De ce nu sunt căzile pe măsura corpului. Motivul pentru care se construiesc astfel încât să nu ne încapă picioarele în ele
Sunt multe curiozități pe lumea asta, iar una dintre ele ține de dimensiunea căzii din baie. Aproape toate sunt mai mici decât corpul uman adult. Majoritatea nu ne putem întinde picioarele așa cum trebuie când facem o baie cu spumă și există explicații pentru acest lucru.
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Vineri, 21 Mai 2021, 13:09 | Actualizat: Vineri, 21 Mai 2021, 17:38Gândul că va ajunge într-o cadă plină cu apă fierbinte, seara, după serviciu, relaxează instant pe oricine. De altfel, au fost făcut studii care demonstrează că o baie în cadă reduce considerabil stresul și oboseala.
Jurnaliștii de la Bright Side au căutat motivele pentru care căzile de baie sunt, în general, mai mici decât corpul uman și îi incomodează pe adulți când fac baie.
Motivele pentru care căzile de baie au dimensiuni mici
Dimensiunile căzilor de baie diferă în funcție de preț, de materialul din care sunt făcute, dar cele mai multe sunt standard, arată Bright Side. Aproape oricărui adult îi este imposibil să își întindă complet picioarele. Iată de ce căzile au aceste dimensiuni și dacă ele sunt sau nu utile așa.
Înapoi la origini
Primele căzi datează din cele mai vechi timpuri. Se pare că cetățenii Romei antice au preluat obiceiul îmbăiatului de la greci la sfârșitul secolului al treilea înainte de Hristos. Romanii își spălau mâinile și picioarele în fiecare zi, dar întreg corpul doar o dată la nouă zile. Înotau deseori în râuri, iar ulterior, când au început să facă zilnic băi fierbinți, au început să construiască niște camere speciale în casele lor unde mergeau să se spele, bine-cunoscutele „băi" de astăzi.
Însă, căzile au început să capete o formă cât de cât asemănătoare cu ce știm azi abia la mijlocul secolului al XVIII-lea în Olanda, iar ulterior ele s-au răspândit puternic în 1828 peste tot în Anglia.
Acele căzi străvechi erau construite din materiale grele, fontă sau porțelan. Cu cât ar fi fost mai mari, cu atât ar fi costat mai mult și ar fi fost și mai grele, imposibil de amplasat în casele cu etaje cu utilajele care existau în acele vremuri.
Mai bine să prevenim decât să tratăm
Baia este considerată cel mai periculos loc din casă. Deși nu sunt atât de multe cazurile cu cei care au adormit și au alunecat sub apă în timp ce făceau baie într-o cadă plină, pericolul că am putea leșina și îneca acolo există cu siguranță.
Asta pentru că atunci când ne îmbăiem, apa fierbinte acționează asupra inimii noastre, ne putem supraîncălzi și pierde conștiința. În acest caz, este ideal că dimensiunile mici ale unei căzi nu ne permit să alunecăm sub apă.
Dușurile au devenit o prioritate
Cererea pentru dușuri cu cabină este din ce în ce mai mare în ziua de azi pentru că sunt mai puțini oameni care fac băi în cadă decât dușuri, astfel că nu e necesar să ai o cadă foarte mare. Un duș este mai rapid și este și mai eficient pentru că apa este distribuită pe tot corpul în egală măsură.
Totodată, consumul de apă este mai mic atunci când facem un duș decât atunci când ne umplem cada cu apă și ne spălăm acolo, chiar dacă vorbim de o cadă mică. Suntem, astfel, și mai prietenoși cu mediul înconjurător dacă alegem această variantă, spun specialiștii.
Folosirea eficientă a spațiului din baie
Băile apartamentelor, de exemplu, nu au dimensiuni mari în general așa că o cadă imensă nu s-ar potrivi nici ea într-un spațiu mic. O cadă cu lungime și adâncime standard este, astfel, suficient de potrivită pentru oricine dacă se ridică în picioare atunci când se spală, așa cum mulți obișnuiesc.