Antena Căutare

Ce simptome apar odată cu schimbarea orei pentru perioada de iarnă. Specialiștii trag un semnal de alarmă

Ora s-a schimbat în România în noaptea de sâmbătă, 28 octombrie, spre duminică, 29 octombrie. Ceasurile au fost date înapoi cu o oră, trecând astfel la ora de iarnă 2023. Atunci când se produce această schimbare de la ora de vară, au loc o serie de schimbări la nivelul corpului nostru.

imagine cu medici in halat alb si un ceas care arata chimbarea orei Galerie
Specialiștii trag un semnal de alarmă cu privire la schimbarea orei pentru perioada de iarnă. | Profimediaimages.ro

De acum, ora 4.00, devine ora 3.00, dând naștere celei mai lungi zile din an, cu 25 de ore. Această practică a schimbării orei are ca scop inițial extinderea perioadei în care oamenii se bucură de lumina naturală a soarelui.

Citește și: Tinerii adulți refuză să părăsească casa părinților. La ce a recurs o italiancă pentru a-și face copiii să plece de acasă

Ce efecte are asupra sănătății schimbarea orei

CNN relatează dialogul cu un specialist care a vorbit pe larg despre schimbările pe care le simt oamenii odată cu schimbarea orei. “Ora de vară se termină în curând și, deși majoritatea dintre noi se bucură de ora suplimentară de somn, pentru unii oameni schimbarea orei provoacă literalmente dureri de cap.

Sfârșitul orei de vară este, de obicei, un factor declanșator pentru durerile de cap în formă de cluster. Atacurile de cefalee în ciorchine pot apărea în fiecare zi timp de șase până la opt săptămâni și apoi dispar într-un ciclu de ciorchine. Legătura dintre schimbarea orei și durerile de cap în lanț este că porțiunea din creier care este și generatoare de dureri de cap în lanț este, de asemenea, porțiunea din creier care ne gestionează ritmurile circadiene, care se află în hipotalamus”, spune Dr. Rajkumar Dasgupta.

Citește și: Toți șoferii trebuie să știe! Ce modificări pot apărea în Codul Rutier și ce pot păți românii dacă nu se conformează legii

De asemenea, pentru mulți cei care suferă de migrene somnul va fi afectat de această schimbare.

În ciuda faptului că este o schimbare aparent mică, schimbarea orei poate avea un impact semnificativ asupra ritmului nostru circadian, care ne reglează ciclul somn-veghe.

Somnul este individualizat. Nu toată lumea va fi la fel de afectată de schimbarea ritmului. Este important să ne dăm seama că nu doar schimbarea orei de vară poate declanșa aceste atacuri, chiar și schimbarea fusului orar poate declanșa cefalee în lanț, continuă specialista.

Sfârșitul orei de vară înseamnă zile cu mai puțină lumină și mai scurte, de toamnă și iarnă - iar această schimbare poate crește tulburarea afectivă sezonieră, un tip de depresie declanșată de schimbarea anotimpurilor și de scăderea luminii zilei.

Schimbarea orei nu cauzează în mod direct afecțiuni de sănătate mintală, dar cu siguranță poate avea un efect puternic asupra persoanelor cu afecțiuni preexistente.

"Nu doresc ca nimeni să simtă că trebuie să sufere sau să trăiască cu o stare de spirit care nu se îndreaptă în direcția corectă. Dacă observați o schimbare care vă afectează sănătatea mintală, în special dacă aceasta afectează calitatea vieții, contactați întotdeauna un furnizor de servicii medicale", a mai adăugat Dr. Rajkumar Dasgupta.

Persoanele cu Alzheimer și demență sunt deosebit de vulnerabile la tulburările de somn, iar perturbarea cauzată de schimbarea orei le poate exacerba simptomele

Aceste persoane se confruntă adesea cu cicluri perturbate de somn-veghe din cauza deficiențelor cognitive, ceea ce duce la modele de somn neregulate și somnolență în timpul zilei.

“Legătura dintre ora de vară și tulburările de somn la persoanele cu Alzheimer și demență este deosebit de îngrijorătoare, deoarece somnul joacă un rol vital în funcția cognitivă și în consolidarea memoriei. Tulburările de somn pot exacerba declinul cognitiv asociat cu boala Alzheimer și demența, făcând și mai dificilă desfășurarea activităților zilnice și menținerea independenței persoanelor”, continuă Dr. Rajkumar Dasgupta.

Citește și: Apare o nouă monedă. Cât valorează pentru români și cum pot intra în posesia acesteia

Cum ne putem proteja de impactul schimbării orei?

Dr. Rajkumar Dasgupta: “Va trebui să vă ajustați încet programul, să faceți lucruri care poate vor ajuta la această tranziție. A face exerciții fizice, a petrece timp afară dimineața și terapia cu lumină pot fi strategii utile în timpul sezonului toamnă-iarnă”.

Citește și: Vești bune pentru tinerii care se căsătoresc! Statul oferă bani celor care îndeplinesc condițiile necesare

Greșeala pe care o faci când lași rufele la uscat. Cauzează condens și mucegai... Șapte produse noi se adaugă pe lista alimentelor cu preț plafonat. Ce nu se mai scumpește în perioada următoare...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x