- Marele Premiu de Formula 1™ al Braziliei e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 1 - 3 noiembrie 2024!
- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite începe din 17 noiembrie, numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
Apar noi propuneri pentru modificări în Codul rutier care îi vizează pe absolut toți participanții la trafic. Una dintre cele mai mari modificări propuse prevede existența unei noi situații prin care certificatul de înmatriculare poate să fie suspendat de către polițiști.
Modificările la Codul rutier nu încetează niciodată să apară, însă acest aspect poate fi privit de cele mai multe ori cu ochi buni, deoarece astfel poate fi îmbunătățită calitatea traficului și a comportamentelor șoferilor în situații de criză
Noile propuneri pentru modificarea Codului rutier
Noile măsuri sunt puse în dezbatere publică de Ministerul de Interne printr-un proiect care vizează modificarea Codului rutier încă de la începutul lunii octombrie.
În cazul primei propuneri se dorește suspendarea certificatulu de înmatriculare al autoturismului pentru fiecare mașină care nu are valabilă polița de asigurare pentru răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terților prin accidente de circulație (Polița RCA).
În prezent, această situație este posibilă doar în cazul în care inspecția tehnică periodică a mașinii (ITP) nu este făcută la timp.
Citește și: Cât a ajuns să coste să-ți schimbi cauciucurile cu unele de iarnă. Românii trebui să caute adânc în buzunare
„Suspendarea de drept a înmatriculării vehiculului intervine și în următoarele cazuri:
a) la data expirării sau, după caz, a anulării inspecției tehnice periodice și încetează la data la care vehiculul trece o nouă inspecție tehnică periodică;
b) la data încetării valabilității asigurării obligatorii pentru răspundere civilă în caz de pagube produse terților prin accidente de circulație, situație în care suspendarea încetează la data începerii valabilității unui nou contract de asigurare de răspundere civilă auto obligatorie” este pasajul din OUG care prevede cele două aspecte menționate anterior.
Citește și: Ce trebuie să facem atunci când montăm anvelopele de iarnă
În acest sens pot exista noi atribuții pe care le vor avea angajații Poliției rutiere prin care le va fi permisă verificarea încheierii asigurării RCA pentru autoturismele care sunt înmatriculate. De asemenea, aceștia vor avea acces și la Registrul național de evidență a permiselor de conducere și a vehiculelor înmatriculate.
În momentul în care propunerile vor intra în vigoare, Poliția rutieră va avea dreptul de a reține certificatul de înregistrare și retragerea plăcuțelor cu numărul de înregistrare a autoturismelor care nu îndeplinesc condițiile impuse de lege. În acest sens se va elibera o dovadă prin care dreptul de circulație va fi interzis.
Cea de a doua propunere venită este ca radierea din evidență a unui vehicul din oficiu să poată fi făcută și prin intermediul a două noi situații. În acest sens se dorește ca toți proprietarii de mașini să refacă ITP-ul, chiar și în cazul în care autoturismele nu sunt folosite.
Cele două situații în care se va mai putea face radierea de către autoritatea care a efectuat și înmatricularea sunt:
- în cazul în care suspendarea înmatriculării vehiculului (…) a operat pentru o perioadă neîntreruptă de 9 luni
- în cazul în care suspendarea înmatriculării vehiculului (…) a operat pentru o perioadă neîntreruptă de 3 ani
Citește și: Fii un șofer responsabil! Asigură-te că ai programarea făcută la fișa medicală pentru permis auto
Apare o nouă monedă. Cât valorează pentru români și cum pot intra în posesia acesteia... Ce pedeapsă riscă contabila care s-a aruncat de la etajul 5 și a ucis o femeie. Polițiștii au schimbat încadrarea juridi...