- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Cele două legume sunt nelipsite din casele românilor, însă puțini sunt cei care știu de ce nu trebuie să pui cartofii lângă ceapă. O femeie a explicat care este motivul și ce se întâmplă, de fapt, dacă faci acest lucru.
De ce nu trebuie să pui cartofii lângă ceapă. Mulți români fac această greșeală
Ceapa și cartofii sunt cu siguranță cele mai folosite legume din bucătăria românească. Fie că sunt folosite la ciorbe sau tocănițe, fie că sunt folosite pentru salate, aceste două legume sunt nu doar extrem de accesibile la preț, ci și pline de savoare.
Citește și: Care este cel mai bun loc pentru depozitarea cartofilor. Nimeni nu s-ar fi gândit la asta
Tocmai de aceea, numeroși români au în permanență astfel de legume în casă, însă puțini sunt cei care știu de ce nu trebuie să pui cartofii lângă ceapă. O femeie a dezvăluit totul prin intermediul unui clip video publicat pe pagina sa de Instagram.
Nikole Goncalves, o cunoscută și apreciată autoare de rețete culinare, a explicat de ce nu trebuie să pui cartofii lângă ceapă. Potrivit acesteia, cartofii nu trebuie lăsați niciodată în punga de plastic în care au fost cumpărați, ci puși într-o pungă maro de hârtie, pentru a păstra prospețimea legumei cât mai mult timp cu putință. În plus, cartofii nu trebuie puși la frigider, ci într-un loc răcoros și umbros, departe de ceapă.
Motivul? Ceapa eliberează niște mirosuri ca niște gaze care favorizează apariția mugurilor la cartofi și grăbește astfel stricarea tuberculilor.
Ce se întâmplă dacă mănânci cartofi încolțiți și ce efecte pot apărea. Ce trebuie să faci dacă ai astfel de tuberculi
Cartofii cresc în pământ și oamenii consumă rădăcina, căci restul plantei este otrăvitor. Toți cartofii conțin toxine naturale numite glicoalcaloizi: solanina și chaconina, însă mugurii de pe suprafața legume au o concentrație și mai mare. Potrivit oamenilro de știință, cu cât un cartof prezintă mai mulți muguri (zone încolțite), cu atât conținutul de glicoalcaloizi crește nu doar în excrescențe, ci și în tubercul.
Acești compuși dau un gust amărui cartofului încolțit și, în plus, mai pot cauza probleme digestive. Potrivit specialiștilor de la National Capital Poison Center din Statele Unite ale Americii, consumul prea mare de glicoalcaloizi poate cauza stări de vomă, dureri abdominale, diaree, dureri de cap, febră și chiar deces (în cazuri foarte rare).