- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Proprietarii de apartamente din România recurg la o metodă comodă pentru a-și spori veniturile. Aceștia își închiriază apartamentele în regim hotelier. Însă mulți fac asta fără să țină cont de reguli.
Ce trebuie să știe proprietarii români dacă vor să închirieze apartamentele în regim hotelier
Potrivit unei surse, este un milion de turiști s-a cazat în primele zece luni din acest an în astfel de locuințe. Prețul este unul atrăgător, fiind mult mai mic decât în hoteluri.
Însă mulți proprietari români își închiriază apartamentele în regim hotelier fără să plătească taxele aferente.
Aceștia ar putea risca amenzi usturătoare începând cu anul viitor dacă nu își rezolvă problema documentelor. Ei vor avea nevoie de un certificat de clasificare pentru a-și promova locuințele pe platformele de profil.
Aceste reguli și altele noi vor fi adoptate atât la nivel național, cât și european.
Câți turiști au apelat la închirierea apartamentelor în regim hotelier în cursul anului curent
În cursul acestui an, au fost eliberate puțin peste 1.000 de certificate de clasificare ce permit închirierea proprietăților în regim hotelier. Cu toate acestea, în primele zece luni ale anului peste un milion de turiști români și mai bine de 120.000 de turiști străini s-au cazat în astfel de locuințe, potrivit Institutului Național de Statistică.
În prezent, în București, se pot închiria aproximativ 700 de locuințe în regim hotelier.
„Prețurile variază extraordinar de mult în funcție de numărul de persoane, în funcție de locație. De exemplu, prețul pentru un apartament în centrul vechi poate să fie între 300-350 sau 400 de lei în funcție de cum este amenajat”, declară Pompei Mititean, agent imobiliar.
Acest fenomen a început să tulbure apele în Federația Patronatelor din turismul românesc. Președintele acesteia Dragoș Răducan a declarat: „Pe noi ne deranjează cei care nu sunt clasificați sub nici o formă și nu plătesc taxe și impozite pentru că atunci își pot permite tarife mici neoferind, însă siguranță și uneori nici condițiile pe care le impune o clasificare.”
Citește și: Cât costă să închiriezi Castelul Bran pentru o petrecere. Suma piperată pe care o cer proprietarii
Lucian Rus, secretarul de stat al Ministerului Economiei, a declarat că: „Procesul de acreditare se face într-un timp foarte scurt, primește certificatul de clasificare și întră în legalitate. Astfel încât venim în întâmpinarea turiștilor în primul rând, care pot să aleagă din spațiile clasificate.”
Această măsură va intra în vigoare de anul viitor pentru a preveni orice promovare a locuințelor care nu au un document oficial de clasare.
Cei care încalcă această lege vor risca amenzi de până la 50.000 de lei, la care se adaugă plata taxelor din urmă, pentru sumele nedeclarate.
Românii apelează la această metodă pentru a-și rotunji veniturile, în multe cazuri la limita supraviețuirii. Cu toate acestea, ei sunt îndemnați să respecte regulile, dat fiind că astfel se protejeasă și pe ei înșiși, nu doar pe turiștii care le treg pragul locuinței.
Un român a fost prins cu cameră de copiat la proba teoretică de la examenul auto. Ce întorsătură neașteptată a luat situ... Rezultate Loto 14 decembrie 2023. Numerele câștigătoare de joi la 6/49, Joker, 5/40, Noroc, Super Noroc și Noroc Plus...