Saramura de pește. Rețeta ușoară și nemaipomenit de gustoasă din Dobrogea
Cine a vizitat plaiurile dobrogene, cu siguranță nu a rămas indiferent la saramura de pește tradițională, pe care orice restaurant o servește. Rețeta este ușoară și nemaipomenit de gustoasă și o putem prepara și acasă.
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Miercuri, 15 Iulie 2020, 09:28 | Actualizat: Miercuri, 15 Iulie 2020, 10:59Diferența de gust dintre saramura de pește dobogeană și cea preparată acasă, constă în gustul apei de Dunăre cu care se prepară în mod tradițional.
Ce ne trebuie pentru Saramura de pește. Rețeta ușoară și nemaipomenit de gustoasă din Dobrogea:
- 1 kg de pește, de preferință crap
- 250-300 gr tacâmuri de pește
- 1 ceapă
- 1 căpățână de usturoi românesc
- 500 gr roșii de grădină, bine coapte
- 1 crenguță de cimbru verde
- 5-6 buc. ardei gras, verde și roșu
- 1-2 ardei iuți
- sare și piper, după gust
- 1-2 linguri de ulei
Saramura de pește. Rețeta ușoară și nemaipomenit de gustoasă din Dobrogea - Preparare
Se curăță peștele de solzi, intestine și oase, apoi se filetează și se frige pe grătar, plită sau pe pat de sare mare, pe o tablă încinsă.
Între timp, se prepară și o supă din tacâmurile de la pește cu o ceapă tocată, apă și sare.
Legumele se coc tot pe pat de sare, apoi se curăță și se toacă mărunt. O parte din ardei se pot lăsa întregi pentru un aspect mai plăcut.
Pe aceeași temăSe pune ulei într-o tigaie și se călește în el un cățel de usturoi și un ardei iute.
Legumele tocate se trag la tigaie în uleiul aromatizat și se adaugă peste ele supa din tacâmuri de pește. Se lasă să scadă puțin, apoi se adaugă și fileurile de crap fripte. Se mai fierb câteva minute pentru a se întrepătrunde gusturile și se asezonează cu sare și piper.
La final, se adaugă usturoi pisat și pătrunjel verde tocat.
Saramura de peste se servește cu mămăliguță.