Antena Căutare

Românii care stau la bloc trebuie să știe de această regulă la întreținere. De ce este atât de importantă

În lege se specifică foarte clar momentul în care trebuie trecută o persoană la întreținere. Românii trebuie să o cunoască, astfel încât să nu fie nevoiți să plătească amenzi.

colaj bloc de apartamente cu un copac în față și o femeie care stă pe canapea, iar în prim-plan este un geamantan Galerie
Românii trebuie să respecte o lege importantă atunci când vine vorba de întreținere | Shutterstock

Toți cei care locuiesc la bloc sunt obligați să cunoască legea cu privire la momentul în care trebuie adăugată la întreținere o persoană. Dacă nu o respectă riscă amenzi usturătoare.

De multe ori, aceștia încearcă să ocolească legea în speranța că vor plăti mai puțin, însă se supun unor riscuri destul de mari, dat fiind că toți vecinii pot cere doveți în privința numărului de persoane care locuiesc în respectivul apartament.

Citește și: Pedepse dure pentru profesorii care fac meditații cu elevii de la clasă. Anunțul făcut de Ministerul Educației

Românii care stau la bloc trebuie să știe de această regulă la întreținere. De ce este atât de importantă

Dacă locuiesc la bloc, românii trebuie să respecte legea atunci când găzduiesc o persoană pentru o perioadă îndelungată. Ei trebuie să cunoască faptul că există un termen de la care sunt obligați să anunțe asociația de proprietari cu privire la găzduirea unei persoane în propria locuință.

Lună de lună, românii sunt obligați să contribuie la cheltuielile care țin de propriul apartament și de spațiile comune de la bloc.

Citește și: Românii riscă amenzi uriașe dacă-și închiriază apartamentele în regim hotelier. Ce trebuie să știe dacă vor să facă asta legal

Înreținerea reprezintă această contribuțe calculată în funcție de numărul de persoane. Aceasta se calculează în funcție de suprafața utilă, o cotă parte de proprietate. Tocmai de aceea este important numărul de persoane dintr-un apartament.

Conform Hotărârii de Guvern nr. 1588 din 2007, deținătorii de locuințe sunt obligați să raporteze numărul de persoane care rezidă într-un apartament pentru o perioadă mai lungă de 15 zile într-o lună.

Citește și: Pe românii care nu locuiesc la adresa din buletin îi așteaptă amenzi. Ce trebuie să facă pentru a nu se trezi cu Poliția la ușă

Când se trec la întreținere copiii

În situația în care apare un nou membru în familie, trebuie înregistrat la adminstrație. Nou-născuții sunt scutiți de la contribuția pentru cheltuielile de întreținere până la împlinirea vârstei de trei luni.

În conformitate cu legea, este ilegal să nu fie declarate toate persoanele care locuiesc într-un apartament.

Citește și: Ce condiții trebuie să întrunească cuplurile care vor să-și unească destinele în aer liber în 2024

Totodată, românii trebuie să știe că ceilalți locatari sau președintele asociației de proprietari au dreptul de a cere verificarea numărului de persoane care locuiesc într-un apartament, conform unei surse. De asemenea, aceștia pot solicita prezența Poliției în astfel de situații.

Sancțiunile pentru cei care nu plătesc întreținerea

Asociația de proprietari are dreptul de a impune penalități în cazul în care plata întreținerii nu se efectuează în termen de 30 de zile de la data scadentă.

Citește și: (P) 7 motive pentru care să apelezi la o agenție de digital marketing, chiar dacă ai un buget de publicitate limitat

Penalitățile vor fi calculate după 60 de zile de la afișarea sumelor de plată. Acestea pot fi stabilite de asociația de proprietari, însă sunt limitate la cel mult 0,2% pentru fiecare zi în care s-a întârziat cu plata sumei restante.

Un fenomen neobișnuit din Buzău i-a făcut pe localnici să vină să vadă „minunea” cu ochii lor. Ce au descoperit oamenii ... Cum trăiește cea mai înaltă femeie din lume. Rumeysa Gelgi are 2,16 metri și doar 27 de ani...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x