Antena Căutare

Ce riscă șoferii dacă nu circulă cu actele în original. Care este excepția de la regulă

Mulți șoferi resimt tensiunea de a circula tot timpul cu actele originale, pentru a le prezenta în cazul în care sunt solicitate de Poliția Rutieră. Există totuși și o excepție.

Bărbat prit de Poliția Rutieră care a suflat în fiolă și a prezentat actele polițistului în uniformă Galerie
Șoferii care nu dețin actele în original asupra lor riscă sancțiuni | Shutterstock

Conform legii, șoferii sunt obligați să prezinte actele în original atunci când sunt solicitate de organele de ordine. Aceștia trebuie, de asemenea, să aibă grijă să nu fie expirate, fiind obligați să le schimbe la termen.

Citește și: Au apărut rezultatele anchetei de la Academia de Poliție. Ce a transmis Corpul de Control cu privire la mâncarea studenților

Ce riscă șoferii dacă nu circulă cu actele în original. Care este excepția de la regulă

Printre alte obligații în trafic, fiecare șofer care circulă pe drumurile publice trebuie să aibă asupra sa, în original, actele mașinii - certificatul de înmatriculare, asigurarea RCA - și cartea de identitate sau pașaportul și permisul de conducere.

Citește și: Reînnoirea permisului auto în 2024. Care sunt documentele necesare și ce pași trebuie să urmezi

De la această regulă există totuși o excepție, conform unei surse. Asigurarea RCA poate fi prezentată în format electronic sau copie xerox. Este singurul document care poate fi arătat în acest format organelor de ordine.

Conform at. 35 (2), din legea 195/2002: „Participanții la trafic sunt obligați ca, la cererea polițistului rutier, să înmâneze acestuia documentul de identitate sau, după caz, permisul de conducere, documentul de înmatriculare ori de înregistrare a vehiculului condus.”

Citește și: Cum poate fi obținut pașaportul în 2024. Care sunt condițiile și unde se depun documentele necesare

Conducătorii auto se pot aștepta la amenzi usturătoare dacă nu au asupra lor actele prezentate mai sus sau dacă nu le prezintă în original. Aceștia chiar pot fi duși la secția de Poliție.

„Constituie contravenție și se sancționează cu amenda prevăzută în clasa a III-a de sancțiuni […] nerespectarea obligației conducătorului de vehicul de a avea asupra sa documentele prevăzute la art. 35 alin. (2)”, potrivit Art. 101 (18), din legea circulației.

Citește și: (P) Situațiile în care ai nevoie de scule auto sunt mai frecvente decât ai crede! Iată ce trebuie să conțină o trusă

De ce trebuie să aibă șoferii asupra lor permisul de conducere

Oamenii legi pot verifica cu ajutorul stației de comunicare identitatea conducătorului auto, dar și datele referitoare la permisul de conducere. Cu toate acestea, conducătorii auto trebuie să le aibă asupra lor, oamenii legii neputând accesa sistemul în unele situații.

De asemenea, în situația în care șoferii încalcă legea, Poliția nu poate reține copia xerox a actelor prezentate de șoferul respectiv.

Citește și: O femeie a vrut să se întoarcă acasă din Germania, dar a aflat că este moartă de doi ani: „S-au uitat în acte și mi-au spus”

Șoferii care nu au asupra lor permisul de conducere se pot alege cu 6-8 puncte amendă, ceea ce înseamnă vă vor plăti o amendă de la 990 de lei la 1.320 de lei.

La aceeași sancțiune se pot aștepta și conducătorii auto care prezintă Poliției copii ale actelor solicitate.

Citește și: Ce să răspunzi atunci când poliția te trage pe dreapta pentru depășirea vitezei. Trucul unui avocat ca să scapi nepedepsit

De asemenea, cei care nu au asupra lor niciun act, pot fi transportați la secția de Poliție pentru a li se stabili identitatea.

OZN-uri văzute de trecători pe cerul din Sibiu! Mai mulți martori au filmat totul și au arătat dovada. Care e explicația... „Taxă pe lux.” Ce înseamnă și cum se aplică...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 6: Tartă Tatin cu cremă chantilly
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 6: Tartă Tatin cu cremă chantilly Marti, 07.05.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x