schimb, pasta de bulion iese perfectă dacă folosiți roșii cărnoase. În cazul în care roșiile au părți putrezite, mucegăite ori alterate, acestea trebuie îndepărtate imediat.
Nu se folosește sare iodată!
Un alt aspect important și care ajută la buna păstrare a bulionului are legătură cu sarea. Indicată pentru pasta de bulion este sarea neiodată, specială pentru murături, potrivit sursei citate mai sus.
În cazul în care adaugi sare iodată, riști ca bulionul să prindă mucegai deasupra mai repede. Același lucru se aplică și în cazul zahărului sau al conservantului.
Sticlele se sterilizează bine înainte să puneți bulionul
Înainte de a adăuga bulionul de roșii în sticle sau borcane, recipientele trebuie să fie bine spălate și sterilizate pe interior. Sticlele nu trebuie să prezinte impurități, dar nici să fie opărite cu apă fierbinte ori ținute la cuptor, pe o tavă metalică, potrivit sursei citate mai sus.
În schimb, după ce bulionul a fost turnat în borcane, acestea pot fi ținute la loc cald, acoperite doar cu un prosop, astfel încât pasta să aibă timp să se răcească treptat, nu brusc, pentru a nu se strica.
Ține minte că sticlele sau borcanele din sticlă nu trebuie umplute până sus din prima. Mai întâi, se toarnbă două degete pentru a nu se sparge și abia apoi se adaugă și restul.
Așa cum s-a mai observat, borcanul de bulion prinde un strat subțire de mucegai sub capac. Pentru a evita acest aspect neplăcut, adaugă deasupra compoziției, înainte de a sigila recipientul, o lingură de ulei de floarea soarelui. Apoi închide borcanul și depozitează-l în spații întunecate, ferite de razele solare. În acest fel, pasta de bulion va rezista în timp.
Citește și: Supa care te salvează de caniculă. Cum o prepari rapid