Secretul gustului deosebit al rețetei originale Saramură de pește lipovenească constă în apa folosită direct din Dunăre.
Rețeta Saramură de pește lipovenească- Ingrediente:
- 2,5-3 kg crap
- sare și piper
- 1 cățel de usturoi
- 1 ardei iute
- 1 lingură ulei
- Pentru saramură:
- tacâmurile de la pește
- 1 l apă
- 1 ardei roșu
- 1 ardei galben
- 2 cepe
- 2-3 roșii
- 250 gr roșii cherry
- ceapă verde
- 1-2 căței de usturoi
- sare mare
- pătrunjel verde
Rețeta Saramură de pește lipovenească - Mod de preparare
Se curăță peștele de solzi, intestine și oase, apoi se filetează și se asezonează cu sare și piper. Se pune ulei într-o tigaie și se călește în el un cățel de usturoi și un ardei iute. Apoi se prăjeșc fileurile de crap, mai întâi pe partea cu piele, apoi și pe cealaltă parte până se rumenesc frumos.
Între timp, se prepară și o supă din tacâmurile de la pește cu o ceapă tocată, apă și sare.
Legumele se coc la tigaie pe pat de sare, apoi se curăță și se toacă în fâșii, respectiv ceapa și ardeii. roșiile cherry se păstrează întregi, iar roșiile clasice se toacă mărunt.
Legumele tocate se trag la tigaie în sosul rămas după prăjirea peștelui și se adaugă peste ele supa din tacâmuri de pește. Se lasă să scadă puțin, apoi se adaugă și fileurile de crap. Se mai fierb câteva minute pentru a se întrepătrunde gusturile și se asezonează cu sare și piper. La final, se adaugă pătrunjel verde tocat și puțină ceapă verde, pentru un plus de prospețime.
Saramura de peste se servește cu mămăliguță.
Sfatul lui Berry pentru un gust deosebit al saramurii de pește este ca toate legumele să fie mai întâi coapte și curățate după caz și abia apoi tocate și trase la tigaie!