Hamster sau porcușor de Guineea? Care sunt rozătoarele cele mai iubite de copii
Copii sunt mereu dornici să aibă un animal de companie. Un hamster, un porcușor de Guineea, dar și alte rozătoare pot fi o alegere, însă trebuie să știi câteva lucruri înainte de a-i lua copilului o rozătoare
Publicat: Marti, 11 Iunie 2019, 13:25 | Actualizat: Vineri, 03 Decembrie 2021, 10:26Copii sunt mereu dornici să aibă un animal de copmanie. Un hamster, un porcușor de Guineea, dar și alte rozătoare pot fi o alegere, însă trebuie să știi câteva lucruri înainte de a-i lua copilului o rozătoare
Rozătoarele fac parte din rândul mamiferelor și sunt cele mai numeroase mamifere, reprezentând aproximativ o treime din numărul total. În momentul de față există peste 3400 de specii cunoscute de rozătoare.
Cele mai întâlnite rozătoare de companie sunt : hamsterii, procușorii de Guineea, veverițele canadiene, chinchilla, gerbilii, dihorii și iepurii pitici.
Aceste tipuri de rozătoare sunt ușor de îngrijit, tocmai de aceea oamenii se bucură de ele ca animale de companie. Iată o comparație între hamsteri și porcușori de Guineea ce te va face să te decizi care dintre ele e mai potrivit pentru copilul tău.
Hamster sau porcușor de Guineea?
Hamster
Acestea sunt animale solitare, dar foarte active. De aceea este foarte bine ca atunci când îți iei un hamster să îi iei o cușcă foarte mare unde poate alerga în voie.
Nefiind prea obișnuit cu oamenii, hamsterul poate deveni agresiv, agresivitatea lui manifestându-se prin mușcături foarte dureroase. Ideal este să îți înveți hamsterul de mic să fie luat în mână de tine și să fie mângâiat.
Mai nou, pe piață au apărut diverse specii de hamsteri pitici, care sunt mult mai sociabili decât semenii lor și pot fi ținuți în grupuri.
Copii adoră hamsterii și îi pot ajuta pe aceștia să devină mai responsabili de la o vârstă fragedă. Avantajul e că hamsterii sunt mici, iar cușca lor nu ocupă mult spațiul și nici nu necesită multe cheltuieli pentru a fi îngrijiți.
Aceste rozătoare sunt printre cele mai rezistente, nu se îmbolnăvesc ușor. Un copil s-ar distra copios să se joace cu un astfel de animal de companie de vreme ce hamsterii se dau în roată, se pot plimba în mingi speciale prin sufrageria ta și se pot cățăra destul de bine.
În plus, ei pot fi ținuți în mână și mângâiați. Hamsterii nu au o dietă complicată și dacă le faci des curat în cușcă nu degajă mirosuri urâte.
Când vine vorba despre dezavantaje, trebuie să știi că hamsterii sunt activi mai ales seara și noaptea. Așadar, dacă copilul întors de la școală după amiaza va dori să se joace cu el probabil ca hamsterul va fi morocănos.
Din același motiv nu vei putea pune cușca hamsterului în camera copilului pentru că zgomotul făcut de acesta toată noaptea va ține copilul treaz.
Dacă cumva mai târziu vei mai dori să iei un hamster sirian va trebui să-l ții într-o cușcă separată pentru că aceștia puși împreună se vor bate până la moarte. Un alt lucru de care trebuie să ții cont când vrei să ai un astfel de animal de companie este faptul că hamsterii au tendința să muște din când în când.
Porcușor de Guineea
Cu toate că sunt originari din America de Sud, porcușorii de Guineea au reușit să se adapteze foarte bine la clima României. Având un temperament blând, fiind prietenoși și interactivi, porcușorii de Guineea au devenit niște animăluțe de companie foarte iubite mai ales de către familiile care au copii.
Având un apetit foarte mare, sfatul specialiștilor este să nu mănânci niciodată în fața acestui rozător pofticios. Fiind foarte sociabili, aceste rozătoare trebuie ținute în grupuri, pentru a evita suferința cauzată de singurătate. Ca și hamsterii, și porcușorii de Guineea au nevoie de cuști mari.
Multă lume crede ca porcușorii de Guineea sunt un fel de hamsteri mai mari. Nimic nu poate fi mai greșit. Printre diferențele de comportament dintre aceste specii trebuie să ne amintim că porcușorii de Guineea sunt diurni, strict vegetarieni (hamsterii mănâncă și insecte) și nu se pot cățăra, precum hamsterii.
Porcușorii de Guineea sunt ființe sociale care au neapărat nevoie de un companion, deci numărul minim este 2. Altfel, porcușorul singur poate muri de tristețe. Aceștia sunt foarte drăguți de urmărit în felul cum interacționează unul cu altul.
Porcușorii de Guineea sunt animale liniștite, cu care te poți uita împreună la televizor, ei adoră să fie mângâiați și nu mușcă decât în cazul în care se simt amenințați. Aceste animale de companie comunică cu familia prin chițăieli destul de intense, mai ales atunci când vor mâncare.
Porcușorii de Guineea iubesc viața de familie și ar prefera să aibă cușca plasată în sufragerie. Aceștia trăiesc mai mult, între 5-8 ani.
Unul dintre marile dezavantaje este că nu sunt foarte rezistenți, se îmbolnăvesc mai repede decât hamsterii iar bolile lor se agravează repede. De aceea, la cel mai mic semn de boală trebuie duși la doctorul veterinar.
Porcușorii de Guineea au nevoie neapărată de fân în dietă. Așadar, dacă ai pe cineva în familie alergic la fân mai bine te orientezi spre alt animal de companie.
Porcușorii de Guineea nu te pot distra la fel de mult ca hamsterii, pentru că nu pot să se urce în rotițe și să alerge, iar dacă încerci să îi forțezi și-ar putea chiar rupe spatele. Aceștia, puși câte doi în cușcă, trebuie să fie de același sex pentru că înmulțirea lor este periculoasă și poate provoca moartea femelei porcușor.
Citește și:
Porcușorul de Guineea ți se pare simpatic? Ce trebuie să știi despre el
Cum influențează animalele de companie dezvoltarea copiilor
Sursă foto: pexels.com