Sote de praz cu sparanghel la cuptor. O rețetă cu specific oltenesc
Pentru că suntem în sezonul prazului gustos și sănătos să ne inspirăm din preparatele oltenești și să preparăm cu el ceva delicios: Sote de praz cu sparanghel la cuptor.
Publicat: Marti, 08 Octombrie 2019, 20:41 | Actualizat: Miercuri, 17 Martie 2021, 17:04Pentru că suntem în sezonul prazului gustos și sănătos să ne inspirăm din preparatele oltenești și să preparăm cu el ceva delicios: Sote de praz cu sparanghel la cuptor.
Rețeta Sote de praz cu sparanghel la cuptor - Ingrediente
- 600 g praz (doar partea albă)
- 50 g unt
- o lingură de făină
- 100 ml (un pahar) de lapte
- 5 g nucșoară
- 100 g cașcaval (ras)
- 5 fire sparanghel cu muguri
- 1 morcov
- 5-6 linguri ulei de floarea soarelui
- 5 g sare
- 5 g piper
Rețeta Sote de praz cu sparanghel la cuptor - Mod de preparare
Se pune prazul la fiert ăn apă cu sare, la foc mediu, pentru 10-12 minute.
Între timp, se pune untul la topit pe baie de aburi, se adaugă o lingură de făină, amestecând continuu și se stinge/fluidizează cu lapte până se obține un sos alb mai subțire. Dacă nu este destul de subțire se adaugă din apa în care a fiert prazul. Se potrivește gustul cu sare și piper și se adaugă un vârf de cuțit de nucșoară. Se scurge prazul si se pune la călit în ulei până prinde culoare gălbui-aurie. Se unge un vas de yena cu ulei, se pune prazul călit, se adaugă sosul și se presară deasupra cașcaval ras.
Se dă la cuptor pentru 10 minute, apoi se porționează pe farfurie. Se ornează cu sparanghel și chipsuri de morcov. Se servește călduț.