De ce scârțâie zăpada atunci când ai călcat pe ea. Ce anume produce acest zgomot
Cu toate că fulgii de zăpadă cad liniștiți pe pământ, fără să producă vreun zgomot, odată ce omătul se depune, acesta scârțâie sub cizme. Probabil te întrebi de ce se întâmplă asta. Ei bine, află că are legătură cu faptul că zăpada este formată din cristale de gheață.
Publicat: Joi, 17 Februarie 2022, 16:00 | Actualizat: Joi, 17 Februarie 2022, 16:51Zăpada este formată din cristale de gheață, care ajung să se frece unule de altele și se sparg la o temperatură mai scăzută. Mai multe detalii despre întregul fenomen găsești în rândurile de mai jos.
De ce scârțâie zăpada atunci când ai călcat pe ea
În timp ce gheața este solidă, are un strat subțire de cvasi-lichid (QLL) pe suprafața ei. Michael Faraday, cunoscut pentru lucrările sale despre magnetism și electrochimie, a sugerat pentru prima dată această idee în 1850.
Deși oamenii de știință au fost de acord cu el, încă de atunci, originile și multe dintre caracteristicile QLL sunt neclare.
Pe aceeași temăUn lucru cunoscut este că grosimea QLL depinde de temperatură. Când zăpada este mai caldă, cvasi-lichidul din jurul tuturor acestor cristale de gheață este mai moale.
Așadar, atunci când pășim pe zăpadă, explică Centrul Național de Date despre Zăpadă și Gheață, comprimăm cristalele, dar lichilul le permite să alunece în liniște unul pe lângă altul.
Când zăpada este mai rece și cvasi-lichidul este mai puternic, există mai multă frecare între cristale și nu alunecă atât de ușor. Când pășim pe zăpada mai rece, cristalele se freacă unele de altele și, de asemenea, se sparg. Astfel se produce acel sunet de scârțâit.
Aproximativ -10 grade Celcius pare să fie linia de separare dintre zăpada care scârțâie și cea care nu face acest zgomot când o calci, conform Mental Floss.
Pe aceeași temă