În ultimii ani, din cauza costurilor foarte mari, tinerii adulți aleg să nu plece din ”cuib”. Ei rămân în casa părintească o perioadă mai lungă, astfel economisind atât la întreținere, cât și pentru utilități și hrană.
Italia este țara cu cei mai mulți tineri adulți, cu vârste de până la 35 de ani, care încă locuiesc împreună cu părinții. Potrivit unor statistici din 2022, aproape 70% din populația cu vârste cuprinse între 18 și 34 încă locuiește în căminul părintesc; 72,6% fiind bărbați, iar 66% fiind femei.
Ei au fost numiți „bamboccioni” (bebeluși mari), deoarece nu-și părăsesc casa părintească, dar nici nu contribuie la cheltuielile recurente.
Termenul a fost folosit prima dată în 2007 de un politician italian care i-a luat în râs pe tinerii adulți care încă locuiesc împreună cu părinții.
În urma unui studiu realizat în 2019, s-a demonstrat că 36,5% din tinerii adulți care încă locuiesc cu părinții sunt studenți, 38,2% au o slujbă, iar 23,7% sunt șomeri care își caută un loc de muncă.
La ce a recurs o italiancă pentru a-și face copiii să plece de acasă
În astfel de condiții, o italiancă în vârstă de 75 de ani a recurs la o metodă inedită pentru a-și determina băieții, de 40, respectiv 42 de ani, să plece de acasă.
Potrivit The Guardian, femeia, originară din Pavia, a încercat tot felul de moduri pentru a-și face băieții să plece din casa părintească. Aceasta își dorea ca cei doi să devină mai independeți și să ducă o viață autonomă, mai ales că ambii lucrează.
De asemenea, bătrâna era nemulțumită, deoarece bamboccioni nu contribuiau deloc la cheltuielile din casă și nici nu ajutau la treburile casnice.
Astfel că a recurs la o metodă inedită: i-a dat în judecată. Simona Caterbi, judecătorul care a primit cazul, i-a dat câștig de cauză și le-a cerut celor doi să evacueze casa părintească.
Citește și: O italiancă a absolvit liceul la 90 de ani. Cum și-a îndeplinit visul și s-a angajat
Judecătorul și-a argumentat decizia, spunând că, deși este obligația părintelui să-și întrețină copiii, acest fapt nu mai este justificat, din moment ce amândoi bărbații au peste 40 de ani. Astfel că le-a dat termen până la 18 decembrie să se mute.
În ciuda tradiției italiene de a locui mai multe generații sub același acoperiș, în ultimii ani a crescut considerabil numărul tinerilor adulți care aleg să nu plece din casa părintească.
Cauzele sunt multiple, printre care, cea mai importantă este cea financiară și, implicit, a faptului că tinerilor adulți le este mult mai greu să-și găsească o slujbă stabilă.
Deși astfel de cazuri sunt mai rare, au existat și unele în care părinții erau aduși în fața judecătorilor de progeniturile lor. Un exemplu ar fi cântărețul de 35 de ani care și-a dat în judecată părinții pentru că nu îl ajutau din punct de vedere financiar. Acesta avea un venit de 20.000 de euro și susținea că nu poate trăi după bunul plac doar cu atât.
Cazul a fost respins, deoarece tinerii adulți nu au dreptul la ajutor financiar de la părinți.
Ce pedeapsă riscă contabila care s-a aruncat de la etajul 5 și a ucis o femeie. Polițiștii au schimbat încadrarea juridi... Ce se întamplă în corpul tău dacă renunți să mai mănânci pâine timp de o lună. Care sunt beneficiile și rezultatele obți...