Cum alegi ochelarii de soare perfecți pentru condus
Ochelarii de soare nu sunt doar un accesoriu fashion, ei sunt o necesitate în anumite momente. Ochelarii de soare polarizați pentru condus trebuie cu atât mai mult să fie aleși cu atenție și ținând cont de câteva criterii importante. Iată care sunt acestea
Autor: Alina Serea Publicat: Vineri, 05 Iulie 2019, 14:34 | Actualizat: Vineri, 05 Iulie 2019, 15:26Ochelarii de soare nu sunt doar un accesoriu fashion, ei sunt o necesitate în anumite momente. Ochelarii de soare polarizați pentru condus trebuie cu atât mai mult să fie aleși cu atenție și ținând cont de câteva criterii importante. Iată care sunt acestea
Ochelarii de soare pentru condus sunt necesari pentru că, pe lângă reflexiile obișnuite ale soarelui, un inconvenient în plus pentru conducătorii auto îl reprezintă și reflexiile strălucitoare formate pe parbriz sau pe suprafața udă a corosabilului. Acestea pot reduce acuitatea vizuală a șoferului cu până la 30%.
Ochelarii de soare oversized îți protejează mai bine ochii pentru că au o dimensiune mai mare, așa că nu permit luminii să pătrundă prin lateralele ramei. Dar acest lucru nu se aplică și în cazul șoferilor. Ba dimpotrivă! Ochelarii cu rame supradimensionate reprezintă un pericol la volan, pentru că pot compromite vederea periferică.
De ce e bine să alegi ochelari de soare polarizați pentru condus
Ochelarii de soare pentru condus trebuie să dispună de filtru polarizant performant ce asigură eliminarea reflexiilor de lumină la contactul acesteia cu suprafețe plane naturale, cum ar fi apa, zăpada, piatră; sau artificiale, cum ar fi asfaltul. Aceste lentile permit trecerea unei cantități constante și optime de lumina către ochi, asigurând o vizibilitate clară în orice condiții.
În plus, ocehlarii de soare polarizați sunt perfecți și pentru condus în condiții de ceață, pentru că te ajută să vezi mai bine conturul și detaliile obiectelor.
►Importanța culorii lentilelor la ochelarii polarizați
- Ochelari de soare polarizați cu lentile maro
Lentilele maro îmbunătățesc contrastul și percepția în adâncime, de aceea sunt perfecte pentru condus. Ochelarii de soare polarizați pentru condus sunt o necesitate pentru șoferi, pentru că reduc lumina care se reflectă din asflat și atenuează strălucirea orbitoare a semafoarelor si a farurilor
- Ochelarii de soare polarizați cu lentile gri
Ochelarii de soare cu lentile polarizate de culoare gri sunt cei mai populari și se pretează la o mulțime de activități, mai ales în aer liber. Ei redau o imagine clară, chiar și în cele mai vitrege condiții de luminozitate.
- Ochelari de soare polarizați cu lentile colorate
Lentilele de culoare portocalie filtrează lumina albastră și cresc sensibilitatea la contrast. Lentilele polarizate roșii sunt recomandate pentru momentele cu foarte mult soare. Lentilele polarizate verzi filtrează o parte din lumina albastră și estompează strălucirea orbitoare a luminii reflectate.
Cum testezi ochelarii de soare polarizați
- Cel mai cunoscut test pentru ochelarii cu lentile polarizate se realizează cu un text scris în așa fel încât poate fi văzut doar purtând lentile polarizate. Acest test se întâlnește la comercianții de ochelari de soare cu lentile polarizate.
- O altă metodă este prin observarea unui ecran LCD, purtând ochelarii de soare polarizați. Dacă ochelarii de soare polarizați sunt ținuți în poziție normală, atunci ceea ce apare pe ecran ar trebui să fie văzut corect, normal. Dacă întorci capul cu ochelarii polarizați la 90 de grade, atunci imaginea de pe LCD trebuie să devină foarte întunecată. Explicația este că ecranul LCD generează lumina polarizată, iar fasciculele de lumină sunt blocate atunci când lentilele sunt întoarse la 90 de grade.
Din acest motiv, ochelarii de soare polarizați pot reprezenta o problemă atunci când folosim aplicații de condus pe telefonul mobil, pentru că este posibil să nu putem vedea ecranul acestuia.
Lentilele heliomate și condusul
Lentilele heliomate – care își schimbă culoarea în funcție de gradul de lumina la care sunt expuse – nu sunt recomandate la volan. Și asta pentru că parbrizul blochează până la 40% din razele UV și întârzie în acest fel procesul prin care lentilele heliomate își schimbă culoarea sau chiar îl împiedică. Asta înseamnă că, de multe ori, șoferii vor ajunge să conducă cu lentilele nepotrivite – prea închise sau prea deschise.
Pe aceeași temă7 mituri despre ochelarii de soare pe care trebuie să le uiți
Cum îți dai seama că ochelarii tăi de soare sunt periculoși? Un detaliu arată totul!