(P) 5 sfaturi pentru o utilizare eficientă a mașinii de spălat rufe
Este posibil să economisiți bani atunci când folosiți mașina de spălat? Este posibil! Cu câteva sfaturi de economisire, de întreținere și de curățare veți observa cum scade consumul de energie electrică.
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Vineri, 10 Februarie 2023, 17:42 | Actualizat: Marti, 21 Februarie 2023, 16:27Și, cel mai important, hainele dvs. vor fi la fel de curate ca în prima zi, chiar și dacă vorbim de mașini de spălat rufe ieftine.
Consumați mai puțină energie electrică, economisiți la facturile de electricitate și apă și fiți mai eficient în treburile casnice cu aceste 5 sfaturi.
1. Curățați lunar mașina de spălat
Ați observat vreodată pete de detergent sau haine urât mirositoare chiar și după ce tocmai au fost spălate la mașina de spălat? Este posibil ca o mașină de spălat murdară sau supraîncărcarea prea multor haine în tambur să fie principalele motive. Din acest motiv, este esențial să vă curățați mașina de spălat lunar: fără haine, cu un detergent pentru mașini de spălat de uz casnic sau comercial, programând întotdeauna un ciclu scurt și la o temperatură ridicată (60-90º C). Nu uitați că și filtrele mașinilor de spălat se curăță și ele.
Un alt aspect foarte important este să lăsați întotdeauna ușa mașinii de spălat deschisă pentru a putea fi aerisită. În acest fel, veți preveni apariția mucegaiului din cauza umidității în mașina dumneavoastră de spălat.
2. Cicluri de spălare la rece
Apa caldă menajeră este scumpă, așa că vă sfătuim să reduceți termostatul. În cele mai multe case este suficient să setați temperatura la 40ºC, iar temperatura mai scăzută reduce considerabil riscul de accidente de arsură.
Ori de câte ori este posibil, spălați hainele în apă rece. Noile formule pentru spălarea în apă rece dizolvă detergentul și curăță hainele la o temperatură mai scăzută. Dacă observați că o piesă de îmbrăcăminte are o pată greu de îndepărtat, tratați-o! De exemplu, petele galbene de pe haine sunt greu de curățat. Să știi cum să le tratezi înainte de a pune haina în mașina de spălat este esențial pentru un consum eficient.
Un alt avantaj al spălării hainelor în apă rece este acela că păstrează culoarea originală a hainelor pentru mai mult timp și este foarte recomandată pentru întreținerea și îngrijirea hainelor delicate.
3. Cunoașteți programele mașinii dvs de spălat
Profitați de diferitele cicluri de spălare ale mașinii de spălat pentru a economisi apă și energie. Programele de spălare a hainelor delicate sunt mai scurte, la temperaturi și turații reduse. Folosiți aceste cicluri pentru articole de îmbrăcăminte mai ușoare sau puțin murdare, de exemplu mătase, lână, viscoză sau țesături din denim. Aceste programe sunt în ziua de astăzi standard chiar și pe mașini de spălat rufe ceva mai ieftine.
Nu uitați să vă uscați hainele imediat după ciclul de spălare. Lăsarea hainelor în mașina de spălat pentru o perioadă lungă de timp poate face ca hainele dvs preferate să miroasă.
4. Utilizați cantitatea de detergent recomandată
Observați urme de detergent pe hainele dumneavoastră? Este din cauză că ați depășit cantitatea recomandată de detergent sau pentru că ați încărcat mașina de spălat până la refuz. Este o concepție greșită comună că dacă adăugați mai mult detergent, hainele vor fi mai curate. Nimic nu ar putea fi mai departe de adevăr. În acest fel, provocați efectul opus.
Un alt aspect de care trebuie să țineți cont este că mașina de spălat nu trebuie încărcată până la refuz, cu câteva excepții. Consecințele directe ale acestui lucru pot fi:
- Haine prost spălate (cu detergent sau alte reziduuri).
- Reducerea duratei de viață a mașinii dumneavoastră de spălat. Mașinile de spălat rufe sunt concepute pentru a spăla anumite încărcături. Dacă o suprasolicitați, o forțați să muncească mai mult și riscați o defecțiune. Cu atât mai mult riscați defecțiuni, dacă vorbim de mașini de spălat rufe ieftine.
- Dacă sunt pete, vă forțați să mai spălați încă o dată (mai multă risipă, mai puține economii).
5. Utilizați produsele potrivite
Atenție la agenții de înălbire! Înălbitorul, bicarbonatul de sodiu sau amoniacul lichid sunt agenți de înălbire excelenți, dar ar trebui să fie folosiți numai pe hainele albe care pot fi spălate la temperaturi ridicate. Nu uitați că aceste produse trebuie folosite cu grijă și că trebuie folosită întotdeauna cantitatea recomandată. Dacă spălați haine colorate cu pete greu de tratat, există pe piață diferite produse pentru tratarea petelor de pe hainele colorate.
Ca și agenții de înălbire, balsamul de rufe în cantități mari poate păta hainele. De fapt, vă recomandăm să înlocuiți balsamul de rufe cu oțet. Oțetul este un excelent balsam de rufe natural pentru hainele dvs.
Pentru a face acest lucru, puteți adăuga 1/4 cană de oțet în loc de balsam de rufe din comerț. Oțetul reduce reziduurile de detergent, înmoaie hainele și elimină mirosurile neplăcute. Este aproape magic? Da, vă recomandăm să citiți mai multe despre avantajele și dezavantajele balsamurilor de rufe.
Dacă mai devreme am vorbit doar despre sfaturi de folosire a mașinii de spălat, trebuie să știți că și la un uscător de rufe se pot aplica unele trucuri.
De exemplu, puteți prelungi durata de viață a rufelor din uscător rufe adaptând temperatura acestuia la tipul de material.
Un uscător rufe cu tambur va avea probabil programe specifice pentru fiecare material. Aceste programe personalizate funcționează cu ajutorul unui senzor de umiditate reziduală care detectează gradul de umiditate al hainelor și aplică temperatura și timpul de uscare adecvate.
În plus, la fel ca la mașina de spălat, și la uscător rufe trebuie să curățăm filtrele din când în când.