Antena Căutare

Cine e și în ce controverse politice a fost implicat Shinzo Abe, fostul premier japonez împușcat mortal la un eveniment electoral

Fostul premier japonez Shinzo Abe a încetat din viaţă vineri, la vârsta de 67 de ani, după ce a fost împuşcat la un miting electoral. El ținea un discurs când ar fi fost împușcat de mai multe ori în piept și gât. Iată cine e acesta și în ce controverse politice a fost implicat.

colaj de imagini cu premierul japonez shinzo abe inainte sa fie ucis Galerie
Fostul premier japonez Shinzo Abe a încetat din viaţă vineri, la vârsta de 67 de ani, după ce a fost împuşcat la un miting electoral. El ținea un discurs când ar fi fost împușcat de mai multe ori în piept și gât. Iată cine e acesta și în ce controverse politice a fost implicat. | Profimediaimages.ro

Cel mai longeviv premier al Japoniei după război, Shinzo Abe a ocupat postul între anii 2012 și 2020, iar înainte de aceasta, din 2006 până în 2007.

Fostul premier și-a anunțat demisia în august 2020, invocând probleme de sănătate. Ulterior, el a dezvăluit că este tratat pentru colită ulceroasă, o boală intestinală cronică.

Cine este Shinzo Abe, fostul premier japonez asasinat vineri, 8 iulie 2022

În timpul mandatului său, Abe a lăsat o amprentă de neșters asupra politicilor externe și economice ale țării. El a consolidat legăturile cu aliații Japoniei din străinătate și a făcut eforturi pentru a revitaliza economia japoneză cu politicile sale marca „Abenomics”.

Shinzo Abe provenea dintr-o familie politică. Bunicul său, Nobusuke Kishi, a fost prim-ministru (1957-60), în timp ce tatăl său, Shintaro Abe, a fost ministru de externe (1982-86).

Citește și: Pierdere uriașă pentru Vladimir Putin. Cel mai bun lunetist al său a fost ucis. Rusia recunoaște pierderea a doi ofițeri puternici

Abe a avut un mandat tumultuos, presărat cu multe controverse politice și înrăutățirea relațiilor cu țara Coreea de Sud. Cu toate acestea, el a reușit să facă față.

Politicile sale economice, care l-au ajutat să fie ales din nou în 2012, și poziția lui dura asupra istoriei revizioniste a Japoniei au făcut ca mulți observatori să-l descrie drept un lider naționalist de dreapta.

Controversele politice create de Shinzo Abe

Unul dintre obiectivele sale cele mai controversate a fost revizuirea articolului 9 din constituție, care stipulează că „poporul japonez renunță pentru totdeauna la război ca drept suveran al națiunii”.

Articolul a fost adăugat la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, la ordinul SUA. Clauza din constituție interzicea țării să mențină o armată, o marină sau o forță aeriană.

Citește și: Cine e soția lui Shinzo Abe, premierul asasinat când ținea un discurs. Politicianul i-a lăsat o avere colosală

El a reușit, totuși, să trimită trupe să lupte peste ocean pentru prima dată de la al Doilea Război Mondial. Shinzo Abe a fost, de asemenea, preocupat de întărirea armatei țării prin sporirea cheltuielilor pentru apărare.

S-a spus că a sa conducere a transformat relația Japoniei cu India. În special, el a fost primul prim-ministru japonez care a fost invitat la parada de Ziua Republicii din India în 2014.

Shinzo Abe a murit după ce a fost împușcat

Fostul premier japonez Shinzo Abe a ajuns în în stare critică la spital, după ce a fost împuşcat la un eveniment electoral din oraşul Nara.

Fostul premier a fost împuşcat în partea stângă a pieptului şi în gât. Atacatorul său, un bărbat de 41 de ani, a fost arestat sub acuzaţia de tentativă de omor, conform agenţiei Kyodo.

Citește și: Hackerii Anonymous au dezvăluit cine este „măcelarul din Bucha”, persoana care e responabilă pentru masacrarea a sute de civili

Shinzo Abe a îndeplinit două mandate ca prim-ministru, fiind cel mai longeviv premier al Japoniei, înainte de a demisiona în 2020, invocând probleme de sănătate.

El a rămas, însă. o figură importantă a partidului de guvernământ, Partidul Liberal Democrat (LDP), controlând una dintre cele mai mari facţiuni ale sale, conform Reuters.

Petre Daea revine la Ministerul Agriculturii. TOP cele mai amuzante perle ale politicianului... Cine e soția lui Shinzo Abe, premierul asasinat când ținea un discurs. Politicianul i-a lăsat o avere colosală...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x