- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Unul dintre animale de companie ușor de îngrijit este porcușorul de Guineea. Acesta nu doar că e drăgălaș, dar e și foarte cuminte, nu îți va face probleme în ceea ce privește curățenia și nu va trebui să îl scoți afară la plimbare. Iată ce trebuie să știi despre acest animal de companie din articolul de pe a1.ro
Specialiştii spun că sunt ideali pentru cei care își doresc un animal de companie de talie mică, sociabil, liniștit și nu foarte zgomotos. Mai mult decât atât, porcușorii de Guineea sunt animale de companie ideale pentru copii.
Porcușorul de Guineea scoate diverse sunete care exprimă starea lui de spirit. Sunt comunicativi, curioși, au un auz și o memorie foarte bune, astfel încât pot recunoaște, de exemplu, vocea stăpânului.
Ce trebuie să știi despre porcușorul de Guineea?
În mediul natural din America de Sud, porcușorii de Guineea se hrănesc cu frunze și tulpini de plante verzi sau uscate, cu semințe și rădăcini. Fiind un animal erbivor, porcușorul de Guineea are nevoie de hrană vegetală bogată în fibre.
Rasele de porcușori de Guineea sunt American, Abisinian, Rex, Sheltie, Coronet, Peruvian, Texel, Merino, Alpaca, Angora, Mohair, Lunkarya.
Semnele care indică faptul că porcușorul de Guineea este sănătos sunt ochii limpezi, nasul uscat, blana aranjată și strălucitoare. În schimb, dacă acesta stă apatic toată ziua într-un colț al cuștii, trebuie să îl duci la veterinar pentru a fi consultat de un medic. Durata medie de viață a porcușorului de Guineea este cuprinsă între 4 și 8 ani.
În ceea ce privește hrana, acest animal de companie are nevoie de hrană bogată în vitamina C. În funcție de greutatea sa, vârstă și stare fiziologică, necesarul zilnic de hrană poate varia. El este un animal corpolent, ce poate atinge la maturitate o lungime de 25-40 cm, cu o greutate cuprinsă între 500 și 1.500 de grame.
Blănița sa poate să fie scurtă, lungă sau foarte lungă și poate avea o singură culoare sau o combinație de două sau trei culori (negru, roșcat, alb, bej).
Porcușorii de Guineea sunt sensibili la variațiile de umiditate și temperatură, la frig, curent, umezeală, precum și la căldura intensă a razelor de soare.
Referitor la domesticire și la acomodarea cu noua casă și noul stăpân trebuie reținut faptul că în primele zile porcușorul de Guineea va fi mai speriat. Tocmai de aceea trebuie să stea cât mai liniștit, într-o încăpere în care să nu fie prea mare agitație.
Porcușorul de Guineea comunică în permanență cu stăpânul prin limbajul trupului și prin sunete. De exemplu, dacă este foarte speriat stă nemișcat sau chiar tremură, iar dacă este nervos sau nemulțumit de ceva scoate un sunet asemănător torsului. În schimb, când execută salturi în aer înseamnă că este mulțumit și are poftă de joacă.
Datorită faptului că sunt foarte activi, trebuie să aibă o cușcă spațioasă, cu o suprafață de cca 120 x 60 cm și o înălțime de 50 cm, cu tavă înaltă de plastic, cu gratii pe părțile laterale și în partea de sus, permițând o aerisire corespunzătoare.
Cușca sa trebuie să cuprindă căsuța pentru dormit, un recipient pentru hrană și unul pentru apă, iar așternutul trebuie să fie din fân sau talaș.
Talașul trebuie să fie cumpărat cu mare atenție. Cel de cedru și cel de pin, aromate, sunt toxice pentru porcușori. Ei sunt foarte sensibili la mirosuri. De asemenea, talaș-ul din cușcă trebuie înlocuit o dată la două-trei zile, iar cușca va fi și ea periodic curățată și dezinfectată.
Curățenia după ei este un proces simplu și rapid și sunt ideali pentru a îi învăța pe copii despre responsabilitatea unui animal de companie. Porcușorii de Guineea nu au nevoie să fie spălați des, dar când este foarte cald, o baie îi poate răcori. Poți spăla porcușorul într-un container nu foarte adânc cu puțină apă.
Asigură-te că ții bine animăluțul deoarece se poate zbate destul de mult având în vedere că nu prea iubește bălăceala. Apoi înfășoară-l într-un prosop cald și usucă-i blănița. Folosește șampoane speciale și în cantități mici. Evită să folosești chimicale pentru a-ți face animalul de companie să miroasă mai bine. Este necesar să îi tai unghiile lunar folosind o unghieră. Dacă aveți un porcușor de Guineea cu părul lung, perie-l des folosind o perie sau un pieptăn pentru a preveni formarea de noduri
Citește și:
Cum influențează animalele de companie dezvoltarea copiilor
Porcusorul de Guineea chel, o noua specie creata in laborator
Sursă foto: pexels.com