Antena Căutare

Românii vor fi nevoiți să scoată din buzunar mai mulți bani de la 1 ianuarie 2024 pentru anumite produse. Ce se scumpește

Marcel Boloș, Ministrul Finanțelor, a anunțat că anumite servicii și produse se vor scumpi începând cu 1 ianuarie 2024. Acesta vorbește despre creșterea TVA-ului.

colaj femeie și fetiță la cumpărături într-un supermarket și mână care ține roni Galerie
TVA-ul va crește la o serie de produse și servicii începând cu 1 ianuarie 2024 | Shutterstock

În ultimul timp, coaliția de la guvernare a fost foarte ocupată cu o serie de dezbateri privind situația economică a țării, majorarea prețurilor, a taxelor și a impozitelor. Începând cu anul viitor românii trebuie să se aștepte la un nou val de scumpiri.

Potrivit unei Digi24, TVA-ul la produsele alimentare și la medicamente nu va crește. Partidele de la guvernare, PNL și PSD, vor să evite o catastrofă care ar afecta populația în cazul în care TVA-ul la alimente și medicamente s-ar majora.

Ministrul Finanțelor susține că prioritatea reprezentanților Guvernului a fost întotdeauna protejarea oamenilor și a mediului de afaceri. Astfel că nu va exista nicio cotă de TVA mai mare de 19%.

Citește și: Care sunt noile ajutoare de la Stat. Anumite categorii de români pot beneficia de ele

România este printre puținele țări din Uniunea Europeană cu cea mai redusă astfel de cotă.
În ciuda prețurilor care nu vor suferi modificări la alimente și medicamente, unele servicii și produse se vor scumpi. Pe lista serviciilor și produselor al căror TVA nu se va modifica se află și energia termină și lemnele de foc.

Modificările urmează să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2024, însă termenul se poate modifica în funcție de momentul aprobării regulilor.

Pentru ce produse și servicii vor scoate românii mai mulți bani din buzunar începând cu 1 ianuarie 2024

Chiar dacă alimentele și medicamentele nu se vor scumpi, lista produselor al căror TVA va crește începând cu 1 ianuarie 2024 este una destul de lungă. Printre altele, pe listă se află panourile fotovoltaice. Taxa acestora se ca majora de la 5% la 9%. De semenea, se regăsesc pe listă și produsele bio-tradiționale, care se vor scumpi și ele. TVA-ul pentru acestea va crește de la 5% la 9%. TVA-ul va crește de la 5% la 19% și la cluburi, săli de sport, dar și pentru festivaluri.

Citește și: Cât a ajuns să coste un kilogram de roșii, înainte de Paște. Au devenit mai scumpe decât carnea de miel

Potrivit sursei citate mai sus, în cazul industriei HoReCa, taxa va rămâne aceeași, de 9%.
Tot acolo este citată și următoarea declarație a lui Marcel Boloș: „În situația cluburilor, dacă TVA-ul nu mai este de 5%, ci 19%, presupun că nu este o nenorocire.”

„Suntem dedicați unei gestionări financiare responsabile, promovării inovației și antreprenoriatului. Prin măsuri fiscale corecte și o legislație predictibilă, vom crea un climat favorabil investițiilor și dezvoltării”, scrie Ministrul Finanțelor pe pagina sa de Facebook, în urma unei întâlniri cu seniorii liberali.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Citește și: (P) Sondaj eJobs: 6 din 10 angajatori au bugetat majorări salariale pentru 2023. Mulți vor oferi un plus între 5-10% la salariu

Românii sunt deja afectați de inflația din ultimii ani, iar noul val de scumpiri îi va determina să prioritizeze fiecare cheltuială lunară mai mult decât o fac în prezent. Creșterea TVA-ului va avea loc începând cu 1 ianuarie 2024, însă termenul de punere în aplicare poate varia.

Deși alimentele de bază și medicamentele vor rămâne la prețurile din prezent, românii vor fi nevoiți să acopere celelalte cheltuieli menite supraviețuirii.

Comuna din Arad unde s-a organizat o ceremonie, deși nu s-a inaugurat nimic. S-a tăiat panglica și s-a servit pâine cu s... Cu cât va crește salariul minim pe economie de la 1 octombrie. Ce se va întâmpla cu tichetele de vacanță...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x